Rysiek nie czuje sie obrażony itp, nie mogłem tylko zrozumieć...
Co do Royal William to jak jak wrócę z Tczewa więcej Ci napiszę. Właśnie szykuję sie na niego. Prześlę Ci to co mam plus to co dostałem od Tomka Aleksińskiego. W tedy sam ocenisz plany o których pisałem. Za rada Tomka napisałem do NMM w Greenwich i czekam na odpowiedź. Czas pokaże. Wstępnie myślę że wspomniane plany są tej samej jakości na których Ty budujesz Prince. Trochę im brakuje . ale przy dobrej dokumentacji np. fotograficznej istniejących modeli muzealnych da sie coś z tego zrobić.
PS
Według w/ w planów na rosyjskiej stronie jest zbudowany RW. skala 1:72 Zobacz tu
http://www.shipmodel.ru/Rus/Royal_William.htm
a tu ciekawostka o HMS Princ i HMS Royal William
http://www.sailingwarships.com/
na a teraz to już uciekam do Tczewa:)
Relacja z budowy XXX
- oksal
- ryszardw
O:Relacja z budowy XXX
Witajcie Przez czas awarii czegoś mi brakowało i teraz z przyjemnością mogę zaprezentoawać wyniki swojej pracy Pochmurna pogoda ,statyw i z sesji jestem zadowolony Cały czas jednak męczy mnie brak tej barierki W technice nie ma nic przypadkowego W wykazie budowanych okrętów w 1670r jest informacja obok Princa jest Royal William Bliźniaczy czy przemianowany Przy dacie1815 jest Royal William ex Princ Co to może znaczyć Tomek mam olbrzymia prośbę Ja niestety nie znam angielskiego tym bardziej zawiłości języka szkutniczego czy mógłbyś w moim imieniu zwrócić się do muzeum w Greenwich o wyjaśnienie Byłbym bardzo wdzięczny Może coś zasugerują Pozdrawiam R Niestety zdięć nie udało się wgrać mimo że obraz zmniejszyłem do wym400x300 (37KB) poradźcie co mam zrobić .Do jakiej wielkości zmniejszyć i o co tu chodzi
- maciejza
ryszardw napisał:
ogladac twoja prace w tak niskich rozdzielczosciach (400x300) to rozboj w bialy dzien.
Alternatywa moze byc wykorzystanie serwisów przechowujacych zdjecia.
Dla przykladu http://imageshack.us
Przyklad jak w 4 ruchach zamiescic zdjecie w takim serwisie i udostepnic NAM ;) na forum.
1. Wchodzisz na strone http://imageshack.us i klikasz guzik "przegladaj"
2. otwiera sie standardowe okienko exploratora windows gdzie wskazujesz obrazek ktory chcesz zaladowac.
Po wskazaniu obrazka klikasz "otworz" (u mnie akurat to Open bo angielski windows)
3. po wskazaniu obrazka uaktywnia sie guzik "host it" - klikasz go.
4. Po krotkiej chwili pokazuje sie strona z miniaturka zdjecia. Zaznaczasz druga pozycje (thumbnail for forum 1). Kopiujesz do schowka (skrot klawiaturowy Ctrl-C).
teraz piszac posta wklejasz tylko ten kod (skrot klawiaturowy Ctrl-V)
tak wstawiona fotka bedzie wygladac wlasnie tak jak ten moj "4-ro krokowy przyklad"
----
warto tez, piszac dlugie posty ..pisac je najpierw w notatniku widows. Potem tylko wchodzisz na koge klikasz nowy post i przeklejasz wszystko to czym chciales sie z nami podzielic, co chciales nam pokazac.
--
jezeli moj post momentami jest zbyt oczywisty i ktos czuje sie urazony to prosze go skasowac.
iestety zdięć nie udało się wgrać mimo że obraz zmniejszyłem do wym400x300 (37KB) poradźcie co mam zrobić .Do jakiej wielkości zmniejszyć i o co tu chodzi
ogladac twoja prace w tak niskich rozdzielczosciach (400x300) to rozboj w bialy dzien.
Alternatywa moze byc wykorzystanie serwisów przechowujacych zdjecia.
Dla przykladu http://imageshack.us
Przyklad jak w 4 ruchach zamiescic zdjecie w takim serwisie i udostepnic NAM ;) na forum.

1. Wchodzisz na strone http://imageshack.us i klikasz guzik "przegladaj"
2. otwiera sie standardowe okienko exploratora windows gdzie wskazujesz obrazek ktory chcesz zaladowac.
Po wskazaniu obrazka klikasz "otworz" (u mnie akurat to Open bo angielski windows)
3. po wskazaniu obrazka uaktywnia sie guzik "host it" - klikasz go.
4. Po krotkiej chwili pokazuje sie strona z miniaturka zdjecia. Zaznaczasz druga pozycje (thumbnail for forum 1). Kopiujesz do schowka (skrot klawiaturowy Ctrl-C).
teraz piszac posta wklejasz tylko ten kod (skrot klawiaturowy Ctrl-V)
tak wstawiona fotka bedzie wygladac wlasnie tak jak ten moj "4-ro krokowy przyklad"
----
warto tez, piszac dlugie posty ..pisac je najpierw w notatniku widows. Potem tylko wchodzisz na koge klikasz nowy post i przeklejasz wszystko to czym chciales sie z nami podzielic, co chciales nam pokazac.
--
jezeli moj post momentami jest zbyt oczywisty i ktos czuje sie urazony to prosze go skasowac.
- ryszardw
- oksal
oksal napisał:
To można z tabeli dotyczącej floty angielskiej odczytać:
Princ- 1670
rozebrany/ lub/ i / przebudowany 1692 pływa jako Royal William
ponowna duża przebudowa 1719 pływa nadal jako RW
Choć nie zaszkodzi i spytać w NMM.
podaj mi na PW swój mail to Ci prześlę to co mam na temat RW do którego zbieram powoli dokumentację
EDIT
Ale rufa:whistle:
To można z tabeli dotyczącej floty angielskiej odczytać:
Princ- 1670
rozebrany/ lub/ i / przebudowany 1692 pływa jako Royal William
ponowna duża przebudowa 1719 pływa nadal jako RW
Choć nie zaszkodzi i spytać w NMM.
podaj mi na PW swój mail to Ci prześlę to co mam na temat RW do którego zbieram powoli dokumentację
EDIT
Ale rufa:whistle:
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
- ryszardw
A teraz ćwierć pokłady Te kręte schody kosztowały mnie dużo zdrowia.Bocznice musiałem kleić z 3 listewek bo w całości nie chciały się giąć Nie jestem zbytnio zadowolony bo tak odmierzałem że ostatni stopień wyszedł mi najwyższy Trudno Jakoś będę to musiał przeżyć .A tych schodów to jeszcze będę miał Tak jakby nie mogli zrobić prostych Pozdrawiam R

- Sebastian
Witam
Model super !!!
przez jakiś czas walczyłem z okuciami ale nie dałem sobie rady, a tutaj widzę świetne rozwiązanie, czy można znać tajniki wykonania tych okuć, i jakie są one duże. Moje powinny mieć ok 1,5mm długości na 2 do 3 mm.:huh:
Model super !!!
przez jakiś czas walczyłem z okuciami ale nie dałem sobie rady, a tutaj widzę świetne rozwiązanie, czy można znać tajniki wykonania tych okuć, i jakie są one duże. Moje powinny mieć ok 1,5mm długości na 2 do 3 mm.:huh:
w porcie:
Korweta Elisabeth
Korweta Elisabeth
- kagra
Pięknie!
Oglądając zdjęcia to tak jak bym był na prawdziwym pokładzie.Stopień na schodach nie rzuca się w oczy.Za to biuściki panienek super.Wszystkie tak samo jednakowe.Widać że modelka była jedna.Gratulacje Ryszardzie:P :P
Oglądając zdjęcia to tak jak bym był na prawdziwym pokładzie.Stopień na schodach nie rzuca się w oczy.Za to biuściki panienek super.Wszystkie tak samo jednakowe.Widać że modelka była jedna.Gratulacje Ryszardzie:P :P
- ryszardw
Cześć Z zawiasami to miałem problem 100 klap 16 drzwi to 232 zawiasów Musiałem wykonać mały wykrojnik Udało mi się zdobyć taśmę mosiężną 2 mm Wkładam koniec tasmy wsuwam stempel Jedno uderzenie i końcówka elegancko wykrojona Zawias uprościłem bo robię z drutu U i zawijam na taśmie. Z taką drobnicą jak Twoja to tylko Adam sobie radzi On by i pewnie pchłę podkuł gdyby była taka potrzeba.Miałem jeszcze problem z toczeniem kwadratowych słupków .Do tego celu wykonałem obejmę dzieloną Niestety do każdego wymiaru musi być inna Ale sprawuje się świetnie bo nie kaleczy listwy jak uchwyty tokarskie Co do modelki to już nie chce mi tak chętnie pozować jak kiedyś i muszę rzeźbić z pamięci Pozdrawiam R