Salon modelarstwa Poznań 2005

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirek

Salon modelarstwa Poznań 2005

Post autor: mirek »

Byłem na tej imprezie po raz pierwszy i jestem naprawdę mocno i mile zaskoczony organizacją i ilością zwiedzających . Modeli było bardzo wiele głownie kolejki i samochody ale ja skupię się głównie na temacie nas najbardziej interesującym czyli modele szkutnicze .
Obrazek

Największe wrażenie wywarły na mnie modele zaprezentowane przez Shipyard z Poznania o klasie modeli świadczą medale Mistrzostw Świata i Europy . Zresztą sami popatrzcie na zdjęcia . Wszystkie modele są wykonane z papieru jedynie maszty bloczki jufersy i oczywiście olinowanie wykonane były z innych materiałów
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bardzo skromnie zaprezentowali się inni modelarze ze swoimi modelami szkutniczymi między innymi i ja wraz ze swoim kolegą Włodkiem Rupniewskim Ja pokazałem swoją Helenę a Włodek model holownika i jacht Spray w trakcie budowy
Obrazek

Bardzo ładnie zaprezentował się jeden z modelarzy (niestety nie zapisałem nazwiska ) który pokazał bardzo ładnie wykonany model galeonu z zestawu De Agostini .
Obrazek

Wszystkiego nie jestem w stanie opisać ale nasuwa się jedno pytanie : Dlaczego nie możemy kupić w sklepach modelarskich takich rzeczy jak listwy , akcesoria , zestawy modeli szkutniczych w naszych sklepach ? Oferta była naprawdę duża i można stwierdzić jedno nasze kłopoty z zaopatrzeniem wynikają głownie z winy naszych handlowców , że nie są zainteresowani ofertą producentów i hurtowników .
Następna impreza tego typu odbędzie się w Łodzi „ Festiwal modelarstwa” 26-27 listopada będzie okazją do zaprezentowania się szkutników między innymi z naszej kogi i spotkamy się na żywo zobaczcie sobie informacje na stronie : www.modelarskie.pl
Pozdrawiam Mirek Rybus
grzesiek

Re:Salon modelarstwa Poznań 2005

Post autor: grzesiek »

Witam
Muszę stwierdzić ze bardzo żałuję że nie wiedzialem ze w Poznaniu jest taka impreza bo mam blisko i mógłbym pojechac i zobaczyć modele a moze i przy okazji poznac szanownego kolegę Mirka osobiscie :). I bardzo się ciesze Mirku, podałeś link do stronki gdzie są informacje o imprezie w Łodzi bo pomimo ze :mad: :mad: :mad: kobieta mi mówi ze to andrzejki postaram sie tam dotrzec chociaż na jeden dzień. I dobrze by było jakby na stronce pojawialy sie informacje o takich imprzkach bo ja jakoś nie mam skad o nich sie dowiedziec a to co jest w Modelarzu to jest już najczęściej o miesiąc spóźnione.
Jeśli chodzi o mozliwosci kupna gotowych modeli z drewnianych zestawów w sklepach to jest bardziej problem z popytem niż podażą. Miałem okazję rozmawiac z właścicielem sklepu modelarskiego i on mówi że nie ma chętnych zeby je kupowac bo jak na nasze warunki to są to drogie zestwy i mimo ze ceny spadaja to i tak jest to wydatek rzędu min 500-600złotych i więcej. Z tego powodu są probelmy z dostepnoscią.
Pozdrawiam
GrzesiekR
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Nie chcę sie wyrażać , ale Q ... a ceny sa od 90 zł w gorę . Pewnie jak sklep narzuca 150-200% marzy to mamy takie ceny :mad: :mad: :mad: Ci co byli na salonie to mogli zobaczyć jakie są ceny zestawów za 250 -450 zł mozna kupić porządny zestaw a w sklepie identyczny kosztuje ok 700 zł to to jest to co rozwala nasze modelarstwo , o cenach akcesorii już nie wspomnę, ze u jednego 25 bloczkow kosztuje 12 zł a gdzie indziej 50 bloczków identycznych kosztuje 9,50 zl a o materialach takich jak listeweki czy glupia sklejka już nie wspomnę
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
maciejza

Post autor: maciejza »

no to czegos tu nie "kumam" ... trzeba na kodze zrobić dział SKLEPIK, w którym będą kontakty do firm które mają to po niższych cenach wspomnianych przez Mirka. Takie firmy chyba handluja w detalu ?
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

No fajen rzeczy, najbardziej mnie zainteresował galeon Jan Chrzciciel z zbieranki deagostini bo taki sam zrobiłem. Przesłałem zdjęcia Radkowi rzeby wrzucił do galerii. Zastanawiam się jak przekręcić żonę na 27, przy okazji wpadłbym do rodziców do Włocławka bo z tego miasta się wywodzę. A z działem sklepik na godze nie było by to głupie. Przeglądając strony sklepów jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć listewek np. z brzozy.
Pozdrawiam!!!
grzesiek

Witam
Mirku nie wątpliwie masz racje ze nasi detaliści kroją modelarzy na prawo i lewo, z tym że ceny te powiazane z kursem Euro. I fakt jest taki że nie ma gdzie kupić podstawowych zestawów i elementów potrzebnych do budowy modeli.
Dlatego uważam ze jak by na stronce były jakieś linki do sklepów internetowych czy nawet zwykłych.
Pozdrawiam
GrzesiekR
grzesiek

A :) i zapomniałem dopisac ze byłoby super :)
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Mireczku, któren mi się zagubiłeś w natłoku zwiadzających, zapomniałeś dodać że ten producent klamotów modelarskich wspaniale funkcjonuje w internecie: www.modelarstwoszkutnicze.pl . Zaś w rozmowie z nim usłyszałem, że chyba największy sklep w Łodzi Da-Ta nie wziął od niego nic od ubiegłego roku(!). Ale za to w sklepie elementy z Amati, Gomixu i jeszcze coś o wiele droższe. Prawda pewnie gdzies po środku, ale firma robi dobre i tanie rzeczy np. 20 szt. bloczków podwójnych 3 mm za całe 4 zł. takie same potrójne 0 20 gr. droższe. Zresztą cennik ich oferty to prawie 10 stron A4 - akcesoriów i zestawów Amati, Mamoli, Panarta i Sergala. Tyle uzupełnienia. jestem pewien że wystai się w Łodzi. Pozdrawiam
Wietrzny Bosman
ODPOWIEDZ