DŻONKA jaxy

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaxa

O:DŻONKA jaxy

Post autor: jaxa »

Bardzo się cieszę, że się podoba - mam nadzieję, że po ukończeniu model również będzie cieszył się zainteresowaniem.
Założyłem budowę dżonki ubogich mieszkańców wschodu i taki efekt (jak zauważył to Kagra) udaje mi się osiągnąć.
Praca z minimalnym użyciem planów, oparta na dokumentacji fotograficznej, literaturze i intuicji na prawdę nie jest prosta,
mimo to, drogi Bartesie123, Tobie i wszystkim innym, z całego serca polecam podjęcie takiego wyzwania - TO CIESZY !!!
Przyznam, że powoli zaczynam tracić już cierpliwość i ...zmysły - ponieważ pokład ma naturalny (w miarę, bo pokryty lakierem)
kolor balsy, to i na pokrywę chciałem jej użyć. W związku z tym, że nie chciałem naklejać na tekturę to zrobiłem sklejkę :)
(może faktycznie na wewnętrzną, tzn. środkową warstwę powinna iść tektura?). Chyba powolutku zaczynam świrować... ;)

Obrazek
Obrazek
cała sklejka ma 60x40x4,5mm i jest z (nieprasowanej) balsy.

Obecnie mam problem z nadburciem. Listwy powinny mieć typowy kształt, a osiągnięcie tego nie jest proste
przy tak małym modelu - nie wiem jak to zrobić :( może troszkę jeszcze poczekam koncentrując się na detalach ;)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Robert, nie chciałbym zatem doprowadzić Cię do obłędu, ale wpadłami być może głupia myśl , a być może warta spróbowania. Dzonka , hm, no w zasadzie bambusowa łajba, i patrząc na zadaszenie które robisz, takpomyślałem, czy nie zrobić by przypominające właśnie lekkie zdejmowalne bambusowe nakrycie, a żeby było ciekawiej, pomyślałem o być może śmiesznej rzeczy, ale - konkretnie o źdźbłach trawy, takiej dorodnej wysokiej polnej trawy, wysuszona i docięta mogłaby imitować bambus, to tylko taka luźna myśl ;)
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
robert82

Post autor: robert82 »

Witam

Pierwsza klasa !!! z każdy kolejnym twoim zdjęcie dżonka podoba mi się bardziej. Pomysł miałeś super byle tak dalej.
Powodzenia !!!!

Pozdrawiam robert82
Pozdrawiam robert82
........................................................
W stoczni:
DŻONKA
USS CONSTITUTION CROSS SECTION
2X12 POUND USS ESSEX
Awatar użytkownika
jaxa

Emilu, też o tym myślałem - lekka półokrągła nadbudówka nad pierwszą częścią ładowni z plecionej trawy, ew. zadaszenie nad częścią sypialną nad sterem... Myślę też o wykorzystaniu plandek - koncepcji jest wiele, a z każdym krokiem coraz bardziej się klarują ;) Kiedyś taką matę zrobiła Nina przy realizacji tratwy Kon-Tiki, co można dokładnie zobaczyć w jej relacji. Z resztą studiowanie forum (co teraz jest szczególnie utrudnione - niestety) przynosi wiele pomysłów i rozwiązań wraz z opisami ich realizacji.
Robercie82 - nie przesadzajmy z tą pierwszą klasą (może jednak przedszkole? ;>), oczywiście cieszy tak dobry odbiór i miejmy nadzieję, że uda mi się zachować formę do końca, a to przecież dopiero początek.

Na razie kolejna przymiarka drugiego pokładu (sypialnego) i fotka szufelki wraz z drabinką:
Obrazek
Obrazek

Teraz myślę o burtach i dokończeniu górnego pokładu nad sterem (zdjęcia od kolegów są pomocne), no i zaczyna się problem dziobu - nie rozumiem tej belki w projekcie i zastanawiam się czy nie wyciągnąć burt do przodu choć w sumie nie wiem po co(?) - zobaczymy. Wolę nie myśleć o olinowaniu, a na tym etapie powinienem się zacząć już zastanawiać (gdzie przywiązywać liny), no ale...
Awatar użytkownika
jaxa

Relacja Niny znajduje się TU natomiast maty wykorzystywane przez skośnookich wyglądają tak (da się zrobić):
Obrazek
Problem stanowi stelaż. Wygięcie listwy (rozszczepiane patyczki do szaszłyków) na średnicy 3cm nie wychodzi mi
- może ktoś ma jakiś sposób lub inny pomysł?

Chyba w ogóle się zapędziłem :(
Obrazek
Pokład nad sterem nadaje dżonce bardziej wygląd naszego kutra rybackiego niż dżonki z rzeki Huang-Ho.

Obrazek
W związku z tym wciąż przymiarki, przymiarki, przymiarki...

Obrazek
Może najlepiej tak? Osobiście opowiadam się za ostatnią wersją, ale co wtedy z burtami?

Jeśli ktoś mógłby doradzić...
Awatar użytkownika
jaxa

i znów parę fotek:
Obrazek
chyba troszkę dalej...
Obrazek
i lekko zaokrąglić boki...
Obrazek
a potem tylko burty :) i będzie dobrze :angry:
Sam kiedyś sypiałem z nogami niżej niż głowa - może to dobre rozwiązanie?
Awatar użytkownika
jaxa

Ruszyły prace związane z nadburciem :)

Obrazek
musiałem dodać elementy konstrukcyjne

Obrazek Obrazek
jednak z tyłu nie będę maskował w ten sposób (może tylko fragmentem drewienka, ale nie koniecznie)

Obrazek
profil na razie wygląda tak

Obrazek
a tak wygląda detal nadburcia.

Obrazek
Zastanawiam się jak zrobić przód, ale pewnie coś wymyślę

natomiast z dodatkowego pokładu na razie rezygnuję (zostawiam elementy konstrukcyjne, bo może wrócę do tematu).
Awatar użytkownika
jaxa

Nadburcie prawie skończone, zostają tylko detale - podpórki i takie tam...
Oto kilka zdjęć:

Obrazek
narzędzia, materiał i element nadburcia,

Obrazek
dziób po doklejeniu nadburcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek
i fotki pokazujące ogólny wygląd.

No i mała korekta
Obrazek

Obrazek
czyli najprawdopodobniej ostateczny kształt nadburcia

:) PS:

Trudno się oprzeć (kolejna przymiarka), chyba dojdą jeszcze "bambusowe" poręcze umożliwiające demontaż
Obrazek
W końcu trzeba dbać o bezpieczeństwo i ułatwiać sobie rozładunek :)
Awatar użytkownika
jaxa

Prace nad bambusem.

wurcelstock w swojej relacji napisał:
Bambus robiłem b. prosto :) Strugałem nożykiem bambusową wykałaczkę do pręcika o średnicy mniej więcej 1mm, a potem wygładzałem papierem ściernym (nie mam płytki HSS z otworami). Następnie za pomocą dremelka i szerokiego wałka z papierem ściernym "cieniowałem" pręcik pomiędzy węzłami... Nacięcia w węzłach wyszlifowałem trójkątnym iglakiem... i bambus gotowy!

Ja natomiast robiłem wszystko ręcznie...

Zapowiadał się romantyczny wieczór przy świecach:
Obrazek

jednak po chwili okazało się, że na pracach ręcznych się skończy
Obrazek

troszkę dopieszczania i mamy jyż kolanka
Obrazek

a potem już tylko patrzeć....
Obrazek

...i kombinować: "Co dalej?"
Awatar użytkownika
jaxa

Wyginając "bambus" warto pamiętać, aby "łamać" na pierścieniach - to ważne, gdyż w innym razie pęka patyk :kiss: :kiss:
(a kolanka bejcą przeciągamy)
ODPOWIEDZ