Korweta ELISABETH

Opisy budowy jednostek żaglowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sebastian

O:Odp:Korweta ELISABETH

Post autor: Sebastian »

Witam

do końca tygodnia powinienem definitywnie zakończyć model, jednak grzebiąc w internecie natknąłem się na dwa rodzaje bander Kriegsmarine z tamtego okresu, i tu pojawia się moje pytanie ponieważ aż tak dobry z historii nie jestem, a mianowicie

bandera nr 1 pochodzi z roku 1816 bandera nr 2 z 1871 do 1892. Korweta Elisabeth zwodowana została w 1869 i nie było by problemu gdyby nie pewne zdjęcie które wygrzebałem z zasobów internetu, przedstawiające budowę bliźniaczych jednostek Gazelle i Arkona i na tej rycinie widać banderę nr 1 a w planach jest bandera nr 2.

Czy w planach jest błąd ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Ja tam historykiem nie jestem.. (ale na wydziale historycznym studiowałem ;) ).. jednak wydaje mi się ten problem niezbyt skomplikowany (oczywiście na podstawie danych przedstawionych przez Ciebie). Zdjęcie pochodzi z czasów budowy jednostek bliźniaczych, a więc zapewne gdzieś z okresu budowy samej Elżbietki.. znaczy przed 1871 rokiem.. No to słusznie powiewa bandera w tamtym czasie obowiązująca.. I pewnie taką po zwodowaniu nosił Twój okręt.. ale tylko dwa lata, następnie wprowadzono nowy wzór. Nie znam historii tej jednostki.. ale może czymś tam się zapisała w dziejach po roku 1871 i dlatego w planach przedstawiono wersje bandery z tych ew. czasów "sławy i chwały"
Pozdrawiam
Dziadek

Post autor: Dziadek »

w sprawie flag wszelakich polecam stronę http://www.allstates-flag.com/index.htm
pozdrawiam dziadek
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
ataman

Poszperałem.. no i moje przypuszczenia chybaby się zgadzały z rzeczywistością.. Wzmianki o Elżbietce znalazłem w związku z wybuchem Krakatau (1883 rok).. a wtedy to już napewno obowiązywał nowy wzór bandery..
Dodatkowo znalazłem to:
http://www.modelships.de/Verkaufte_Schiffe/Elisabeth_Spors/Elisabeth_1_eng.htm
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sebastian

Dzięki za zainteresowanie moim problemem, znam tę stronę http://www.modelships.de/Verkaufte_Schiffe/Elisabeth_Spors/Elisabeth_1_eng.htm i często korzystałem z gotowego modelu i wzorowałem się na nim jednak dalej nie daje mi spokoju ta bandera, wydawało mi się, że bandery nie można zmieniać ot tak sobie, jednak skoro jest to statek nowiusieńki bez zasług wojennych i blizn :P postanowiłem zawiesić banderę z 1816 ponieważ podejrzewam, że może faktycznie tak było, że bandera została zmieniona po 2 latach od wodowania.

Model prawie ukończony, pozostało zrobić podstawkę, 2 koła ratunkowe, bandera, kabestan, 13 zawiniętych lin na naglach i kompas na mostku kapitańskim.

A tak ona wygląda.B)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Sebastian napisał:
. . . grzebiąc w internecie natknąłem się na dwa rodzaje bander Kriegsmarine z tamtego okresu, . .

Z tego okresu to raczej: Kaiserlichen Marine, Ale nie jestem historykiem więc mogę się mylić.

. . .bandera nr 1 pochodzi z roku 1816 bandera nr 2 z 1871 do 1892. Korweta Elisabeth zwodowana została w 1869 i nie było by problemu gdyby nie pewne zdjęcie które wygrzebałem z zasobów internetu, przedstawiające budowę bliźniaczych jednostek Gazelle i Arkona i na tej rycinie widać banderę nr 1 a w planach jest bandera nr 2.
Czy w planach jest błąd ? . . .

Trudno powiedzieć na podstawie tak skąpego materiału. :huh:
Na stronie ://www.kaiserliche - marine.de jest bandera: "War Ensign of Prussia (1816).
Obrazek

Tamże pokazane są również flagi (bandery?):

preussen marine flagge 1867-1903
Obrazek

marineflagge_1903-1921
Obrazek

marine1912 i +
Obrazek

Jest też oryginalne zdjęcie s.m.s. Elisabeth:
Obrazek

ale raczej trudno będzie jednoznacznie określić rodzaj podniesionej bandery.
I to by było tak na szybko. Z dużym zainteresowaniem i zadowoleniem obserwowałem postępy w pracy.
Pozdrawiam i gratuluję - good job!:)
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
Sebastian

Witam

Jednak co do bandery ostateczne słowo miała żona i tak powiesiłem banderę z roku 1871.

Korweta Elisabeth odpłynęła na zasłużone miejsce po prawie 2 latach przyjemnej dłubaniny. Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim za cenne wskazówki przy budowie modelu.

Ps. dodałem parę zdjęć podstawki (polerowane drewno merbau) i drukowanych laserówką bander.

Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
w porcie:
Korweta Elisabeth
Awatar użytkownika
Budrys

Sebastian napisał:
Witam

Jednak co do bandery ostateczne słowo miała żona i tak powiesiłem banderę z roku 1871. . .

Ps. dodałem parę zdjęć podstawki (polerowane drewno merbau) i drukowanych laserówką bander.

Pozdrawiam

Obrazek

Excellent. Wspaniały efekt końcowy! Model pierwsza klasa. Wielkie gratulacje.

Tak już na marginesie - na cytowanej poprzednio stronie o Kaiserliche Marine pokazano widok bandery z okresu 1867-1903 z węższymi środkowymi czarnymi pasami oraz z późniejszego okresu, z szerszymi. Ze zdjęć wydaje mi się, że użyłeś tej drugiej.
Jak zaznaczyłem poprzednio, nie jestem historykiem i nie mam w tym względzie dobrego rozeznania.

1. 1903-1921
Obrazek

2. 1867-1903
Obrazek
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
Awatar użytkownika
ataman

Wielce Szanowny Budrysie! Ano stwierdzić muszę z całym szacunkiem, że mylisz sie wew swej ocenie.
Sebastian zdecydowanie użył flagi właściwej!!

Mianowicie: te flagi zmieniały się w przedziale:
1867 (1871)-1892 - flaga "Sebastiana"
Obrazek

1892-1903 - zmiana w wizerunku orła
Obrazek

1903-1919 - modyfikacja orła lekko w kierunku flagi pierwszej (bez dodatków nad łbem), ale zdecydowane podkreślenie całości rysunku (grubszy krzyż, grube koło wokół orła.
Obrazek

Natomiast na próbnych wydrukach Sebastiana ewidentnie widac, że orzeł nie jest w "grubym kole", ale takim stylizowanym, poprzerywanym na łączeniu z krzyżem - a tak właśnie wyglądały flagi do 1903 roku, a nie po 1903 roku!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Budrys

ataman napisał:
Wielce Szanowny Budrysie! Ano stwierdzić muszę z całym szacunkiem, że mylisz sie wew swej ocenie.
Sebastian zdecydowanie użył flagi właściwej!! . . .
. . . . (bez dodatków nad łbem), ale zdecydowane podkreślenie całości rysunku (grubszy krzyż, grube koło wokół orła.
Obrazek
. . . - a tak właśnie wyglądały flagi do 1903 roku, a nie po 1903 roku!!

Chylę czoła Atamanie! Jak podkreśliłem nie jestem historykiem i nie próbuję nawet do tej roli inspirować! Stąd forma raczej pytania niż stwierdzenia (nie pomyślałem nawet, żeby przyjrzeć się dokładniej łbu - a raczej temu co ma nad nim - orła;)). Kierowałem się ogólnym wyglądem flagi na poprzednio cytowanej stronie.
Od samego początku relacji wiernie kibicuję Sebastianowi i bardzo podoba mi się jego dzieło oraz cieszę się, że Sebastian użył flagi właściwej:).
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
Zablokowany