HMS Leopard 1:33

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Leon27

Odp:HMS Leopard 1:33

Post autor: Leon27 »

Czym wybarwiasz tę sosneę że tak ładnie zółknie????
Stanisław

Post autor: Stanisław »

Szanowny Leonie.Model wykonany jest prawie w całości ze świerku, a że na zdjęciach ma taki kolor to jest wina oświetlenia podczas robienia zdjęcia.
Stanisław

właśnie dozbroiłem okręcik w ostatnie 10 dział 12 pudowych, pozostały jeszcze 4 działka 8-pudowe ale to na końcu
Obrazek
Obrazek
Stanisław

Witam.Przybyło troszkę na moim okręciku.Oto wyniki mojej pracy na załączonych zdjęciach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Szanowny Stanisławie!
Ciekawi mnie, jak i zapewne wielu pozostałych kolegów, w jaki sposób wykonujesz przeróżne elementy.
Tu miałbym pytanie o armaty: czy są to gotowe, sklepowe lufy, czy może własnej produkcji? Jeśli to drugie, to może przybliżyłbyś nam sposób ich wykonania? Było już tu pare wątków na temat produkcji armat, ale każde nowe wiadomości są cenne, pozwolą innym na lepsze zorientowanie się w temacie, i ew wybranie w swojej pracy optymalnej metody..
Pozdrawiam
Stanisław

Witam Atamanie.
Co do dział to wykonuję je sam.Lufy są toczone z drewna bukowego,po toczeniu zakładam na tokatkę uchwyt wiertarski i kalibruję lufy odpowiednim wiertłem co do danego kalibru. Potem maluję je lakierem akrylowym w aerozolu.Wymagane jest kilkukrotne nakładanie warstw około 4.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Stanisław napisał:
Co do dział to wykonuję je sam.Lufy są toczone z drewna bukowego,po toczeniu zakładam na tokatkę uchwyt wiertarski i kalibruję lufy odpowiednim wiertłem co do danego kalibru.

Witam. Wyglądają bardzo interesująco dokładne. Powtarzalność kształtu i wymiarów jest wynikiem: szablonu? noża kształtowego? czy jeszcze innej metody? Może jakiś obrazek?
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Stanisław

Witam po małej przerwie.Właśnie zabrałem się za okna są już pierwsze wyniki pracy.Robie je podobnie jak gretingi, zaszklone są kaponem.Zobaczę jak będą wyglądać jak je wstawię.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Bardzo ciekawe wykonanie .
Czy to jest metoda jaka sie stosuje do krycia mikro modeli latających ?
Opisz to raczej dokładniej , zapewne cała załoga kogi jest zainteresowana tą metodą
Pozdrawiam Mirek Rybus
Stanisław

Jeśli chodzi o szklenie okien to gotowe okna kładę na folię spożywczą i do każdego segmentu wstrzykuję po trzy krople niezbyt rzadkiego kaponu. Zbyt rzadki wypłynie spod okien. Schnie to około jeden dzień. Jeszcze jedno. Folia spożywcza reaguje z nitro i dlatego wychodzi taka faktura szyby.
ODPOWIEDZ