Moje narzędzia czyli--
- Hrabia Val Go Decho

Re: Moje narzędzia czyli--
Witam Was.!Żeby nie było na zasadzie "mówił dziad do  obrazu obraz ani razu ' odpowiem na kilka pytań ,jakie padły  tu na tym  Forum,a zwłaszcza na pytania  Romka.S .Moja tokareczka  ma łoże  główne o długości -45-cm . prowadnice są tej samej  długości ,jest to oryginał  plus dodana połowa , dodałem  do niej  drugi " wózek z kulkami " w celu zapewnienia większej sztywność  prowadnic . Dwa  wózki zapewniają   stały   kontakt   z prowadnicami, suport w skrajnych punktach  nie wisi w powietrzu . Cóż poza tym ? luzów nie  ma  ani drgań ,prowadnice  powinny  wytrzymać  gdyż nie  ma aż takich  dużych  nacisków  to tylko  drewno . Istnieje  możliwość  podłożenia pod płytę  łączącą  wózki podkładek ślizgowych przesuwających się po prowadnicach aluminiowych, przejmą one wtedy część nacisku  z prowadnic kulkowych , to w skrajnych przypadkach . Padło pytanie o noże i sposób mocowania ,  noże zrobiłem ze starego noża od  heblarki o grubości -3- mm. Pociekłem  tarczą nóż na paski o  szerokości -8-mm  i  wyszlifowałem sobie kilka  noży, z uwagi na ich wielkość  zrobiłem je dwustronne , lepiej się trzyma przy szlifowaniu .  podcięcia na końcu noży  (tak zwana " holka " )zrobiłem po to aby poprawić warunki skrawania, nóż nie skrobie tylko podcina  wiór  który się delikatnie zwija .Materiałem z którego są wykonane  jest  stal -HSS.Do mocowania  używam imaka nożowego .Po pierwszych  próbach  jestem zadowolony , jedynym mankamentem na razie jest brak  kła obrotowego , kieł stały na końcach trochę rozbija materiał , jest  to rzecz która niebawem będzie zrealizowanie .  A teraz kilka fotek , niektóre mogły być lepsze . Pozdrawiam  Antek .

- Załączniki

- kagra

Hrabio,maszu mnie plus za całokształt.Pozdrawiam.Kazimierz

- RomekS
 - Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Dzięki za wyjaśnienia.
Objaśnij jeszcze proszę bardziej szczegółowo
technologie wykonania noży do tokarki i
sposób ich ostrzenia.

Objaśnij jeszcze proszę bardziej szczegółowo