HMS Pelican w budowie

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
mirek

Re:HMS Pelican w budowie

Post autor: mirek »

Mój model jest wykonany jak dotychczas z drewna gruszy . Wręgi są wykonane z deseczek o gr. 3 mm . Każda wręga składa się z 9 elementów z których jest sklejona podkówka na którą następnie naniosłem rysunek wręgi której grubość po sklejeniu wynosi 6 mm . Ta metoda wykonania wręg jest strasznie rozrzutna , wyobraźcie sobie że, odpad materiału jest ponad 50 % Zobaczcie zresztą sami na załączonym zdjęciu .
Narzędzia jakich używam są chyba takie same jak używa każdy z was . Elementy na podkówkę wycinałem na normalnej piłeczce tarczowej Proxxon KS 230 ( trochę za słaba ) Same wręgi wycinałem na wyrzynarce i następnie obrąbiałem na szlifierce pozostawiając lekki zapas na szlifowanie całego szkieletu ( jeszcze nie oszlifowany )
Nie wiem Romku czy ta informacja cię satysfakcjonuje ale , w dalszej relacji będę starał się tak opisać wszystkie czynności aby było jasne co i jak robiłem.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

mirek_1953 napisał:
Nie wiem Romku czy ta informacja cię satysfakcjonuje ale , w dalszej relacji będę starał się tak opisać wszystkie czynności aby było jasne co i jak robiłem.

Mirku,
Bardzo zwiezly i wyczerpujacy opis, dzieki bardzo.
Czy wykonanie wreg z samej sklejki tez daloby podobny efekt ?
I odnosnie sklejek, jakie sa najbardziej przydatne, (wiem, ze rozne ale chodzi o te naj...)
bo chce odwiedzic hurtownie i nie wiem co wybrac (z jakiego drewna, lisciaste, iglaste, iluwarstwowe, jkiej grubosci...)
Sorry ze zasmiecam Ci watek ale mysle ze informacje te moga byc przydatne i innym....
Awatar użytkownika
mirek

Sklejka w tej metodzie jest absolutnie wykluczona ponieważ, budując model tą metodą staramy się pokazać w sposób jak najbardziej zbliżony do sposobu budowania tak jak był zbudowany oryginał . Skoro oryginał był budowany ze specjalnie dobieranych bali to my też robimy te nasze wręgi z litego drewna. W tej metodzie używa się tylko drewna i to w najlepszym gatunku
O sklejkach i ich zastosowaniach można napisać książkę. Dla nas najważniejsza jest grubość i ilość warstw. Sklejka która ma większą ilość jest lepsza ponieważ jest bardziej wytrzymała. Ja uważam że , najlepsze sklejki dla naszych potrzeb to sklejki z drzew liściastych czyli z olchy i brzozy . Grubość sklejki jaką używamy wynika z naszych potrzeb i sam niebawem się przekonasz jakie sklejki i do czego będziemy używać do naszego modelu jaki będziemy budować tu na Kodze .
Ja generalnie staram się robić wszystko z drewna i unikam sklejek , ale nie zawsze jest to możliwe .
Sorry ze zaśmiecam Ci wątek ale myślę ze informacje te mogą być przydatne i innym....

To stwierdzenie jest troszkę ( przepraszam ) nie na miejscu ! Wszyscy tutaj staramy się dzielić naszą wiedzą i ja również chcę to czynić . Na każde pytanie jakie zadacie postaram się odpowiedzieć o ile będę wiedział . :x A o szkutnictwie to naprawdę wiem bardzo mało :(
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
krzychkam
Lokalizacja: {"name":"Bia\u0142ystok","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: krzychkam »

mirek_1953 napisał:
Na każde pytanie jakie zadacie postaram się odpowiedzieć o ile będę wiedział . :x A o szkutnictwie to naprawdę wiem bardzo mało :(

Mirku jesteś super gość a przy tym bardzo skromny - ale nie zaniżaj swoich umiejetności - wyniki Twojej pracy świadczą o Twojej wiedzy
:laugh:
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Mirek czemu tak tu cicho się zrobiło, czyżby Pelican gdzieś odfrunął :laugh: :laugh:
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
mirek

Nie odfrunął :) po malutku robię sobie rufę :mad: :mad: :mad: i jestem strasznie spokojny choć podchodzę to tej rufy już ktoryś raz :mad: :mad: . Ale poczekaj trochę już niebawem pokaże co zrobilem :unsure: :unsure: . Teraz trochę czasu zajmuje modelarnia i pewne prace muszę odlożyć na później . Wiesz to jest poczatek i musimy to troszkę dopracować ale jeszcze troszkę czasu i wszystko się unormuje ;)
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
okram

Post autor: okram »

witaj
piękny szkielet
też robie rufe w swoim modelu i 4 raz podchodze i mam dość
ja odszedłem od wykonania szkielet tak jak ty czyli w oryginalnej formie
bo nie bedzie tego u mnie widać
a jak ty bedziesz krył całość czy tylko połowicznie
Awatar użytkownika
mirek

Cieszę się ze, mój szkielet spodobał się Tobie :) Mój Pelikan będzie kryty tylko częsciowo . Ztą frufa to jest problem taki ze źle niestety zrobiłem Pewne rzeczy i teraz sa problemy :mad: :mad: . O tym wszystkim napiszę jak juz zrobię tą :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: rufę
Pozdrawiam Mirek Rybus
grzesiek

Post autor: grzesiek »

Witam
Mirku jak patrzę na to jak powstaje twój model to zaczynam sobie zdawać sprawe ze ja to jestem całe łata świetlne za toba, ale się nie załamuje. Mirku mam taką mała skromna prośbe. Jak juz będziesz miał wiecej wolnego czasu (bo wiem ze teraz nie masz) to czy nie byłbys skłonny zrobić z maly artykulik jak od poczatku czyli od rysunku zrobic wręgi a potem jak to połaczyc w całosć bo n azdjęciach zobaczyłem jak wregi są wkładane w taka deskę i cos rozumiem z tego ale nie tak do konca. I taki artykulik w przyszłości wiele by pomogł ;)
Pozdrawiam
GrzesiekR
Awatar użytkownika
mirek

Obiecuję solennie ze jak znajdę trochę czasu to coś takiego napiszę , Może nieudolnie bo naprawdę jestem poczatkującym szkutnikiem choć mi nikt nie wierzy .
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ