Złota Łania w stoczni
- krzysztof
Odp:Złota Łania w stoczni
Zaloguj Bogdń Żonę, to będe mógł dać nalezny Jej oklask. Tak tylko pochwała dla Ciebie za żagielki.
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- ataman
Zagle poszyte, , "przywiązane" do rei.. Sposobem zaprezentowanym przez Sławka nadałem im ciut wypukły kształt: żagle podwieszone, obciązone woreczkiem z mokrym piaskiem.. po jakimś czasie psiknięte lakierem w spreju..

Pozdrawiam
- ataman
A dziś cały dzień misternie tkałem pajęczyne z linek.. efekt narazie taki:

Pozdrawiam
- ataman
Szanowni Koledzy! o radę i pomoc proszę
Mianowicie.. zabrałem się za robienie flag.. i tu zagłostka wyszła: w planach na bezanie jest biała flaga z różą Tudorów.. ok, na grocie biała z czerwonym krzyżem - ok, ale na foku: biała z pasami czerwonymi i niebieskimi, oraz czerwonym krzyżem w górnym narożniku.. Coś mi nie pasowało.. byłem pewien, że gdzieś w necie na foku też widziałem czerwony krzyż tylko.. , wszedłem do neta i popatrzyłem na inne modele. I tu znalazłem 3 rodzaje flag na foku na Złotej Łani: czerwony krzyż, czerwono niebieskie motywy jak w moich planach oraz czerwony krzyż i w narożniku flaga UK... to trzecie napewno odpada, bo było dopiero od 17 wieku, tyle znalazłem w necie.. ale nie znalazłem nic na temat flag z 16 wieku, a przede wszystkim, co mnie zastanawia, nie znalazłem w necie, na stronach z flagami, takiej flagi jak w moich planach (czerwone i niebieskie pasy z czerwonym krzyżem w górnym narozniku ( jest z gestymi pasami, a u mnie sa 2 czerwone i 2 niebieskie tylko)). Może ktoś z kolegów ma wiedzę historyczna na ten temat i potrafi mi precyzyjnie odpowiedzieć co powinno wisieć na foku, aby było to zgodne z prawdą historyczną? (dodam, że trafiłem na jakieś miniatury starych obrazów z czasów Wielkiej Armady, gdzie były tylko flagi z czerwonym krzyżem)
Mianowicie.. zabrałem się za robienie flag.. i tu zagłostka wyszła: w planach na bezanie jest biała flaga z różą Tudorów.. ok, na grocie biała z czerwonym krzyżem - ok, ale na foku: biała z pasami czerwonymi i niebieskimi, oraz czerwonym krzyżem w górnym narożniku.. Coś mi nie pasowało.. byłem pewien, że gdzieś w necie na foku też widziałem czerwony krzyż tylko.. , wszedłem do neta i popatrzyłem na inne modele. I tu znalazłem 3 rodzaje flag na foku na Złotej Łani: czerwony krzyż, czerwono niebieskie motywy jak w moich planach oraz czerwony krzyż i w narożniku flaga UK... to trzecie napewno odpada, bo było dopiero od 17 wieku, tyle znalazłem w necie.. ale nie znalazłem nic na temat flag z 16 wieku, a przede wszystkim, co mnie zastanawia, nie znalazłem w necie, na stronach z flagami, takiej flagi jak w moich planach (czerwone i niebieskie pasy z czerwonym krzyżem w górnym narozniku ( jest z gestymi pasami, a u mnie sa 2 czerwone i 2 niebieskie tylko)). Może ktoś z kolegów ma wiedzę historyczna na ten temat i potrafi mi precyzyjnie odpowiedzieć co powinno wisieć na foku, aby było to zgodne z prawdą historyczną? (dodam, że trafiłem na jakieś miniatury starych obrazów z czasów Wielkiej Armady, gdzie były tylko flagi z czerwonym krzyżem)
Pozdrawiam
- Rafal
Witam,
Nie pamiętam już wg jakich Planów budujesz swój model. Ale wg Shipyardu (w zasadzie jak wydawali Golden-a to chyba nazywali się Szkutnik) bandery wyglądają tak:
Przynajmniej w naszym modelu :)
Nie pamiętam już wg jakich Planów budujesz swój model. Ale wg Shipyardu (w zasadzie jak wydawali Golden-a to chyba nazywali się Szkutnik) bandery wyglądają tak:

Przynajmniej w naszym modelu :)
Pozdrawiam
Rafał A.
www.motogaragekutno.pl
Rafał A.
www.motogaragekutno.pl
- ataman
właśnie taka flaga jest w moich planach (Mamoli), ale są też inne wersje (jak pisałem wyżej) i chciałbym być pewien, jaka jest poprawna, jaką flagę na fokmaszcie nosiła w rzeczywistości Złota Łania na przełomie lat 70 i 80-tych XVI wieku..
Pozdrawiam
- ataman
Zaciekawił mnie temat flagna okretach angielskich.. troche poszukałem.. ale nie do końca wszystko rozumiem. Może uda mi się sprowokować jakichś znawców do wypowiedzi. Napewno wyszłoby to wszystkim na dobre.. (taki już jestem, że jak coś nie do końca rozumiem, to drąże temat).
Mianowicie na moich planach Mamoli flagi wyglądają tak:
Natomiast na ikonografi: Ark Royal. Tu chyba uzasadniony jest sztandar królewski na grotmaszcie, bo okręt ten jeszcze ponoć w doku został od Relaigha przejęty/kupiony przez Królową za długi sławnego admirała, które ponoć miały wartość właśnie tego, budowanego dla sir Waltera galeonu.:
To inny przykład ikonografi (okret nieznany z nazwy):
Z kolei na planach Revenge z ruskiej strony jest taki układ flag: (flaga na foku to chyba jakaś admiralska):
Wolfram zu Mondfeld pokazuje natomiast taką flage jako flage Tudorów (s. 341):
Ponadto proporzec Tudorów też jest w kolorach czerwonym i zielonym:
Wiec co to za flaga, która jest w moich planach: może znajdzie się ktoś, kto mnie oświeci?

Mianowicie na moich planach Mamoli flagi wyglądają tak:

Natomiast na ikonografi: Ark Royal. Tu chyba uzasadniony jest sztandar królewski na grotmaszcie, bo okręt ten jeszcze ponoć w doku został od Relaigha przejęty/kupiony przez Królową za długi sławnego admirała, które ponoć miały wartość właśnie tego, budowanego dla sir Waltera galeonu.:

To inny przykład ikonografi (okret nieznany z nazwy):

Z kolei na planach Revenge z ruskiej strony jest taki układ flag: (flaga na foku to chyba jakaś admiralska):

Wolfram zu Mondfeld pokazuje natomiast taką flage jako flage Tudorów (s. 341):

Ponadto proporzec Tudorów też jest w kolorach czerwonym i zielonym:

Wiec co to za flaga, która jest w moich planach: może znajdzie się ktoś, kto mnie oświeci?

Pozdrawiam
-
Witam, wydaje mi się, że wszystkie te bandery, wisiały na masztach Złotej Łani, tyle, że w różnych okresach. Zdaje mi się, że ta ostatnia, o którą pytasz wisiała na foku podczas grabieżczej wyprawy Drake'a dookoła świata.
Ataman wstrzymaj się jeszcze z tą banderą, zarzuciłem temat na innym forum, może znajdzie się jakiś master od Royal Navy.
Ataman wstrzymaj się jeszcze z tą banderą, zarzuciłem temat na innym forum, może znajdzie się jakiś master od Royal Navy.
- Handszpak
Pozwoliłem sobie zajrzeć do książki Żdzisława Skroka Odkrywcy oceanów i tam pisze m.in o Drake'u, jest tez kilka ikonek, ale tej flagi o którą pytasz tam na pewno nie ma, jest taki układ: na foku angielska, na grocie królowej, na bezanie znów angielska i to wszystko. Ciekawe to swoją drogą.
- Handszpak
Aha, gdyby ktos interesował się głębiej tematem flagi bander to proponuje zajrzec tu:
http://www.warflag.com/flags/select.shtml
moze to nie wiąze sie bezbośrednio z tematem, ale moze komus sie przyda.
http://www.warflag.com/flags/select.shtml
moze to nie wiąze sie bezbośrednio z tematem, ale moze komus sie przyda.