La Belle

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
PiotrekM

Re: La Belle

Post autor: PiotrekM »

Witam,
Zabralem sie za krzywulce na dziobie. Zastosowalem metode z szablonem i sukcesywnym przymierzaniem i szlifowaniem krawedzi (podobnie jak Kagra w swojej relacji). Po zastosowaniu lekkich korektur, wyszlo jak wyszlo.
szablon z wyprofilowanym klockiem
szablon z wyprofilowanym klockiem
krzywulce ze skosem
krzywulce ze skosem
dopasowanie pierwszych trzech elementow
dopasowanie pierwszych trzech elementow
wszystkie elementy na miejscu
wszystkie elementy na miejscu

Nastepnie wkleilem drugi klocek i calosc zostala z grubsza podszlifowana. Druga strona byla robiona podobnie.
calosc wstepnie oszlifowana (lewa strona o jeden etap szlifowania dalej)
calosc wstepnie oszlifowana (lewa strona o jeden etap szlifowania dalej)

Teraz musze wyszlifowac wnetrze, zamocowac oba elementy na wredze, i dopasowac do kila.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
Krzywulce zostaly przylepione do wregi i wygliglowane. Calosc zostala dopasowana do kilu.
La Belle 262.jpg
La Belle 267.jpg
La Belle 255.jpg
La Belle 259.jpg

Teraz musze namowic moje korniki, zeby sie zechcialy zabrac za wregi.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Piotras

Post autor: Piotras »

Patrze na Twój dziób (od LB oczywiście ;) ) to wzbudza moją zazdrość, bo mój dziób od LB nie jest tak wykonany jak Twój. Świetna robota jak i tempo pracy przy modelu.
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Gratulacje Piotrek.Dzióbek udany a i gliglanie czyściutkie.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
Kolkowanie wreg zakonczone. Srednica kolkow 1,5mm z brazowo zabarwionego bambusa.
La Belle 269.jpg
La Belle 274.jpg
Pierwsze wregi dopasowane do klejenia
Pierwsze wregi dopasowane do klejenia

Teraz czeka mnie klejenie calosci i usztywnienie do koncowego szlifu.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Witaj,
Po cichu podglądam twoje poczynania przy La Belle... no i muszę powiedzieć, że świetnie Ci idzie ;)
...ale ;)

Kołkowanie wręg powinno zawierać po trzy gwoździe na krzywulec (futtock)
Taką ogólną zasadę przyjęto przy budowie okrętów. Jedynie w miejscu, gdzie miała znajdować się stanowisko działowe owy gwóźdź był zastępowany treenails, gdyż to miejsce było i tak wycinane
Powinny być w sumie kwadratowe (gwoździe) gdyż takich używano do zbijania wręg...

Jak już napisałem cud, miód i malina... ale, ale zawsze się znajdzie :P

Pozdrawiam z Morza Tasmańskiego ;)
Mateusz
Załączniki
La Belle 274.jpg
La Belle 274.jpg (109.84 KiB) Przejrzano 6658 razy
The world is yours...
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Witam ponownie,

Odnośnie dyskusji na SB winien jestem wyjaśnienie... otóż przyznaję, że w pośpiechu źle zaznaczyłem owe nieszczęsne kołkowanie :P
Tak to jest jak się człowiek spieszy... ;)

Odnosząc się do książki o 74 działowcu oraz innych publikacji ANCRE owe łączenie powinno zawierać po 3 gwoździe co daje 6 na cały krzywulec, czyli futtock.

Poniżej załączam rysunek, który mam nadzieję potwierdzi moją tezę.

9.jpg

Piotrze mam nadzieję, że nie odbierasz wpisu jako złośliwość z mej strony, gdyż taka nie istnieje :)
Po prostu staram się nieco wesprzeć informacjami, które zdobywam czytając różne publikacje.

Co się tyczy kwadratowych gwoździ... racja jeszcze nie spotkałem relacji, modelu, w którym autor zadał by sobie tyle trudu aby je zastosować, gdyż wiadomo, że nieco skomplikowało by to budowę... ale nie jest to rzecz nie wykonalna.
Ja w każdym bądź razie nie mam zamiaru Cię namawiać na zastąpienie okrągłych kwadratowymi.
Tak jak jest, jest elegancko... to była tylko taka uwaga jak to było na prawdziwym okręcie ;)

Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz
The world is yours...
Awatar użytkownika
tadheus

Post autor: tadheus »

Wszystko się zgadza poza jednym. La Belle jest jednostką XVII wieczną i do tego bardzo małą. 74 działowiec jest o prawie 100 lat młodszym okrętem liniowym i nie wszystkie zastosowane w nim schematy odnoszą się do jednostek dużo starszych.
Poza tym wszystko ekstra ładnie.
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
Mati, nigdy bym Cie nie posadzal o zlosliwosc. Wprost przeciwnie, dzieki za kreatywne uwagi odnosnie kolkowania, czlowiek sie uczy cale zycie (no przynajmiej niektore czlowieki). Wszystko sie zgadza, ale to co napisal Tadheus tez sie zgadza. Po zastanowieniu i nastepnej dyskusji na SB zostawie te kolki jak sa, ale infos zakodowalem. Odnosnie kwadratowych kolkow, Bernard Frölich pokazuje wyrob takowych w swojej ksiazce "The Art of Ship Modeling"
La Belle 294.jpg

W tekscie pisze, ze po wbiciu, kolek sie zaokragla. No ale byl kwadratowy. Mozna robic kwadratowe gwozdzie, to tylko kwestia tego co sie chce. Mysle ze kazdy model to troche kompromis pomiedzy rzeczywistoscia i tym co sie chce/moze pokazac.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Awatar użytkownika
tadheus

Post autor: tadheus »

Jeszcze taka mała dygresja na temat gwoździ:

https://www.youtube.com/watch?v=3YpwMJPM3P4
Pozdrawiam, Paweł.
ODPOWIEDZ