Black Pearl

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Black Pearl

Post autor: space85 »

zmiennika jeszcze się nie dorobiłem:D Póki co pracuję sam. Jestem zdania, ze kadłub powstaje zawsze najszybciej:) Teraz będę miał pare dni przestoju bo zabrakło listewek do poszywania i czekam na przesyłkę:) Cały okręt ma 57cm więc wielki nie jest ale jednak troszkę trzeba się napracować. Na mnie czeka jeszcze około 30% ST ale to dopiero jak skończę kadłub Czarnej Perły.

Podsumowując:

Kadłub około 2 tygodni
cała reszta klamotów, dupereli oraz wszelkiej drobnicy pokładowej wraz z olinowaniem nie prędzej niż rok

Chyba tak to już jest w tym fachu ale nie ma się do czego śpieszyć:)
Awatar użytkownika
halny55

Post autor: halny55 »

Andrzeju,jesteś już dość długo na kodze i trochę dziwię się,że karzesz nam oglądać kapę łóżka, poduszki ,zasłony i firanki,nie powiem,nawet ładne.Postaraj się zmienić tło.
A Twoja perełka zaczyna kwitnąć.Cały czas ją podglądam.
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

Na pewno to tło zmienię czym prędzej:) Jutro już będzie bardzo pasujące do modeli:D
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

wurcelstock napisał:
...
kup (pewnie ścinki dostaniesz za darmo)
fornir VENGE MODYFIKOWANY firmy ALPI. Modyfikowany fornir jest jednorodny - nie ma wyraźnego usłojenia.
Venge będzie pasował. Ma "wżery, jest b. ciemny; zaolejowany będzie wyglądał prawie czarno (zawsze możesz go podbarwić).
Nie jest najłatwiejszy w obróbce, ale przy odrobinie cierpliwości i ostrym nożu można z niego zrobić wszystko.
...

Potwierdzam wszystko co o wenge napisał Tomek, dodam tylko formowanie do kształtu na gorąco (z wenge [fornir i obłóg] robiłem odbojnice do ST oraz większość elementów do Santa Marii).

space85 napisał:
...
Mam całą masę tj ok 20 kg forniru brzozowego ale nie wiem czy nadaje się na burty. Były propozycje pokładu ale jeszcze nie zacząłem eksperymentów.
...

Nigdy nie eksperymentuj na "żywym organizmie" (czyt. model) - rób próbki :). Brzoza po szlifowaniu ma lekko "mechatą" powierzchnię i nie wiem, czy po bejcowaniu efekt będzie Cię zadowalał, może cyklinowanie to zniweluje (zobacz jak wychodzi na próbkach).
Do barwienia na ciemno można użyć bejcy heban lub palisander albo zrobić mieszaninę bejcy np. ciemny dąb, ciemny orzech (lub to, co masz do dyspozycji) i "dociemnić", dobarwić czarnym pigmentem do barwienia farb - Colorex lub tuszem kreślarskim. Czarnego niewiele, bo mocno przełamuje kolor bejcy. Sam musisz ustalić proporcje, aby uzyskać kolor zadowalający.

Jeszcze dwie relacje z neta
Black Pearl i Black Pearl II.
W tych relacjach, na pokład użyty jest orzech (ale czy amerykański, czy afrykański, to nie wiem).
Obrazek<
WEJDŹ TU - namiastka o fornirach ;)
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {&quot;name&quot;:&quot; Cz\u0119stochowa&quot;,&quot;desc&quot;:&quot;&quot;,&quot;lat&quot;:&quot;&quot;,&quot;lng&quot;:&quot;&quot;}

Oglądałem te relacje ale zestawy mają to do siebie że znacznie różnią się od oryginału:) cholernie to uproszczone i nie ma tego efektu. Ale znalazłem tam mimo to kilka ciekawostek któe może wykorzystam w dalszych etapach budowy:) Dzięki za informacje. Te forniry też oglądałem i myślę jeszcze faktycznie nad orzechem. Może być też wenge ale to się okaże. Muszę troszkę tego zakupić na próbę. To że okręt nazywa sięczarna perła nie znaczy ze był faktycznie czarny. Jak obserwowałem którąś z relacji to widziałem burty pomalowane czarną farbą. Nie zrobiło to na mnie wrażenia jakiego oczekiwałem. Myślę raczej o bejcowaniu burt niż o ich malowaniu. Zobaczymy co wyjdzie.
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {&quot;name&quot;:&quot; Cz\u0119stochowa&quot;,&quot;desc&quot;:&quot;&quot;,&quot;lat&quot;:&quot;&quot;,&quot;lng&quot;:&quot;&quot;}

W oczekiwaniu na listonosza który miał przynieść listewki na drugą burtę zacząłem poszywać sterburtę drugim poszyciem. Na szczęście listewki doszły dzisiaj przed weekendem więc już mogę zacząć drugą stronę. Zdjęcia dzisiaj już na nowym tle:D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

Dzisiaj skończyłem drugie poszycie sterburty. Za bakburtę zabiorę się jutro po robocie. Mam nadzieję że dam radę coś zrobić:) Narodził mi się pomysł zrobienia pokładów z całym wyposażeniem pod głównym pokładem. Chcę tam założyć delikatne oświetlenie dzięki czemu wnętrze będzie widoczne przez luki armatnie. Przydałby się jednak schemat tego jak te pokłady wyglądały w filmie. Z samego filmu nie wiele mogę odczytać. Widać klatkę dla więźniów oraz trochę schodów i lawety z armatami. Przydały by się jakieś plany. Póki co ta burta po przeszlifowaniu gotowa do nakładania farby lub bejcy. Jeszcze muszę skorygować luki głównego pokładu bo chyba sąza płytkie. Tam jest poręcz ale i tak będzie pewnie trzeba troszkę je pogłębić.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

Przez kilka dni byłem unieruchomiony z powodu małej awarii palca. Wszystko przez bardzo zmyślne piłowanie:) W każdym razie już jest dobrze i mogę zabrać się za dalsze prace nad perłą.

W tym tygodniu udało mi się skończyć pierwsze poszycie drugiej burty. Teraz muszę jeszcze troszkę ją poszlifować i podocinać. Następnie luki armatnie i poręcze po czym będzie można robić 2 poszycie.

Czy macie pomysły jakie drewno można położyć w dolnych partiach na ścianach kadłuba od środka. Pokład będzie robiony prawdopodobnie z orzecha. Potrzebuję dbry materiał na ściany wewnętrzne:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

O:Black Pearl - starzenie burty

Podczas wycynania drugiej burty zrobiłem małą przerwę na eksperyment malarski. Nie wiem czy już ktoś to stosowal na Kodze ale chętnie podzielę się moją propozycją starzenia drewna.

Wpadłem na pomysł połączenia kilku elementów. Bejcy rystykalnej (heban) z farbą akrylową (pactra) koloru czarnego oraz 2 odcieni kredek akwarelowych (czarna oraz ciemny brąz). Po nałożeniu na burtę kadłuba bejcy wymieszanej z farbą akrylową uzyskałem powierzchnię mocno zmatowioną.. Po wyschnięciu nałożyłem w niektóych miejscach trochę kredki i całość przetarłem papierem dla jeszcze większego zmatowienia i postarzenia drewna. Nie wiem czy sposób się przyjmie ale wg mnie wygląda staro:)

Planowo chcę jeszcze zasadzić mu wszelkie glony, muszle i imitację piasku z morza na burtach pod linią wodną. To jeszcze bardziej powinno go postarzyć:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

O:Black Pearl - starzenie burty

Post autor: Slawek Kromer »

witam
nie znam się na tym jak bejcować ale tyle "grzybów" jednocześnie to trochę przesada
druga sprawa to postarzanie(poczernianie ) w Twoim wykonaniu to raczej przypomina coś nie tak zrobione zamalowane a na dodatek strasznie porysowane papierem ściernym
Tobie się podoba to tak trzymaj -mnie nie musi dlatego piszę
ODPOWIEDZ