Dzięki Kapitansio, spróbuję kupić.
Montowanie pokładników zbliża się wielkimi krokami. Postanowiłem zrobić lampy, które będą wisiały pod nimi. Zacząłem też montować działa do pokładu działowego.
kolejny HMS Enterprize - ralfee
- ralfee3
Re: kolejny HMS Enterprize - ralfee
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Rafał jeszcze trochę to kupią cię Szwajcarzy żebyś im części do zegarków dorabiał
rozwalasz system pomysłami i wykonaniem.
Pozdrawiam Witek

Pozdrawiam Witek
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Brawo!
Ślinię się z zachwytu
Na prawdę podziwiam pomysłowość i umiejętności.
Pozdro!
Ślinię się z zachwytu

Na prawdę podziwiam pomysłowość i umiejętności.
Pozdro!
The world is yours...
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Super efekt. No i sam pomysł wykonania zasługuje na uznanie.
Zazdroszczę tokarki. Też się na taką czaję. Tylko jeszcze trzeba umieć toczyć a z tym gorzej
Zazdroszczę tokarki. Też się na taką czaję. Tylko jeszcze trzeba umieć toczyć a z tym gorzej
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Emerjan
Rafał. W moich oczach to jesteś NACZELNYM technologiem wyposażonym w dodatkowe sensory w głowie, w oczach i w palcach. Widząc nawet takie lampy nie pomyślałbym że mogą być wykonane w takie technologii.
Tak trzymaj. Janek.
Tak trzymaj. Janek.
- ralfee3
Koledzy, bardzo dziękuję za tak pochlebne opinie.
Pomalowałem pokładniki Forecastle i zacząłem przymiarki. Mam już zamontowane działa i zastanawiam się jak je zabezpieczyć kiedy będę doszlifowywał pokładniki. Może macie jakiś pomysł.
Pomalowałem pokładniki Forecastle i zacząłem przymiarki. Mam już zamontowane działa i zastanawiam się jak je zabezpieczyć kiedy będę doszlifowywał pokładniki. Może macie jakiś pomysł.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- Emerjan
Cześć. Rafał moja podpowiedź to odkurzacz, ssawka na statywie i ewentualnie formatka z forniru pod pokładniki i jazda oczywiście delikatna. Pozdrawiam Janek.
- TomekA
Albo wsun miedzy pokladniki a dziala arkusik papieru o ksztalcie forkasztelu i niech na niego kurz spada, a po oszlifowaniu delikatnie go usun.
Ewentualnie uzyj puszki ze sprezonym powietrzem (takiej jak do odkurzania komputerow) i po oszlifowaniu pokladnikow wydmuchaj stamtad kurz.
PS: Super fajny model Ci wychodzi!
Tylko usun te beczki miedzy dzialami - to nie jest dlan odpowiednie miejsce (beczki z woda byly typowo skladowane w miejscu zwanym HOLD pod dolnym pokladem (tzw. orlop deck).
Ewentualnie uzyj puszki ze sprezonym powietrzem (takiej jak do odkurzania komputerow) i po oszlifowaniu pokladnikow wydmuchaj stamtad kurz.
PS: Super fajny model Ci wychodzi!

- ralfee3
To miały być beczki na wodę i proch. Trochę się zmartwiłem tym co piszesz Tomku, bo kilka dni spędziłem nad tymi beczkami
Zasugerowałem się jednym z modeli Pandory, który można znaleźć w internecie. Faktycznie, dotarłem dziś do Waszej dyskusji z 2010 roku na temat beczek, i tam również razem z Adamem (Oksalem) pisaliście, że proch był porcjowany i gotowy do użycia w woreczkach. Szkoda tylko tej mojej roboty i czasu ...
To mam jeszcze jedno pytanie, czy pamięta ktoś gdzie można znaleźć jaką średnicę miał messenger (lina wciągająca linę kotwiczną). Pewnie zależy to od wielkości kotwicy, ale może są jakieś proporcje na podstawie których mógłbym określić grubość tej liny.

To mam jeszcze jedno pytanie, czy pamięta ktoś gdzie można znaleźć jaką średnicę miał messenger (lina wciągająca linę kotwiczną). Pewnie zależy to od wielkości kotwicy, ale może są jakieś proporcje na podstawie których mógłbym określić grubość tej liny.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Cześć,
Budowa idzie dalej. Skończyłem montaż pokładników pod forecastle i zabrałem się przygotowanie montażu pokładników pod quarter deck. Najpierw muszę wyposażyć kapitański pokój. Dziś malowałem fotele, wczoraj wykonałem meble.
Budowa idzie dalej. Skończyłem montaż pokładników pod forecastle i zabrałem się przygotowanie montażu pokładników pod quarter deck. Najpierw muszę wyposażyć kapitański pokój. Dziś malowałem fotele, wczoraj wykonałem meble.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał