Jak dla mnie bomba. Perfekcja jednym zdaniem.
No to teraz Marecki zestawy wydawać będzie:) Super, Pozdrawiam
Frezarka CNC
- Budrys
Odp:Frezarka CNC
Tomek Aleksinski napisał:
Witajcie! Dla mnie efekt jest zachwycający! Tu widać wyższość techniki cnc przy detalach wymagających powielania wielokrotnego. Przy pojedyńczych - dokładności wykonania.
A tak na marginesie: czy zachowa się w przyszłości duch modelarstwa z nutą indywidualnego i w jakimś stopniu osobistego i w jakimś stopniu ręcznego wykonywania modeli (nie składania z gotowych idealnie wykonanych mechanicznie detali). Czy nie zejdzie na dalszy plan radość z osobistego tworzenia dzieła wzorem dawnych mistrzów rzemiosła? :( Chociaż z drugiej strony tworzy się repliki dawnych jednostek przez uznanie i sentyment do minionego.
W każdym bądź razie zapoczątkowałeś wejście nowej techniki i zrobiłeś kawał dobrej roboty. Congratulations!:cheer:
Jak na moje nieznajace sie na CNC oko, efekt pracy jest szokujacy!!! :)
Witajcie! Dla mnie efekt jest zachwycający! Tu widać wyższość techniki cnc przy detalach wymagających powielania wielokrotnego. Przy pojedyńczych - dokładności wykonania.
A tak na marginesie: czy zachowa się w przyszłości duch modelarstwa z nutą indywidualnego i w jakimś stopniu osobistego i w jakimś stopniu ręcznego wykonywania modeli (nie składania z gotowych idealnie wykonanych mechanicznie detali). Czy nie zejdzie na dalszy plan radość z osobistego tworzenia dzieła wzorem dawnych mistrzów rzemiosła? :( Chociaż z drugiej strony tworzy się repliki dawnych jednostek przez uznanie i sentyment do minionego.
W każdym bądź razie zapoczątkowałeś wejście nowej techniki i zrobiłeś kawał dobrej roboty. Congratulations!:cheer:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Wojciech [Budrys]
- JurekBin
- Kontakt:
Budrys napisał:
Wojtek, to jest indywidualne odczucie.
Jednego kręci automatyzacja, innego - ręczność wykonania przy zachowaniu szczegółów. Nie przebije się tego muru nawet czołgiem. Po prostu dla każdego coś dobrego ;) pewnie większość z nas pójdzie na układ 80-20, 80 samemu, ale strasznie powtarzalne elementy z cnc albo sklepu... czyli też z cnc ;)
....
Wojtek, to jest indywidualne odczucie.
Jednego kręci automatyzacja, innego - ręczność wykonania przy zachowaniu szczegółów. Nie przebije się tego muru nawet czołgiem. Po prostu dla każdego coś dobrego ;) pewnie większość z nas pójdzie na układ 80-20, 80 samemu, ale strasznie powtarzalne elementy z cnc albo sklepu... czyli też z cnc ;)
- Marecki
Koledzy
cieszę się że spodobał Wam się efekt tej próby ,
a właściwie to już konkretne zastosowanie maszynki :)
Zestawów na razie nie będę robił :)
ale jakby ktoś potrzebował jakieś elementy do modelu to zawsze można "wystrugać"
Budrys napisał:
O ho ho wkraczamy w trudne nietechniczne tematy :)
Podzielam zdanie Jurka .
Frezarka czy inna maszynka cnc to tylko narzędzie (podobnie jak piła tarczowa czy wiertarka)
z którego możemy, ale nie musimy korzystać .
Duch modelarstwa z ręcznym wykonaniem modeli nie zaginie :)
Ten szok to mam nadzieję w plus, a nie w minus :)
Przy okazji zapytam czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenie z Mach'em
lub innym programem i wie jak wprowadzać korekcje średnicy frezu do programu ?
cieszę się że spodobał Wam się efekt tej próby ,
a właściwie to już konkretne zastosowanie maszynki :)
Zestawów na razie nie będę robił :)
ale jakby ktoś potrzebował jakieś elementy do modelu to zawsze można "wystrugać"
Budrys napisał:
A tak na marginesie: czy zachowa się w przyszłości duch modelarstwa ......
Podzielam zdanie Jurka .
Frezarka czy inna maszynka cnc to tylko narzędzie (podobnie jak piła tarczowa czy wiertarka)
z którego możemy, ale nie musimy korzystać .
Duch modelarstwa z ręcznym wykonaniem modeli nie zaginie :)
efekt pracy jest szokujacy!!! :)
Przy okazji zapytam czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenie z Mach'em
lub innym programem i wie jak wprowadzać korekcje średnicy frezu do programu ?
- Tomek Aleksinski
Marecki napisał:
Ma sie rozumiec!!!
Przyznaje, ze wczesniej mialem pewne watpliwosci, czy uda Ci sie spasowac wszystkie czesci Twej maszynki tak aby nie bylo w niej zadnych luzow ktore potem by powodowaly nieprecyzyjne frezowanie, zwlaszcza malenkich detali. Ale, widze, ze udalo Ci sie z tym swietnie, GRATULACJE!!! :)
Ma sie rozumiec!!!
Przyznaje, ze wczesniej mialem pewne watpliwosci, czy uda Ci sie spasowac wszystkie czesci Twej maszynki tak aby nie bylo w niej zadnych luzow ktore potem by powodowaly nieprecyzyjne frezowanie, zwlaszcza malenkich detali. Ale, widze, ze udalo Ci sie z tym swietnie, GRATULACJE!!! :)
- Budrys
Marecki napisał:
Ja w gruncie rzeczy i świadomie też! Jeśli technika ułatwia sukces końcowy a nie zastępuje go to wszystko jest OK.:laugh:
Komputery już od jakiegoś czasu zastępują patyczki, kamyczki i .. maczugi!:woohoo:
Koledzy
cieszę się że spodobał Wam się efekt tej próby , . . .
. . . . .
Podzielam zdanie Jurka . . . .
Ja w gruncie rzeczy i świadomie też! Jeśli technika ułatwia sukces końcowy a nie zastępuje go to wszystko jest OK.:laugh:
Komputery już od jakiegoś czasu zastępują patyczki, kamyczki i .. maczugi!:woohoo:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
Wojciech [Budrys]
- Edward Blackbeard Teach
Nieznam takiego programu o który pytasz, ale mam program "Zero-OSN" ktory mi przez przypadek kolega pożyczył. Jest to program do obsługi maszyn CNC (chyba) nieinstalowałem ale jeżeli słyszałeś o takim programie i byś chciał moge podesłać pocztą. Pozdrawiam, jeżeli jestes zainteresowany to napisz mi na GG=8929865 Pozdrawiam. Tylko szybko, bo w niedziele wyjeżdżam i będe dopiero 1wrzesnia w polsce, oczywiscie jeżeli byś chciał:) Pozdrawiam
Jeżeli niemasz GG to moj numer telefonu to +48 606 524 464
Jeżeli niemasz GG to moj numer telefonu to +48 606 524 464
- Marecki
Rafał - wiadomość poszła na GG !
a tu dwa najnowsze filmy z frezowania :
http://www.speedyshare.com/501449319.html
film ma 3 MB
http://www.speedyshare.com/338461273.html
film ma 9,1 MB
a tu dwa najnowsze filmy z frezowania :
http://www.speedyshare.com/501449319.html
film ma 3 MB
http://www.speedyshare.com/338461273.html
film ma 9,1 MB
- Budrys
Marek!
Really wonderful!!:woohoo:
Przez ciekawość: jakim frezem wycinałeś - stożkowy, średnica, obroty? - ot takie duperele dla laika. Bo materiał to płyta pcv o grubości = ?:huh:
Really wonderful!!:woohoo:
Przez ciekawość: jakim frezem wycinałeś - stożkowy, średnica, obroty? - ot takie duperele dla laika. Bo materiał to płyta pcv o grubości = ?:huh:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
Wojciech [Budrys]
- Marecki
materiał - polistyren, grubość 1 mm
frez stożkowy - średnica końcówki około 1 mm - pierwotnie był cieńszy, ale się złamał :(
wrzeciono obroty na minimum - około 10000 obr/min
predkość cięcia - F600
frez stożkowy - średnica końcówki około 1 mm - pierwotnie był cieńszy, ale się złamał :(
wrzeciono obroty na minimum - około 10000 obr/min
predkość cięcia - F600