Witam z tego co wiem na czarno malujesz humbrolem mat 33, ale czy pomalowane elementy
są jeszcze polerowane?
Relacja z budowy XXX
- Killim
Re: Relacja z budowy XXX
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
- ryszardw
Dobrze przygotowuję powierzchnię pod malowanie.Caponem impregnuję powierzchnie kilkukrotnie i poleruję a potem kiedy pow jest lekko wilgotna poleruję szmatką i uzyskuję gładką półmatową powierzchnię i wtedy nakładam lakier satin czarny.Reje malowałem farbą w spraju samochodową,bloki Humbrolem półmat ale wyszły zbyt błyszczące.Ta farba jest niestabilna.Z jednego pudełka wychodzi dobry półmat z innego błyszcząca a inna potrafi schnąć kilka dni.R
- Killim
Ja mam dokładnie ten sam problem z Humbrolem, raz wychodzi mat a raz się błyszczy.
rozwiązałem to w ten sposób:
kiedy farba troszkę podeschnie przecieram ją jeszcze raz pędzlem (pomaga)
rozwiązałem to w ten sposób:
kiedy farba troszkę podeschnie przecieram ją jeszcze raz pędzlem (pomaga)

W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
- ryszardw
Prace remontowe uziemiły mnie na długo .Trochę jednak dłubię .Zamontowałem reje i wieszam bramreje.Nie dawało mi spokoju zwieszenie rej.Rozwiązałem to przez zastosowanie 2 podwójnych bloków.Prawidłowo liny bloku powinny wchodzić pod pokład.Zapomniałem o wykonaniu otworów w pokładzie stąd takie kombinacje.W końcu zdecydowałem się na poprawkę .Wycinanie otworu pomiędzy linami to masakra.Wykonałem taki zespół naprawczy imitujący pachołek i wsunąłem pod pokład.Jak by ktoś zapomniał to może tak rozwiązać.Ciekawe czy taki otwór był zabezpieczany przed zalaniem wodą z pokładu.Nie udało mi się znaleźć żadnej informacji może wy coś macie.R
- ryszardw
Reje powieszone.Dalszy etap to liny do sterowania rejami a potem liny do obsługi żagli.Kosztowało mnie to sporo zdrowia.Mocowałem ,zdejmowałem ,szukałem właściwych rozwiązań.Liny odłożone na naglach w poręczach i knagach zamocowanych na kolumnie masztu.Najgorsze to było wiercenie otworów pod oczka przy burtach i masztach.Nie wykonałem tego na nieolinowanym kadłubie to teraz płaciłem męką.Musiałem uruchomić i wykonać wiertarkę na bazie kątnicy i prostnicy dentystycznej.Jako napęd silniczek kl 250 ze sprzęgłem i tuleją mocującą.Może komuś przyda się pomysł bo można wiercić w trudno dostępnych miejscach.Silniczek mógłby być mocniejszy ale się sprawdził.Liny jeszcze nie obłożone trwale bo ciągle coś muszę korygować.Trudno utrzymać kąty i równoległość.Jak idzie słoneczna pogoda to mi wszystko opada i wiotczeje.Czy też zaobserwowaliście takie zjawisko.Jak tu się dopasować .Pozdr.R
- Załączniki
- AdamKor
Piękna rzecz, Panie Ryszardzie - lata mijają, a stocznia dalej działa
Kiedy dane mi było zobaczyć model był jeszcze bezmasztowcem, a tu proszę! Gratulacje i szacunek 

- ryszardw
Wywołałeś mnie do odpowiedzi.Prace w toku.Wieszam szoty i hals .Ogólnych zdjęć na razie nie pokażę ze względu na kiepskie światło.Pokażę jedynie opaski bloków.Może komuś się przyda.Opleciona linka obcięta na końcach pod kątem .Na długości ścięcia pozbawiona oploty i sklejona CA i dokładnie opleciona .Taki pierścionek zakładam na blok i w miejscu łączenia ponownie oplatam .Gwarantuje to wytrzymałość mocowania.Reszta to żmudne mocowanie linek ,naprężanie i poziomowanie rej które następnego dnia i tak wiszą jak chcą.Pozdr.R
- Załączniki
-
- Sklejona opaska.
- DSCF3537.JPG (33.45 KiB) Przejrzano 6789 razy
-
- Opaska opleciona w miejscu klejenia.
- DSCF3538.JPG (45 KiB) Przejrzano 6789 razy
-
- Gotowy opleciony blok.
- DSCF3540.JPG (52.3 KiB) Przejrzano 6789 razy
- ryszardw
Uf olinowanie zakończone.Na pokładzie bałagan bo liny nie są ostatecznie zacumowane.Teraz się sezonują.Zimą jest powietrze suche to linki zwisają a latem jest wilgotne to się napinają i trzeba wybrać napięcie optymalne .Bojki kotwic wytoczone z drewna w obejmach z lin.Jeszcze flagi,latarnie i kupa innego osprzętu.Pozdr.R
- Kazek
Ryszard linki są bardzo pracochłonne ale dają jedyny i nie powtarzalny urok naszym modelom i to jest to co tygrysy lubią najbardziej
Pięknie to wygląda

Pięknie to wygląda
Pozdrawiam Kazik 

- PawelCH
Witam
Pięknie się prezentuje. Widać że, budowa zaczyna powoli zbliżać się do końca.
Moje gratulacje modelarstwo na najwyższym poziomie.
Pozdrawiam
Paweł
Pięknie się prezentuje. Widać że, budowa zaczyna powoli zbliżać się do końca.
Moje gratulacje modelarstwo na najwyższym poziomie.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł