La Renommée 1744 Sekcja Rufowa

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtassS

La Renommée 1744 Sekcja Rufowa

Post autor: wojtassS »

Cześć

Dawno się nie odzywałem. Mój główny projekt na razie jest w zawieszeniu. Tak bardzo spodobało mi się projektowanie 3d i druk, że postanowiłem się na nim skupić.Ponieważ lepiej mieć od początku swój projekt wybrałem coś mniejszego, ale równie pięknego-czyli fregata z roku 1744 - La Renommée . Model nie zbyt popularny, ale na tyle często robiony że
jest się na czym wzorować. Szczerze mówiąc nie miałem pojęcia że zaprojektuję swój własny model kadłuba, bo w grę miała wchodzić tylko sekcja rufy. Kolejną trudnością był brak jakiegokolwiek
programu CAD, na szczęście blender ma na tyle funkcji i dodatków, że udało mi się to zrobić. Myślałem nad Plasticity jako alternatywie tylko te potrzebne do tego rozbudowane funkcje są w płatnej wersji. A blender jest w uczciwej cenie-za darmo😉

Fregata jest z okresu Pierwszego Imperium tak przynajmniej określa się ją -"I-st Empire" gdzie francuzi nie ustandaryzowali jeszcze zdobień na okrętach i można było oglądać pływające dzieła sztuki.

Pierwotnie miała być tylko sekcja rufowa, ale że wyszło jak wyszło to mogę też zrobić nawet kadłub. Tylko ten kadłub jest trochę inny niż większość tego co sprzedają na rynku- udało mi się stworzyć hybrydę druku 3d i sklejki. Od pokładu w dół grodzie są wycięte ze sklejki a "góra" jest z żywicy, wkładki na rufie i dziobie też są z żywicy.

Tak wygląda to od strony projektowej w blenderze
Renomme STERN1.jpg
Renomme STERN2.jpg
Renomme STERN3.jpg
Renomme figurehead 1.jpg
Renomme Hull 1.jpg
Renomme Hull 2.jpg
Renomme Hull 3.jpg
Renomme kadłub1.jpg
Renomme kadłub3.jpg

A tu wydruki testowe
20251029_174656.jpg
20251109_224024.jpg
20251117_110919.jpg
20260125_083640.jpg
20260125_084329.jpg
20260125_084340.jpg
20260125_083920.jpg
Awatar użytkownika
JAC64
Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: La Renommée 1744 Sekcja Rufowa

Post autor: JAC64 »

Jestem pod dużym wrażeniem Twojej pracy. Również sam projektuję części do moich modeli na podstawie planów (relacja Dar Pomorza 1:72). W Blenderze projektuję rozwinięcia blach (czy planek) poszycia oraz modele 3D niektórych elementów wyposażenia (trudnych do wymodelowania z papieru) do wydruku 3D. Niemniej to wszystko obraca się wokół przekształceń brył geometrycznych – ale jak zrobić rzeźbę czy też ornament? Jestem zszokowany efektami Twojej pracy – WojtassS jak to się robi? Przeglądałem różne podręczniki do Blendera ale są na takim poziomie że tego nie ogarniam. A czy może mógłbyś pokazać na jakimś małym, prostym przykładzie jak się w ogóle do tego zabrać?
Jeśli chodzi o CADa to z mogę Ci polecić darmowego NanoCADa 5.0 Zawodowo pracuję na oryginalnych AutoCADach i mam duże doświadczenie. Prywatnie moje modele od lat robię właśnie tym NanoCAD-zie. Ma pełną funkcjonalność oryginału. Uważam, że jest najlepszy z programów CAD-o podobnych których wiele sprawdzałem pod kątem projektowania modeli (2D oczywiście)
A jeszcze mam pytanie na jakiej wersji Blendera pracujesz?
Pozdrawiam JM
Awatar użytkownika
wojtassS

Re: La Renommée 1744 Sekcja Rufowa

Post autor: wojtassS »

Dziękuję za uznanie. Sporo ludzi robi postacie i różne figurki w blenderze.Właściwie pytanie powinno brzmieć czego się nie da zrobić w blenderze. Aktualnie korzystam z 4.3 prowdopodobnie przesiądę się na coś nowszego jak już skończę ten projekt. Od którejś wersji 5-x znacznei usprawnili funkcję boolean. Jeśli mogę zasugerować aktualnie na youtubie jest tona tutoriali. Jeżeli chcesz robić ornamenty to polecam ten kanały sam zaczynałem od niego aż nie były mi one potrzebne. Jak nauczysz się robić liście i korbele reszta powinna pójść z łatwością. Obracasz się w CADie więc tutoriale po angielsku nie powinny być problemem? Właściwie to sporo z nich jest nawet bez dźwięku

https://www.youtube.com/@EhsanBrd/videos

Może opiszę kroki po kolei a zdjęcia będą pod tekstem.

1. Tworzysz sobie plane na wzór danego ornamentu. Jeśli dane liść jest zgięty lekko do przodu możesz
go teraz pozginać wysuwając część edge-> Edit mode->Select mode w górnym lewym rogu. Możesz też to później
zrobić w trybie rzeźbienia

2.Gdy już masz kontur liścia pogrubiasz go przez extrude. Tam gdzie będziesz potrzebował więcej materiału zaznaczaacz
odpowiednie planes i też robisz extrude.

3. Teraz masz model w Low Poly. Żeby przejśc do High Poly dodajesz modyfikator subdyvison surface CTR+2(lub inna liczba w zależności od zagęszczenia-jakości). Model nam się teraz trochę rozpłaszczył trzeba mu dodać Plane Cuts w Edit Mode(CTRL+R) żeby zachować płaski tył jeżeli model przylega do innej powierzchni. Czasami przydatne jest nie robienie tego jeżeli potrzebna jest bardziej gąbczasta forma.

4. Następnie jest to już zabawa w Sculpt Mode. Dodaj modyfiaktor Multiresolution i baw się między dodawaniem szczegółów i tym modyfikatorem. Tylko patrz czy ile chcesz mieć szczegółów w stosunku do objętości pliku
TUTORIAL K1.jpg
TUTORIAL K2.jpg
TUTORIAL K3.jpg
TUTORIAL K4.jpg
TUTORIAL K5.jpg
TUTORIAL K6.jpg
TUTORIAL K7.jpg
ODPOWIEDZ