Dziekuję wszystkim za powitanie i zgodnie z sugestią Jurka zakładam nowy temat, poswięcony La Belle. Niestety nie robiłem zdjęć w pierwszej fazie budowy modelu stad nie moge pokazac początku budowy.
Ale nic straconego, gdyby byłow z Waszej strony zainteresowanie mogę opisać i ew odtworzyc niektóre czynnosci.
W modelu budowanym na wręgach zawsze jest problem jak pokazac szcegóły konstrukcji okrętu gdyz w kolejnych etapach budowy zakrywamy to co byłow zrobione wczesniej. W oim przypadku zdecydowałem się wykonac pełne poszycie na prawej burcie, a lewa pozostanie niedeskowana poniżej linii wodnej. Daje to wgląd w strukture kadłuba z jednej strony i w perspektywie mozliwość wycięcia niektórych wreg aby pokazać wnetrze. Jak zauważyłem w Internecie ten sposób prezentacji jest popularny.
Na kolejnych zdjęciach pokazuję metodę deskowania. W przypadku La Belle kadłub jest krótki i pekaty. Prawdziwy okret był malutki. Przy stosowanej skali listwy są dość szerokie, srednoi 7 mm co wymaga ich indywidaualnego pasowania i docinania.
Najpierw wytrasowałem połozenie wszystkich liztew na wregach. Mozna tu korzystać z cykla redukcujnego ale dla mnie lepsze jest odniesienie skrajnych odległości na kawałku kalki technicznej, podział na równe części i oznaczenia na wręgach

Na dziobie i rufie listwy się zwężaja

Kształt listew odwzorowałem na przyklejonej taśmie samoprzylepnej

Taśma przyklejona na przygotowanej listewce. Muszą byc znacznie szersze.

Listwa po wycięciu. Czasami kształt jest dość zaskakujacy.

Listwy w trakcie przyklejania. Równolegle z poszywaniem trzeba wiercic otwory pod przyszłe kołkowanie bo nie da sie potem pocelować we wręgi.

Tak wyglada model po częściowym pokryciu. Jest jeszcze przed szlifowaniem.

Pozdrawiam
Artur