HMS VICTORY .............Sebastian.M

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: HMS VICTORY .............Sebastian.M

Post autor: Andrzej1 »

Sebastian.M pisze:Więc Kazku może faktycznie zbyt surowo oceniłem twoją wypowiedz,,, jednak dopiero poznaję jakość z jaką wykonują modele zawodowcy do których ty się na pewno zaliczasz.
Odnośnie kołkowania, robiłem je ze 3 miesiące temu i nie wiedziałem jeszcze że można użyć po prostu igły lekarskiej a te kropki zrobiłem czarnym cieńkopisem sam to sobie wymyśliłem że tak to będzie dobrze wyglądać i tak jest 10 razy lepiej jak proponowało wydawnictwo dodatkowo przyznam się że deseczki też są narysowanie na dębowym fonirze :|
Właściwie to teraz nie bardzo wiem co mam dalej robić,, rzucić model mi jakoś szkoda zacząć jakąś inną budowę sam nie wiem????

...

O będzie mięknął. Zapakuj nowy nabytek do pudła. Zrób Dżonkę, jak Ci radzą. Potem co Ci serce
podyktuje i za 7 lat otwórz pudło i podejmij decyzję. Będziesz miał warsztat, umiejętności,
doświadczenie i będziesz już podstarzałym satyrem.
Na kominku będzie stał piękny żaglowiec.
Tekst nieco złośliwy, ale rada zgodna z moją najlepszą wiedzą i wolą.

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S. Kazimierz jest bezsprzecznie zawodowcem. Popatrz na Jego relacje i oceń sam.
myszor

Post autor: myszor »

A tam się chłopa czepiacie !
Produkujecie sie na Forum a On i tak swoje wie i HMS VICTORY zbuduje .
Życzę z całego serca wytrwałości i pięknego modelu .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

Witam szanowne grono.
Mimo wszystko dalej buduje ten znienawidzony okręt. Położyłem do końca poszycie bo to i tak już się nie zmieni.
Nie dawno dotarło do mnie że zamiast armat będą atrapy więc kolejnym etapem będzie zerwanie pokładu położenie nowego deskowania a następnie inwestycja w odpowiednie armatki ale za nim to.....
czeka mnie obróbka otworów armatnich, szlifowanie kadłuba, umocowanie stępki
Z tymi otworami pod armaty to mam mały dylemat nie bardzo wiem jak rozwiązać problem ząbka na którym opiera się furta żeby to realnie wyglądało a wydawnictwo go nie przewiduje.
Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Może fornir...
Załączniki
Furty.jpg
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Pierwsze próby z fornirem,,,,
Efekt nie do końca zadowalający a i wykonanie bardzo czasochłonne
Dodatkowo dotarła do mnie przykra informacja że furty były różnej wielkości w zależności od rodzaju dział a ja mam wszystkie otwory na 12.5mm
Obrazek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

W swoim przekroju robiłem z 1 mm sklejki. Ale te "pudełeczka" były robione przed poszyciem.
W Twoim przypadku, teraz po wykonaniu poszycia będzie trudniej.
Prostego rozwiązania nie widzę.
Załączniki
dscf2415.jpg
myszor

Post autor: myszor »

Witam A czy Ty będziesz jeszcze raz kładł poszycie ? Bo jeżeli tak to jest OK a jak to już produkt finalny to jest tu coś nie tak . Nie powinno być widać tych większych " skrzynek " . Powinny być zakryte poszyciem .Ja to tak robiłem http://www.koga.net.pl/galeria/photo.ht ... otoid=2821
A dopiero po zrobieniu poszycia wklejałem te mniejsze tak jak Ty .
Modelarstwo to ciężka i żmudna praca i nie zawsze od razu daje efekty cieszące oko .:)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Tak powinno być to zrobione według instrukcji i nie widzi mi się to za bardzo.
Więc kombinuje jak wykonać to inaczej,,drugiego poszycia nie będzie rozważam ewentualnie fornirowe deseczki od góry do dolnej odbojnicy jednak nie mam do tego przekonania.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Sebastian.M pisze:...
rozważam ewentualnie fornirowe deseczki od góry do dolnej odbojnicy jednak nie mam do tego przekonania.
...

Ja myślę, że łatwiejsze choć bardziej materiałochłonne ;) jest wykonanie drugiego poszycia z pozostawieniem wrębu wokół ambrazury. Ale to jest moje zdanie.
furty.jpg
furty.jpg (87.52 KiB) Przejrzano 6251 razy

Zrobiłeś próbkę z wklejaniem ramki wewnątrz otworu, więc wiesz ile zajmuje to czasu i jak wygląda.
Które rozwiązanie wybierzesz to już zależy od Ciebie.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
korasonek

Post autor: korasonek »

Witam
Ja się tam za bardzo na Victory nie znam ;) ale jak będziesz robił te wklejki to tylko po bokach i na górze bo na dole ich nie było i nie ma do dziś.
Pozdrawiam
Piotr

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
ODPOWIEDZ