Galeon San Martin OcCre

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
reactor

Re: Galeon San Martin OcCre

Post autor: reactor »

... No tak myśałem, że modelarstwo dla początkującego nie jest rzeczą prostą. Prote dla
początkującego nie jest także prowadzenie relacji, gdyż często, komentarze
modelarzy forumowiczów bardziej "laika" zniechęcają niż motywują... Jednak każdy chce kiedyś
zacząć, bez względu na to, czy ma lat 10 czy 40...

Sance: na deseczki będzie kładzione kolejne poszycie z ciemnego drewna na całym kadłubie,
dlatego zależy mi na spiłowniau nierówności, nawet jako laik wiem, że pilnikiem nie zlikwiduję szpar...

Kazek - tak jak napisałem na początku, trzymam się ściśle instrukcji (opis i zdjęcia) - a takie
"ćwieki" zastosował producent modelu i dla mnie jest to norma modelarska a nie "odpieprz"... Długo przglądałem forum, ale samo przeglądanie nie nauczy początkującego kłaść poszycia.

Wszelkie doświadczenia, które nabędę przy budowie tego okrętu mam zamiar wykorzystać w przyszłości.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sance

Post autor: Sance »

Nikt nie ma na celu cię zniechęcać. ale naprawdę pomóc być może ton wypowiedzi jest ostry ale ma celu zmotywowanie do staranniejszej pracy.
Przeczytaj np moja relację ile razy mi się dostało ale to tylko na dobre wychodzi i naprawdę pomaga.
Pamiętaj tylko że poszycie gwarantuje sztywność kadłuba i staranne wykonanie nawet teko podkładowego jest podstawa budowy modelu. Pilnuj żeby nie uległ przekoszeniu bo wtedy już nic nie naprawisz a efekt będzie conajmniej mizerny.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Nikt nie mówił, że będzie łatwo gdyż modelarstwo niestety wbrew wszelkiej opinie nie jest dla wszystkich trza mieć trochę umiejętności dużo chęci a jeszcze więcej cierpliwości a zwłaszcza do nas na tym forumie :D jeżeli masz zamiar z nami przebywać . Oczywiście nikt nie ma na celu cię zniechęcać wręcz przeciwnie no, ale jeżeli pokazujesz, co zrobiłeś to musisz się liczyć z krytyką. Jeżeli będziesz kładł jeszcze jedno poszycie to nie jest tak źle, ale widzę, że na burtach to będzie już trzecie, ale jak tak mówi instrukcja to co ja mogę . Mam tylko nadzieje że powyciągasz te ćwieki i te ostatnie poszycie położysz już w miarę prawidło nawet ostatnio była dyskusja jak się powinno kłaść poszycie w relacji też początkującego w modelarstwie kolegi, więc powinieneś być w temacie.
Pozdrawiam i życzę Ci wykonania wspaniałego modelu i nie wierz w to wszystko co tam piszą w tej instrukcji .
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
reactor

Witam.
Po delikatnych wachaniach nad sensem budowy galeonu, spróbuję brnąć dalej. Powiem szczerze, że biorąc pod uwagę, że będzie jeszcze trzecia warstwa poszycia to faktycznie nie przyłożyłem się do listewkowania kadłuba. Chyba rzeczywiście za bardzo uwierzyłem w opis budowy modelu :| Jednak dośwadczenia zdobywane przy budowie pierwszego modelu - bezcenne. Gwoździków postanowiłem już nie wyciągać - na szczęście bez problemu dały się spiłować. Co będzie dalej, sam jestem ciekawy... Jeśli chodzi o poszycie burtowe widoczne na zdjęciach, to są to części wystające tylko od pokładów w górę.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

reactor pisze:..| Jednak doświadczenia zdobywane przy budowie pierwszego modelu - bezcenne.

Lepsze i dużo tańsze doświadczenie byś zdobył budując inny model.
Nie jest za późno. Spróbuj zrobić co "innego" od A do Z a zaręczam Ci, że
tak zdobyte doświadczenie zaowocuje i przyczyni się do tego że nie
spartolisz zestawu. Na razie w ramach odskoczni proponowałbym to
co zawsze w takim przypadku proponuję.

P.S. Ten avatarek jest zbyt agresywny jak na to spokojne Forum.
Może u satanistów wzbudziłby aplauz, ale tu raczej odrazę.
No ale to Twój avatar, nic mi do niego.
Awatar użytkownika
Sance

Mam tylko nadzieje że nie zniechęciły cię nasze wypowiedzi i będziesz dalej prowadził swoją relację.
Obrazek
Awatar użytkownika
reactor

Witam wszystkich po baaaardzo długiej przerwie. Z powodu masy pracy nie miałem za dużo czasu na budowę galeonu. Troszeczkę dłubałem, a właściwie pokrywałem kadłub kolejną warstwą poszycia. Na szczęście do końca roku będę miał już trochę mniej roboty zawodowej, więc mam nadzieję odrobinę posklejać :) Długo myślałem o zmianie modelu, ale ostatecznie postanowiłem budowę San martin doprowadzić do końca. Zamieszczam kilka zdjęć; kadłub jest już prawie pokryty ostatnią warstwą poszycia...
Załączniki
IMG_1081x.jpg
IMG_1083x.jpg
IMG_1083x.jpg (174.43 KiB) Przejrzano 6243 razy
IMG_1087x.jpg
Awatar użytkownika
Sance

No i widzisz maleńka zjebka i od razu się wziąłeś porządnie do roboty. Mam nadzieję że do reszty modelu przyłożysz się równie starannie.
Obrazek
Awatar użytkownika
reactor

Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Przez ostatnie miesiące nie miałem za bardzo czasu, żeby regularnie sklejać model galeonu. Zdjęć z postępów też mało - myślałem o zrezygnowaniu z relacji, ale ostatecznie stwierdziłem że doprowadzę do końca moje pierwsze "wyzwanie: :) . Oczywiście budowa galeonu powoli brnie do przodu. Aktualnie pracuję nad wyposażeniem pokładów i masztami. Trwa także rozszyfrowywanie schematów olinowania itd. (to zajmie mi trochę czasu :) ). Pozdrawiam wszystkich.
Załączniki
IMG_1857s.jpg
IMG_1857s.jpg (72.12 KiB) Przejrzano 5787 razy
IMG_1846s.jpg
IMG_1846s.jpg (60.88 KiB) Przejrzano 5787 razy
IMG_1843s.jpg
IMG_1843s.jpg (59.48 KiB) Przejrzano 5787 razy
IMG_1826s.jpg
IMG_1826s.jpg (74.16 KiB) Przejrzano 5787 razy
IMG_1821s.jpg
IMG_1821s.jpg (79.37 KiB) Przejrzano 5787 razy
IMG_1820s.jpg
IMG_1819s.jpg
IMG_1819s.jpg (56.54 KiB) Przejrzano 5787 razy
IMG_1816s.jpg
IMG_1816s.jpg (63.28 KiB) Przejrzano 5787 razy
IMG_1814s.jpg
IMG_1814s.jpg (68.34 KiB) Przejrzano 5787 razy
Awatar użytkownika
reactor

(P.S. Ten avatarek jest zbyt agresywny jak na to spokojne Forum. Może u satanistów wzbudziłby aplauz, ale tu raczej odrazę. No ale to Twój avatar, nic mi do niego).

Zapomniałem jeszcze dodać, że poprzedni avatar nie miał na celu kojarzyć się z agresją i satanistami. Była to pierwsza lepsza załadowana w profilu grafika. Jeżeli kogoś zraził, to przepraszam.
ODPOWIEDZ