De Zeven Provincien-relacja z budowy

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Łukasz_Oleś

Odp:De Zeven Provincien-relacja z budowy

Post autor: Łukasz_Oleś »

No właśnie stępka... myślę aby ją obkleić fornirem, chociaż cały czas zastanawiam się czy nie da się jej jeszcze odciąć :unsure: :unsure: . Może ktoś ma jakąś alternatywę? Bo fornir zawsze można potraktować jako ostateczność. Chociaż stępka ma już grubość 8mm i nie wiem czy jest to dobry pomysł aby ją obklejać jeszcze fornirem :S . Tak sobie myślałem, że może zeszlifować ją z obydwu stron szlifierką oscytacyjną ... tylko co wtedy? bo kolor tego materiały raczej nie będzie pasował do koloru pobejcowanej brzozy na kolor (jeszcze nie jestem pewien na 100%) jasny dąb. Wiecie może czy owy materiał dobrze przyjmuję bejce? Bo gdyby pobejcować stępke, po szlifowaniu, na ten sam kolor co poszycie (albo może jaśniejszy? bo panel jest przecież dużo ciemnejszy od brzozy) to miałoby to sens? Licze na pomoc w tej sprawie :) Bo co dwie głowy to nie jedna :P

Pozdrawiam
Łukasz Oleś
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam:) :) :)

mam pytanie czy stępka i stewa dziobowa i rufowa oraz poszycie kadłuba były wykonywane z jednego drzewa chyba nie Dlatego odcienie drewna mogą być inne Nawet z jednego pnia rdzeń będzie ciembiejszy jak reszta Bejcą możesz uzyskać kolor ciemniejszy od poszycia przez kilkakrotne bejcowanie.decyzja należy do Ciebie
Awatar użytkownika
Łukasz_Oleś

Myślę, że zeszlifuję część zewnętrzną panelu (0,5-1mm z każdej strony) tak aby był widoczny ten 'główny' materiał panelu (bez tych zewnętrznych, cienkich warstw) i postaram się dopasować kolorystycznie stępke do doszycia :) A z resztą część poniżej lini wodnej będzie malowana na biało, więc dużo tego nie będzie :) .
Pozdrawiam
Łukasz Oleś
vegelus

Post autor: vegelus »

Jeżeli będziesz malował część podwodną na biało to warto jednak to wszpachlować. Problem jednak z dziobem i rufą powyżej lini wodnej gdzie musisz mieć kolor drewna. Jeżeli masz rzeźbę galionową to przykryje ona trochę ale i tak stewa będzie widoczna. Moja propozycja to jednak oklejenie stępki fornirem. Bardzo trudno dopasować kolory a okręty kiedyś budowano z dębu i co widać na modelach i prawdziwych jednostkach były w tym samym kolorze poszycie i stępka :)
Awatar użytkownika
Łukasz_Oleś

Z oklejaniem fornirem to jest troche problem przy stewie dziobowej ze względu na jej kształt :

Obrazek

Szczególnie ta końcówka stewy dziobowej, na której opierają się łapy tego twa, czy co to tam jest ;) Naszczęscię mam dużo zdjęć do rzeźb bo na samych planach są one raczej słabej jakości. Ale wracając do stewy.. muszę się jeszcze zastanowić, bo kolor materiału, z którego jest panel to jest to kolor hmm... taki ciemniejszy od dęby (nie wiem jak go opisac :whistle: ) , więc może uda się uzyskać kolor jak najbadziej zbliżony do bejcowanego poszycia :) Trudna decyzja ;)
Byle do weekendu co będe miał troche czasu na model :lol:
Pozdrawiam
Łukasz Oleś
Awatar użytkownika
Łukasz_Oleś

Witam.
Dzięki maturzystom mam znów czas na model :lol: . I udało mi się tymaczasowo skończyć 'konstrukcję nośną' rufy ;) Oprócz pionowych elementów, reszta jest z drewna dębowego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżeli załanczam za dużo zdjęć to prosze powiedzieć.
Pozdrawiam
Łukasz Oleś
Awatar użytkownika
Łukasz_Oleś

Witam :)
Po mału dochodzą kolejne elementy.. tym razem 'ramki' do ambrazur :) Bojąc się późniejszego wycinania ambrazur i kaleczenie poszycia wolałem poświęcić teraz troche czasu na to ;) Parę ujęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety nie wszystko jest jakbym chciał :S :S Dolny rząd ambrazur wyszedł akurat tak, że każda ramka ma w środku jeszcze wręge :dry: I teraz nie wiem czy rozwiercać te miejsca wiertłem, żeby mieć możliwość zamontowania dział, czy zostawić tak i zrobić zamknięte furty armatnie :dry: :dry: ? Wolałbym mieć komplet armat :S . Może ma ktoś pomysł jak usunąć kawałki wręg, które wypadły we wnętrzu ambrazur? :unsure:
Pozdrawiam
Łukasz Oleś
vegelus

Post autor: vegelus »

Jak zrobisz poszycie całego modelu to myślę, że wręgi się nie pogniewają jak je trochę naruszysz :)
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

ja już od jakiegoś czasu się właśnie zastanawiałem, jak to jest z wręgami które wypadają na furtach działowych.
W jakiejś książce widziałem rysunki gdzie takie wręgi były specjalnie przygotowywane, jednak to była dość skomplikowana operacja i jeśli się robi model z zwykły tzn. taki gdzie nie będzię poźniej widać wręg to nie miałoby sensu.

Więc rozumem, że po położeniu poszycia po prostu w furtach na żywca się wycina to co zbędne?

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
Łukasz_Oleś

Nie czekam z usunięciem tego do poszycia lecz teraz sie za to zabrałem i wyrzynarka wycinam te miejsca, oczywiscie na wolnych obrotach (tzn skokach ;) ) małym brzeszczotem z dosyć drobnymi ząbkami. Tylko, że niestety niszcze tak dolny rząd 'ramek' .. ale co tam, zrobie je jeszcze raz ;)
ODPOWIEDZ