Frezarka CNC

Czyli warsztat szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ROBERT

Odp:Frezarka CNC

Post autor: ROBERT »

Moja maszynka CNC miała/ma/ mieć ruchomą bramę , to związane jest z rozmiarami jakie chcę obrabiać/ na razie zlecam, a prostsze wykonuję przy użyciu innego sprzętu/ Wymiary pola roboczego to 1200x600. Obrabiane miało by być głównie drewno lub płyta MDF z stąd te wymiary. Myślałem najpierw o mniejszej, ale to nie miałoby sensu ze względu na duże i tak koszty i na to, że jak zbuduje to do pracy , a nie do hobby. Projekt mój utknął na etapie pospawanej ramy. To niewielki koszt w porównaniu z resztą. Jest ona gotowa do dalszego montażu, ale brak środków pieniężnych/inne nieprzewidziane wydatki/ zatrzymał budowę. Konstrukcja oparta ma być na wałkach i łożyskach liniowych otwartych /po dwa na każdej stronie/, gdyż w projekcie przewidziałem podparcie wałków. Chodzi tu oczywiście o stół roboczy. We wstępnym projekcie przewidziane było użycie prowadnic liniowych z wózkami, ale zrezygnowałem i postanowiłem użyć wałków. W projekcie jest również przewidziane użycie dwóch śrub napędowych osi Y, ale podpowiedziano mi, ze to w cale nie jest konieczne. Jednak dla większej stabilności postanowiłem zastosować dwie. To jeszcze mogę zmienić. Co do bramy to w konstrukcji podobna jest do twojej tylko ja mam w projekcie łożyska dla ułatwienia przesuwu i żywotności. Konstrukcja bramy ma być wykonana ze stopu aluminium ze względu na ciężar. Jako napęd chce użyć elektrowrzeciona z zastosowaniem falownika o mocy około 1 kW i dorobić uchwyt który by pozwolił zastosować mini szlifierkę do małych elementów. Co do elektroniki to zlecę wykonanie bo choć jestem z wykształcenia elektronikiem to tym się nie zajmuję. Zresztą koszt kupienia części i samemu złożenia nie jest tak bardzo atrakcyjny do gotowego zestawu i istnieje zawsze ryzyko zrobienia czegoś źle. Pytałem Ciebie o czujnik długości narzędzia bo dla mnie jest to ważny temat . Oczywiście mogę obejść się bez niego , ale można go jakoś zastąpić, o czym pisałeś. Oczywiście będę czekał na jakieś wieści w tym temacie. W maszynce/projekcie/ mojej staram się wykorzystać jak najwięcej gotowych elementów, jednak bez dorobienia paru nie da się zbudować mojej maszynki. Z moich obliczeń koszt takiej maszynki to ponad .......Kwoty tej nie podam bo jest nie mała, a przydała by się. Na razie utknąłem z budową i z wielką przyjemnością patrzę na twoją relację. Wiem, że zastosowanie od razu mocniejszego sterownika pozwoli już za stosunkowo niewielką kasę zrobić drugą maszynkę CNC z wykorzystaniem już posiadanej elektroniki, program też się kupuje tylko raz. Jednak najpierw trzeba trochę zainwestować. Jak masz jakieś pytania to chętnie jak będę wiedział odpowiem na nie. Nie wiem co by Cię interesowało bo ja przy Tobie prawie nic nie zrobiłem i moje doświadczenie w temacie CNC jest trochę mniejsze niż twoje. Ja zacząłem budowę i utknąłem, a Ty zaraz zaczynasz próby . Oczywiście można kupić gotowe projekty, ale ja postanowiłem sam od podstaw zbudować swoją pierwszą maszynkę CNC. Jest tak wiele problemów do rozwiązania przy budowie, że cena zakupu gotowej to ...., ale Ty na pewno wiesz ile. Na razie to szukam kasy na dalszą budowę bo wcześniej czy później będę musiał taką posiadać. Może małymi kroczkami dojdę do celu. Pozdrawiam ROBERT
PS
Przepraszam za brak rysunków, ale na zdjęciach tych rysunków prawie nic nie widać, za małe i zeskanować też się nie da bo są za duże do mojego skanera.
B) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Marecki

Post autor: Marecki »

mocowanie silników

Obrazek

Obrazek

blat roboczy - na razie tylko z imadłem

Obrazek

maszynka gotowa do pierwszych prób

Obrazek

PS. Robert - kończyłem maszynkę i nie było czasu na pisanie ,
ale wieczorkiem postaram się teraz ja zadać Tobie kilka pytań :)
Pozdrawiam
Marek Kalk
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ROBERT

Marku moje wielkie gratulacje. Maszynka pierwsza klasa. Następny krok to już sama przyjemność .
BRAWO, BRAWO, BRAWO.....

Obrazek
Obrazek
Obrazek
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Marecki

Pierwsze bardzo skromne próby :

http://www.marecki.user.icpnet.pl/modela/MVI_7473.AVI (5,2 MB)
http://www.marecki.user.icpnet.pl/modela/MVI_7474.AVI (2,6 MB)

Prawdę mówiąc miałem spore problemy z napisaniem tego prostego kodu :(
Zdaje się że trudniej pójdzie nauka obsługi maszynki niż jej budowa :)

Obrazek
Pozdrawiam
Marek Kalk
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Marecki

ROBERT napisał:
Moja maszynka CNC miała/ma/ mieć ruchomą bramę , to związane jest z rozmiarami jakie chcę obrabiać/ na razie zlecam, a prostsze wykonuję przy użyciu innego sprzętu/ Wymiary pola roboczego to 1200x600. Obrabiane miało by być głównie drewno lub płyta MDF z stąd te wymiary. Myślałem najpierw o mniejszej, ale to nie miałoby sensu ze względu na duże i tak koszty i na to, że jak zbuduje to do pracy , a nie do hobby. Projekt mój utknął na etapie pospawanej ramy. To niewielki koszt w porównaniu z resztą. Jest ona gotowa do dalszego montażu, ale brak środków pieniężnych/inne nieprzewidziane wydatki/ zatrzymał budowę.

Napisz coś o konstrukcji ramy ?! - kątowniki , profile - jakie i jakie grube ???
Jaki jest rozstaw łożysk w ruchomej bramie ?
Napisz jaką spodziewasz się uzyskać dokładność tej konstrukcji ?

ROBERT napisał:
Konstrukcja oparta ma być na wałkach i łożyskach liniowych otwartych /po dwa na każdej stronie/, gdyż w projekcie przewidziałem podparcie wałków. Chodzi tu oczywiście o stół roboczy. We wstępnym projekcie przewidziane było użycie prowadnic liniowych z wózkami, ale zrezygnowałem i postanowiłem użyć wałków. W projekcie jest również przewidziane użycie dwóch śrub napędowych osi Y, ale podpowiedziano mi, ze to w cale nie jest konieczne. Jednak dla większej stabilności postanowiłem zastosować dwie. To jeszcze mogę zmienić.

Moim skromnym zdaniem lepiej zastosować dwie śruby - zwłaszcza w dużej maszynie ,
ale ja nie mam doświadczenia w takich konstrukcjach więc lepiej mnie nie słuchaj :)
Napisz jak chcesz rozwiązać napęd dwóch śrub ?
Czy będą to dwa niezależne silniki czy może jeden silnik i napęd na śruby za pomocą paska ?

ROBERT napisał:
Konstrukcja bramy ma być wykonana ze stopu aluminium ze względu na ciężar. Jako napęd chce użyć elektrowrzeciona z zastosowaniem falownika o mocy około 1 kW i dorobić uchwyt który by pozwolił zastosować mini szlifierkę do małych elementów.

"Alu" jest fajne, ale trochę upierdliwe w obróbce w domowych warunkach bez odpowiednich maszyn .
Domyślam się że wrzeciono Elte , Perske lub inne podobne ?!
No, to będzie już naprawdę fajna frezarka !
Pozdrawiam
Marek Kalk
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ROBERT

Witaj Marku.
Postaram Ci odpowiedzieć na wszystkie pytania i może troszke więcej, ale dopiero pod koniec tygodnia. Praca praca, praca..... Zrobię troszke rysunków /w uprostrzeniu/, ale pomogą zrozumieć to co chcę uzyskać budując tą maszynkę. Opiszę troszkę napęd osi y i rozważania na ten temat/ trzy warianty jakie były w fazie projektu/. Muszę miec troszkę czasu, a brak mi go bardzo.Pozdrawiam RobertB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Marecki

Następne próby :)
Parametry frezowania
F300 (prędkość w mm/min)
Z -1 mm (zagłębienie frezu 1 mm)
Próby cały czas idą w drewnie sosnowym - widoczne wąsy i paprochy :)

Frezowanie kół i napisów frezem stożkowym,
wyrównanie powierzchni frezem walcowym 5 mm
filmy mają od 1,5 - 2 MB
http://www.marecki.user.icpnet.pl/modela/MVI_7486.AVI
http://www.marecki.user.icpnet.pl/modela/MVI_7487.AVI
http://www.marecki.user.icpnet.pl/modela/MVI_7488.AVI
http://www.marecki.user.icpnet.pl/modela/MVI_7493.AVI
http://www.marecki.user.icpnet.pl/modela/MVI_7506.AVI

Obrazek
Pozdrawiam
Marek Kalk
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Piękna sprawa.!

Pytanie małe mam jednak ja.
Jak wygląda w praktyce wprowadzenie do komputera na przykład takiego wzoru imion jak pokazałeś?

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
vegelus

Post autor: vegelus »

Jurku bardzo prosto np. w Corelu. Zapisujesz to w DXF lub DWG i już. Można też w HPGL ale nie wiem czy np. Mach obsługuje ten format.
Awatar użytkownika
Marecki

JurekBin napisał:
Jak wygląda w praktyce wprowadzenie do komputera na przykład takiego wzoru imion jak pokazałeś?

Oczywiście można zrobić napis w Corelu , ale do prostych napisów lepsze i łatwiejsze w obsłudze są proste programy :)
które w dodatku od razu generują odpowiedni kod CNC .
Napisy ze zdjęcia powyżej były generowane bezpośrednio w Mach'u ,
ale Mach ma tylko 5 czcionek i jest mało poręczny w robieniu napisów .
Teraz robię próby z prostym darmowym programem DeskEngrave ( próbki poniżej )
Wygenerowany G-Kod wczytuje się do Mach'a i można frezować .
Trzeba oczywiście ustawić parametry frezowania takie jak prędkość , głębokość itd...

vegelus napisał:
Można też w HPGL ale nie wiem czy np. Mach obsługuje ten format.

Tak obsługuje !

Dwa screny z DeskEngrave :
Oczywiście ten program nie daje takich możliwości tworzenia napisów jak Corel ,
ale proste napisy robi się bardzo szybko i można od razu wygenerować G-Kod .
Przerywane linie łączące litery to przejście frezu (pozycjonowanie) nad materiałem .

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Marek Kalk
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ