Mój pierwszy "drewniany" model
-
O:Mój pierwszy "drewniany" model
Dziękuję za rady co do cięcia forniru dębowego. naostrzyłem nóż i uzbroiłem się w cierpliwość. Niczym go nie podklejałem, po prostu wyciąłem nożem "na sucho". Oto co zrobiłem:

-
Barierki faktycznie są niezwykle nietrwałe. W związku z tym umociłem je podklejając od wewnętrznej strony barierki listewkę z forniru brzozowego (bardzo fajne, sztywne i łatwe w obróbce drewno)

-
A oto kadłub w całości. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony ze swojej roboty ;)
A na tych zdjęciach widać jak umacniałem barierki:

A na tych zdjęciach widać jak umacniałem barierki:

- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Nabierasz doświadczenia i wprawy
i to zarówno w budowie modelu jak i w fotografowaniu.
Modelarstwo to multi hobby, można nauczyć się wiele.
Tak trzymaj i nie śpiesz się. Idzie dobrze.
:)
Dzonkę można robić na wiele sposobów.
To model doświadczalny. Jakbyś nie robił zawsze wyjdzie.
Tu trochę inne mocowanie wysięgnika kotwicy w modelu na prezent.

i to zarówno w budowie modelu jak i w fotografowaniu.
Modelarstwo to multi hobby, można nauczyć się wiele.
Tak trzymaj i nie śpiesz się. Idzie dobrze.
Dzonkę można robić na wiele sposobów.
To model doświadczalny. Jakbyś nie robił zawsze wyjdzie.
Tu trochę inne mocowanie wysięgnika kotwicy w modelu na prezent.

- jaxa
Romku, kilka twoich dżonek obejrzałem, a tej nie widziałem :(
Może więcej fotek?
To jest bardzo ładne rozwiązanie ...i zdaje się trzymać wschodnią estetykę (stylistykę?), bardzo mi się podoba i wygląda na naprawdę fajną łajbę dość zamożnego kupca ;)
Ale lepiej byłoby zobaczyć więcej zdjęć. Zawsze to miło zobaczyć relację, albo choćby galerię pokazującą nawet troszkę inna dżonkę, zwłaszcza zrobioną przez doświadczonego modelarza.
Może więcej fotek?
To jest bardzo ładne rozwiązanie ...i zdaje się trzymać wschodnią estetykę (stylistykę?), bardzo mi się podoba i wygląda na naprawdę fajną łajbę dość zamożnego kupca ;)
Ale lepiej byłoby zobaczyć więcej zdjęć. Zawsze to miło zobaczyć relację, albo choćby galerię pokazującą nawet troszkę inna dżonkę, zwłaszcza zrobioną przez doświadczonego modelarza.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Jest to duża Dzonka robiona wg. "widzimisię"
Relacji nie zakładam bo Dzonek jest już sporo z czego się cieszę.
Parę fotek Dżonki na prośbę Jaxy.
Na marginesie,
chciałbym być "Doświadczonym modelarzem" jak piszesz,
ale daleka droga do tego.
Niemniej dziękuję za uznanie.
Sorry, że w wątku,
ale myślę, że Mostrom się nie pogniewa.

Relacji nie zakładam bo Dzonek jest już sporo z czego się cieszę.
Parę fotek Dżonki na prośbę Jaxy.
Na marginesie,
chciałbym być "Doświadczonym modelarzem" jak piszesz,
ale daleka droga do tego.
Niemniej dziękuję za uznanie.
Sorry, że w wątku,
ale myślę, że Mostrom się nie pogniewa.

- jaxa
no to wrzuć na swoim... (loginie)
Mnie się też podoba to co robi Autor, ale myślę, że pokazywanie nowych rozwiązań w pełnym wymiarze (relacje), albo jako rozwiązywanie problemów (ster, kotwica) wniesie dużo nowego i ułatwi realizacje "projektu" nowym (tak jak ja)
Mnie się też podoba to co robi Autor, ale myślę, że pokazywanie nowych rozwiązań w pełnym wymiarze (relacje), albo jako rozwiązywanie problemów (ster, kotwica) wniesie dużo nowego i ułatwi realizacje "projektu" nowym (tak jak ja)
-
Witam!
Bardzo fajną dżonkę robisz Romku! W życiu bym nie wymyślił takiej innowacji ;) Znakomite ulepszenie modelu. Szczególnie mi się podoba pomysł z barierką. Super model!
A ja zadam takie jedno pytanie: (cytat z relacji Sławka Kromera)
Dlaczego 2 rodzaje listewek? Czy mogę użyć listewki 3x6?
I jeszcze jedno, czy rumpel jest związany olinowaniem z żaglem? bo liny ruchome ożaglowania są przywiązane między innymi do knag zamocowanych w rumplu
Pozdrawiam, Jacek
PS: Właśnie, mówcie mi Jacek bo mostrom to tylko mój login...
Bardzo fajną dżonkę robisz Romku! W życiu bym nie wymyślił takiej innowacji ;) Znakomite ulepszenie modelu. Szczególnie mi się podoba pomysł z barierką. Super model!
A ja zadam takie jedno pytanie: (cytat z relacji Sławka Kromera)
witam
do dalszej budowy potrzebne są listewki (kawałki)3x6 i 3x8 które będą wstawione jak na fotce
Dlaczego 2 rodzaje listewek? Czy mogę użyć listewki 3x6?
I jeszcze jedno, czy rumpel jest związany olinowaniem z żaglem? bo liny ruchome ożaglowania są przywiązane między innymi do knag zamocowanych w rumplu
Pozdrawiam, Jacek
PS: Właśnie, mówcie mi Jacek bo mostrom to tylko mój login...
- jaxa
Jacku, z tym połączeniem (ze sterem) tez miałem problem, dyskutowałem nawet z jednym kolegą na ten temat TU i okazuje się, że to połączenie jest chyba jakimś nieporozumieniem :(
Przemyśl to sobie głęboko (a jak widzę zacząłeś) i jeśli zdecydujesz się w końcu na połączenie ze sterem to raczej proponuję w osi pionowej steru, niż z rumplem :)
Przemyśl to sobie głęboko (a jak widzę zacząłeś) i jeśli zdecydujesz się w końcu na połączenie ze sterem to raczej proponuję w osi pionowej steru, niż z rumplem :)
- jaxa
A wracając do RomkaS, to myślę, że:
1. wzmocnienie rufy ... Bardzo fajne rozwiązanie - racjonalne i formalnie uzasadnione (sam chętnie bym zastosował), zasługuje na uwagę i warto to przemyśleć.
2. nadburcie absolutnie nie uzasadnione, choć estetycznie bardzo miłe ("modelarskie") - sam u siebie myślę o podobnym, choć umożliwiającym demontaż (zdejmowlnym), co racjonalizuje rozwiązanie :) (ułatwia przetaczanie towarów)
3. chwyt steru bardzo mi się podoba - wskazuje na to, że pionowa żerdź nie musi być o okrągłym przekroju, ułatwiając montaż zarówno "pióra" jak i rumpla (obłość tylko w elementach obrotowych).
Na prawdę myślę, że warto publikować modyfikacje jakie się wprowadza (w celach szkoleniowych)
1. wzmocnienie rufy ... Bardzo fajne rozwiązanie - racjonalne i formalnie uzasadnione (sam chętnie bym zastosował), zasługuje na uwagę i warto to przemyśleć.
2. nadburcie absolutnie nie uzasadnione, choć estetycznie bardzo miłe ("modelarskie") - sam u siebie myślę o podobnym, choć umożliwiającym demontaż (zdejmowlnym), co racjonalizuje rozwiązanie :) (ułatwia przetaczanie towarów)

3. chwyt steru bardzo mi się podoba - wskazuje na to, że pionowa żerdź nie musi być o okrągłym przekroju, ułatwiając montaż zarówno "pióra" jak i rumpla (obłość tylko w elementach obrotowych).
Na prawdę myślę, że warto publikować modyfikacje jakie się wprowadza (w celach szkoleniowych)