L'Artesien 1:48

Opisy budowy jednostek żaglowych
myszor

Re: L'Artesien 1:48

Post autor: myszor »

Kaziu , bajka .
Mnie osobiście się bardzo podoba Twoja praca .
Jak widzę fajną robotę to muszę to przyznać .
Piękne drewienko .
Pogratulować i dawaj do przodu :)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
mjk

Post autor: mjk »

O matko z córką!!!
Patrzę na te opętniki masztów (że o reszcie nie wspomnę) i napatrzeć się nie mogę.
Kaziu, a myślałeś o tym, aby na dzień lub dwa przyjąć „chłopca do terminu”? Podłogę by Ci pozamiatał, jakieś inne ciężkie a nieprzyjemne prace wykonał, a przy okazji miał okazję podpatrzyć w jaki sposób i jakimi narzędziami tworzysz swoje dzieła sztuki? W każdym razie piszę się jako pierwszy.
Marek Kasprzak
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Marku jak będziesz jechał to nie zapomnij zabrać swojego mopa :D
a tak poważnie to w tym przypadku jedynym narzędziem jaki używałem to była pilarka Proxxona cała sztuka polegała na ustawieniu pod odpowiednim kątem prowadnicy a także korzystałem z możliwości pilarki czyli ustawienie pod katem ostrza tak wiec była praca w miarę szybka i bez problemowa . Używałem frezu tarczowego Globus pięknie tnie praktycznie nie trzeba szlifować .
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
Kazek

Trochę znowu popracowałem nożykiem i zrobiłem belki z podestami , zamontowałem podpory pod pokładniki i zrobiłem gniazdo pod maszt
Załączniki
pokład1 (5).jpg
pokład1 (4).jpg
pokład1 (3).jpg
pokład1 (2).jpg
pokład1 (1).jpg
pokład1.jpg
Awatar użytkownika
Kazek

Trochę dla relaksu, co by odpocząć od pokładu zabrałem się za próbę wyrzeźbienia kobitki. Jest to moja pierwsza „rzeźba” w drewnie, więc nie jest łatwo, ale mocno się staram.
Drewno to grusza nawet się nieźle daje obrabiać a narzędzie to jak zwykle nożyk i te moje niby dłutka :D używałem też frezów dentystycznych, ale bardzo mało jak na razie. Na tę chwilę mam głowę wyciapaną, trzeba ją jeszcze trochę pomiziać, co by gładka była i włosy poprawić, bo jakaś taka potargana jest, ale ogólnie nie jest źle myślałem, że będzie gorzej. Bawiłem się nad nią będzie ze 4h
Załączniki
laska (7).jpg
laska (6).jpg
laska (5).jpg
laska (4).jpg
laska (3).jpg
laska (2).jpg
laska (1).jpg
laska.jpg
Awatar użytkownika
Kazek

jeszcze jedno zdjęcie dla pokazania wielkości głowy
Załączniki
IMG_0201.jpg
Awatar użytkownika
Kazek

walka trwa :D
Załączniki
lalka (1).jpg
lalka.jpg
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Takie są początki rzeźbienia.Potem będziesz odchudzał panienkę i poprawiał szaty. Odłożysz to na jakiś czas zobaczysz następne błędy i tak aż do uzyskania właściwego wyglądu.Na razie idzie dobrze.R
Awatar użytkownika
Kazek

Dokładnie tak jak mówisz Ryszardzie to jest taki przerywnik patrze co potrafię i się uczę . Wiele pracy tu jeszcze potrzeba ale jakiś kształt wychodzi zobaczymy co z tego wyjdzie .
Awatar użytkownika
Kazek

no i tak to wyszło w między czasie złamałem laluni rękę bo pyskowała :mrgreen: to i muszę jej poprawić ale ogólnie nie jest źle
Załączniki
lalunia (5).jpg
lalunia (4).jpg
lalunia (3).jpg
lalunia (2).jpg
lalunia (1).jpg
lalunia.jpg
ODPOWIEDZ