Pierwszy model - najpierw pytam, potem robie :)

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
TerryFox

Pierwszy model - najpierw pytam, potem robie :)

Post autor: TerryFox »

Dzień dobry !

Jako ze pierwszy post wiec pozwólcie ze się przedstawie - Grzesiek z Zabrza, cześć !

Powiedzmy że część formalną mamy za sobą więc przejdźmy do rzeczy. Najważniejsze - jestem tu nowy, i o budowie modeli drewnianych nie wiem absolutnie nic. Doświadczenie modelarskie to modele plastikowe bardzo dawno temu, sztuki malowania nie opanowałem ponad nakładanie prostego koloru pędzlem. Więc.. zdecydowanie początkujący.
ALE ! Początkujący z cierpliwością, i adekwatną do "doświadczenia" modelarskiego dozą pokory. Więc... najpierw pytam, czytam, słucham, potem robię. Aktualnie jestem na etapie teoretycznego szkolenia się (źródłem jest tu youtube) z najtrudniejszej chyba sztuki jaką jest prawidłowe plankowanie.

Chciałbym zbudować pierwszy model żaglowca, pierwszy - więc w miarę prosty, ale również dający możliwość nauki i pewną satysfakcję z efektów. Ale głównym celem jest mi tu doświadczenie, praktyka, nauka. Oczywiście model chciałbym skończyć, ale już z pewną wiedzą i umiejętnościami które pozwolą ewentualnie wejść o szczebel wyżej (albo kilka) przy ewentualnym drugim modelu. A dlaczego żaglowiec ? No bo jak dla mnie nie ma piękniejszych jednostek, żagiel musi być i już ;) A przy okazji nauka tworzenia detali olinowania. Na początku prostego olinowania... z ciekawości obejrzałem proces budowy HMS Terror.. do tej pory nie wierzę że zwykły śmiertelnik jest w stanie to olinowanie wykonać, wraz ze wszystkimi detalami.

W każdym razie - biorąc pod uwagę to co powyżej, prosiłbym o pomoc w wyborze pierwszego ZESTAWU żaglowca do budowy dla ambitnego początkującego. Na razie moja potencjalna lista jest krótka - Polaris. Ten sam o którym mamy już tu wątek, który dokładnie przeczytałem.
Jak na moje potrzeby Polaris wydaje się wystarczający (nie, nie potrzebuję armat ;) ) ale... może są inne, lepiej wykonane, albo uczące więcej modele na których początkujący nie wyłoży się jak długi a model nie skończy z pudełku "skończę go później" ?

Z góry dziękuję za pomoc !
ODPOWIEDZ