Jak zacząć budowe żaglowca

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
Inland_skipper

Jak zacząć budowe żaglowca

Post autor: Inland_skipper »

Witam serdecznie wszystkich modelarzy. Temat ten był pewnie już poruszany na forum ale ja jestem tu nowym użytkownikiem. Chodzi mi o to jak i od czego zacząć budowe żaglowca, gdzie zdobyć plany oraz z jakich materiałów wykonać poszczególne części takie jak szkielet czy poszycie kadłuba. Jestem początkujący wiec mam niewielkie pojecie jeśli chodzi o budowanie modeli szkutniczych z drewna. Pozdrawiam i dziękuje za odpoiwedź.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Re:Jak zacząć budowe żaglowca

Post autor: jerry_bee »

witamy! jak pewnie widziałeś na stronie głównej, od 1 września rusza Wirtualny Kurs Modelarstwa! otwarty jest dla wszystkich, zajęcia planowane są na 3 semestry, każdy semestr (w założeniach trwający rok) to jeden model, o coraz większej skali trudności. więc jest na co czekać.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Inland_skipper

Dzięki jerry_bee za tą informacje. Jednak mimo wszystko mam jeszcze jedno pytanie: gdzie moge kupić fornir bo sądze że może on mi się przydać przy budowie :) . Szukałem już we wszystkich możliwych sklepach i nic. Może w Castoramie? Proszę o odpowiedź.
I gdzie znajde jakieś plany ale najlepiej statku z ożaglowaniem bermudzkim (trójkątnym)?

Post autor: maciejza »

gdzie kupic, to zalezy ... w jakim miescie ;)
W Olsztynie jest centrum podłóg oferują podłogi z desek, panele .. mają też fornir, więc firmy tego rodzaju wchodzą w grę.
Możesz obdzwonić stolarzy, kilku powinno miec fornir, a przynajmniej informację gdzie kupic.
Jesli masz swój typ :) wiesz czego potrzebujesz zawsze mozna chyba wysyłkowo coś załatwić, przez forum, wydaje mi się że znajdą się osoby które pomogą w zdobyciu materiału.
Skoro jest w twoim miescie Castorama to tym bardziej znajdziej punkt z m.in. fornirem.
W Olsztynie nie ma castoramy, jedynie obi, praktikery a tam nie widzialem forniru.
Inland_skipper

A jeśli chodzi o moje miasto to mieszkam w Bielsku-Białej a raczej mieszkałem (teraz Kalna koło Szczyrku-niedaleko Bielska ;) ). Poszukam tego forniru jeszcze w Castoramie.
Podczas zbierania materiałów i kompletowania narzędzi nasuneło mi się kolejne pytanie: Jak giąć listewki poszycia? Słyszałem że nad parą wodna to dobry sposób. Tak pisało bynajmniej na http://www.ship.modelarstwo.org.pl A czy ktoś może poradzić inne sposoby gięcia.
Dziekuje serdecznie za odpowiedzi, które są bardzo pomocne. Dzięki wszystkim z góry.

Inland_skipper napisał:
Podczas zbierania materiałów i kompletowania narzędzi nasuneło mi się kolejne pytanie: Jak giąć listewki poszycia? Słyszałem że nad parą wodna to dobry sposób. Tak pisało bynajmniej na http://www.ship.modelarstwo.org.pl A czy ktoś może poradzić inne sposoby gięcia.

popatrz relacje na forum modelarstwo.org.pl i tutaj, proponowane jest też moczenie we wrzątku. Niektórzy też wyginają tylko w palcach i przyklejąją, zalezy jakie listwy, jaki klej jakie "obłości". :)
Wczesniej pytałes o fornir, wiec chyba z niego bedziesz robic poczycie, a wtedy chyba obejdzie sie bez "namaczania" :)
Pytałes wczesniej o plany .. wiec w linkach i tu na kodze i w FAQ na forum szkutniczym wczesniej wspomnianym powinienes cos sobie wybrac ...

pzdr.
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Jeśli szukasz planów modelarskich to napisz na forum co masz zamiar budować jaki model. Może koledzy mają lub ewentualnie powiedzom gdzie jest. W linkach masz kilka stron z planami. Na rosyjskiej stronir są plany z polskich planów modelarski.
Pozdrawiam!!!
Inland_skipper

Dzięki wielkie chłopaki! Już przeszukuje neta-może znajde coś ciekawego. Chyba że wy poradzicie mi jakiś ciekawy model na początek? Jeszcze raz dzięki!!! :laugh:
Awatar użytkownika
maciejza

Inland_skipper napisał:
Chyba że wy poradzicie mi jakiś ciekawy model na początek?

Ciekawy model na początek wg mnie to :)
- conajmniej 40 cm długości (bez bukszprytu) :) zeby nie uzywać potem za dużo przekleństw.
- o nieskomplikowanym takielunku. (zrobienie kadłuba z detalami uważam za 25% sukcesu) zabawa zaczyna sie jak trzeba to wszystko powiązać, poprzeciągac .. itp :)

z moich typów na ciekawy model na początek to:
1. Karl Und Marie :))
2. NINA

zastanów się nad poz. 1 bo moze będziesz tworzyć historie internetowego modelarstwa :))

ot to tyle moich spostrzezen jako amatora :) inna sprawa ze chcialoby sie od razu takiego duuuuzego victorego . :). Poogladaj zdjęcia szczegółowo zrobionych modeli, zwróc uwagę na detale .. i pomysl ze tez bedziesz "musiał" to zrobić .. wez pod uwagę użyte materiały, swój warsztat narzedziowy i zdecyduj ... na co masz siły.
Inland_skipper

Dzięki za rade. I przyznam że myślałem nad Niną... Tylko nie mam jeszcze planów. Choć i pierwsza opcja wchodzi w gre (Karl Und Marie). Jeszcze się zastanowie. A tymczasem poszperam jeszcze za jakimiś planami.
ODPOWIEDZ