HM Cutter Sherbourne - Vanguard Models - 1/64

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KoValus

HM Cutter Sherbourne - Vanguard Models - 1/64

Post autor: KoValus »

Cześć,

niedawno rozpocząłem budowę tego pięknego modelu. Zestaw w pudełku wygląda bardzo dobrze, widać, że to dobrze przemyślany model z bogatą detalizacją (moim zdaniem poziom Shipyarda). Dla mnie największym plusem zestawu jest to, że nie będzie wymagał dużej obróbki drewna, na co niestety nie mam w domu warunków. Złożony na sucho szkielet pasował bez żadnych problemów. Zapraszam do śledzenia relacji, wszelkie porady mile widziane.

Pozdrawiam
Kamil
Załączniki
HMCutterSherbourne1.jpg
HMCutterSherbourne2.jpg
HMCutterSherbourne3.jpg
HMCutterSherbourne4.jpg
HMCutterSherbourne5.jpg
HMCutterSherbourne6.jpg
HMCutterSherbourne7.jpg
Awatar użytkownika
TomekA

Re: HM Cutter Sherbourne - Vanguard Models - 1/64

Post autor: TomekA »

Bardzo polecam Tobie i wszystkim innym poczatkujacym adeptom modelarstwa szkutniczego, bys teraz, zanim zaczniesz poszywac kadlub, zapoznal sie ze szczegolami tego procesu i zrobil to od razu prawidlowo, bo w przeciwnym razie zniszczysz zestaw, nigdy nie dokonczysz modelu i zostawisz u siebie niedosyt i rozczarowanie co do tego pieknego hobby.
Istnieje na Kodze szereg artykulow na ten temat w zapisach archiwalnych, w odpowiednich rozdzialach.
Awatar użytkownika
KoValus

Re: HM Cutter Sherbourne - Vanguard Models - 1/64

Post autor: KoValus »

TomekA pisze: 22 maja 2025, 20:59 Bardzo polecam Tobie i wszystkim innym poczatkujacym adeptom modelarstwa szkutniczego, bys teraz, zanim zaczniesz poszywac kadlub, zapoznal sie ze szczegolami tego procesu i zrobil to od razu prawidlowo, bo w przeciwnym razie zniszczysz zestaw, nigdy nie dokonczysz modelu i zostawisz u siebie niedosyt i rozczarowanie co do tego pieknego hobby.
Istnieje na Kodze szereg artykulow na ten temat w zapisach archiwalnych, w odpowiednich rozdzialach.
Dziękuję za zwrócenie uwagi! Dwa najtrudniejsze etapy dla mnie to będzie poszycie i olinowanie. Mam doświadczenie z modelarstwem kartonowym i plastikowym, więc reszta powinna być trochę łatwiejsza :D Oglądałem już kilka relacji z budowy tego kutra i podobnych okrętów i widzę, że sposobów jest co najmniej kilka, ale jak najbardziej, przeszukam jeszcze forum pod tym kątem.
ODPOWIEDZ