Pierwszy model - Polaris
-
Re: Pierwszy model - Polaris
Narzędzia z zestawu, wygladają ok, chociaż nie miałem innych modelarskich w ręce. Dokupiłem gwożdziarke. Napewno musze dokupić więcej papieru ściernego o różnej gramaturze i dodatkowy klej, bo w zestawie jest ale tak chyba na styk. Pierwsze prace rozpoczne od budowy "małej stoczni" z załacznika.Dzisiaj postaram się jakoś zorganizować plac budowy i rozeznać się w planach budowy. Miłej nocy
Ostatnio zmieniony 21 lut 2025, 21:01 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Na dziś, prace rozruchowe i początek budowy "małej stoczni", dobrej nocy
-
[img][img]pierwsze śliwki robaczywki, sam nie wiem co o tym myśleć
-
Pierwszy raz kleje, rozumiem że wręga ma być prostopadła w pionie i poziomie? Niby jest.
-
Mam dylemat i chyba potrzebuje wskazówki, rozumiem że wręgi mają być osiowe w sensie w pionie i poziomie, a czy sposob ich podparcia ma znaczenie? Czy mocowanie musi być jak na rysunku zawsze podpartę tj. od strony dzioba (bo tak tylko będzie proste) czy jest dowolność i montować jak lepiej pasuje ? Przepraszam za braki w słownictwie szkutniczym
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 18:05 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jakoś to idzie, jak dokładam ekierkę kąt jest, coraz częściej prosty
na fotografii różnie to widać, co krok bardziej zadowolony jestem z efektu ( na bieżaco się doszkalam) Podstawka (mała stocznia) na początek dużo ułatwia, jednak sama w sobie super precyzyjna nie jest. W zupełnosci wystarczy dla amatora na tym etapie.

-
Położyłem pokład kontrolnie i dociskam ręką lekko, chyba narazie jest ok, nie wiem jak to ma się wszystko precyzyjnie schodzić, no cóż musi wystarczyć bo nie mam punktu odniesienia
-
Pokład nie jest doklejony, nie wiem czy tak się robi ale ułożyłem wszystko niech sobie spokojnie klej schnie na wręgach, dopasowany do pokładu, jeszczw jakieś kleksiki kleju dam w kluczowych miejscach i tyle, dobrej nocy
-
Wstępny szkielet ukończony, jednak pojawił się pierwszy problem techniczny, otóż po przyłożeniu pokladu bez ostatniej wręgi wszystko fajnie spasowane, natomiast po dołożeniu ostatniej - która ma być docelowo szlifowana pojawia się zbyt duży prześwit, nie wiem czy to jest źle docięte i muszę pogłebic otwór żeby niżej się wręga zsunęła? Czy to ma tak być? W załączniku fotki