ŁÓDŹ WIKINGÓW (Nave Vichinga) - AMATI

Opisy budowy jednostek żaglowych
bryza

Odp:ŁÓDŹ WIKINGÓW (Nave Vichinga) - AMATI

Post autor: bryza »

Ha!
Nareszcie zdjęcia ! :)
Z tego co czytałem na etykietach (kleje do drewna w hipermarketach) to wszystkie tzw. szybkoschnące mają czas wiązania do 15 min. Ja używam tylko szybkoschnących. Jeżeli materiał jest tylko przytknięty i ma małą powierzchnie styku to trzymam jakieś 30 min. i jest o.k. Jeżeli ściskam klamerką to wystarczy ok. 5-7 min, a jeżeli jest to listewka, która ma naprężenia (jak np. od poszycia) to wystarczy 12-15 min. Takich mam ze trzy gatunki ( z półki Castoramy). Ale jak dla mnie to najlepszy jest ten na zdjęciu.
Z etykiety: czas montażu 1-5 min., butelka 0,1 l.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal

Post autor: Rafal »

Witam,

Dzięki Panowie za pomoc - byłem w Praktikerze i kupiłem Pattex. Przetestowałem no modelu - faktycznie wiąże szybciej B) Co nie zmienia jednak faktu, że budowa idzie bardzo wolno. Ta łódź wcale nie jest taka prosta na jaką wygląda - myślałem, że będzie szybko i łatwo - a tu rozczarowanie. Kleję bardzo powoli, strasznie ciężko się wyginają te "trapezowe" listewki. Moczę i wyginam na gorąco w dwóch płaszczyznach. Najpierw nadaję lekki łuk a potem delikatnie skręcam. Jak na razie wygląda to kiepsko bo wychodzą mi szpary - będę musiał chyba okleić kadłub od wewnątrz - tylko w niektórych miejscach go widać - reszta jest pod pokładem. Nie będę sie więcej rozpisywał - wstawiam zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Podziwiam Twoją robotę. Może i ja kiedyś coś takiego popełnie, ale nie o tym chciałem pisać. Szpilki, które używasz to chyba takie do tablic korkowych. To raczej przypomina mały gwoździk. Dużo lepsze są szpilki modelarskie, cienkie i ostre. Polecam.

http://www.modelpartner.ig.pl/indeks.html na samym dole.
Awatar użytkownika
Rafal

:blush: :blush: :blush: nawet nie wiedziałem, że istniej coś takiego jak szpilki modelarskie. Jeśli są choć trochę cieńsze od tych moich (a pewnie są) to kupuję. Z tymi to jest tak, że jak nie trafi się centralnie w środek wręgi to potrafi rozsadzić albo rozerwać i jest kłopot. Bardzo dziękuje za linka.
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
maciejza

Post autor: maciejza »

Rafal napisał:
nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak szpilki modelarskie.

nie ty jeden ;)

mozesz wstawic fotke łodzi centralnie od dzioba ?
Awatar użytkownika
Rafal

mozesz wstawic fotke łodzi centralnie od dzioba ?

Pewnie - proszę bardzo :)

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy o takie zdjęcia Ci chodziło - może napisz dokładnie co chcesz zobaczyć to postram się zrobić lepsze.

Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
maciejza

Post autor: maciejza »

Rafal napisał:
co chcesz zobaczyć to postram się zrobić lepsze.

chcialem zobaczyc jak sie "kończą" deski na dziobie, jak przechodzą na burty no i ogólnie całą łódz od przodu ...
Awatar użytkownika
Rafal

chcialem zobaczyc jak sie "kończą" deski na dziobie

Deski na dziobie kończą sie na razie bardzo nieładnie :P - będą przycinane do przerywanej lini (z planów) a potem przykleję te metalowe ozdobniki. Deski są ścienione na początku i na końcu do grubości właśnie tych ozdobników, żeby w końcowym efekcie wszystko było na równo.
Klejenie poszycia idzie bardzo wolno - ale zawsze coś tam do przodu. Nie kupiłem jeszcze tych szpilek (czekam na paczkę) i zmuszony jestem do wbijania tych swoich grubych. Pewnie nowe w tym modelu mi się juz nie przydadzą :)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam

Rafał
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Rafał czy mógłbyś opisać sposób wykonywania desek poszycia na zakładkę w tym zestawie. Bo na wręgach nie widzę żadnych wcieć a fajnie się układają.
Pozdrawiam!!!
Thorus

Post autor: Thorus »

pewnie juz mial takie w zestawie, tzn pewnie mial listewki o roznych grubosciach:)
ODPOWIEDZ