Poniżej przedstawiam kompletną relację z budowy Jachtu D'oro z 1679r. Podobna relacja była robiona już na forum przez Leona27 tyle, że jemu budowa zajęła kilka godzin - mnie ponad 4 miesiące

Tak czy owak jak kiedyś wspominałem Dzonki robić nie chciałem, zdecydowałem się na ten właśnie zestaw od równie chińskiego producenta. Model jest w skali 1:80 więc umówmy się wszystko jest w skali mikro;)
Mam świadomość wielu błędów jakie popełniłem, o niektórych istnieniu pewnie jeszcze nie mam pojęcia - zrzucam to na garb małego doświadczenia. Niektóre z błędów usuwałem od razu, niektóre zostały abym nie zapomniał o nich w przyszłości - ot taki fetyszystyczny pierwszy model

Zestaw ten jest dość ubogi w detale w stosunku do pierwowzoru, na szczęście dotarłem do planów bardziej szczegółowych i pewne elementy uzupełniłem w mojej wersji. Zmodyfikowałem również pewne elementy, bo po pierwsze tak mi się bardziej podobało, a po drugie żeby było trudniej (od początku traktowałem to jako zabawę, ale również i szkoleniowo). Jeśli chodzi o zdjęcia z relacji - wybaczcie za jakość niektórych zdjęć, ale robiłem tym czym miałem w danej chwili pod ręką, a że telefon mam zawsze przy sobie...
Nim przejdę do prezentacji "właściwej" nadmienię, że model pewnie powstałby nie w 4 a w wielokrotność tego czasu, a może nawet nigdy, gdyby nie relacje Pana RomkaS - "szacuneczek" za wiedzę jaka jest przekazywana w przystępny sposób.
Przechodząc do rzeczy: