Piotras dzięki za dobre słowo (a właściwie to już dwa), z tym malowaniem to jeszcze nie wiem jak to do końca wyjdzie, trudno coś dobrać kolorystycznie do tej zestawowej chińskiej "lipy" na planowaną przeze mnie okleinę stępki, zaopatrzyłem się już w fornir brzozy zobaczę jak to wyjdzie.
TomekA, ryszardw dziękuję wam za zabranie głosu, tą relację Billa na MSW uważnie prześledziłem, ale w zasadzie tam jest pokazywana tylko rufa. Planów dla okrętów z "krótką" stewą (a co za tym idzie jej podziałem na elementy składowe) przejrzałem całą masę, w SotS jest ten problem ze stewa a może lepiej ostroga dziobowa jest długa (trochę jak w galerach). Przy rozrysowywaniu posiłkowałem się rysunkami Vasy w której też ostroga jest długa (ale tu z kolei iglica jest rozdwojona)
rysunki z książki The Royal Warship Vasa
zdjęcia z sieci
A tak naprawdę ten wymyślony podział stępki chcę wykonać tylko w tej części niemalowanej (niemalowanej na razie) czyli poniżej linii wodnej, na czarnej części stewy i tak nic nie będzie widać a do tego znaczna część będzie zasłonięta burtami ostrogi dziobowej.
I na koniec miałbym pytanie, czy w przypadku gdyby udało się pozostawić surowe drewno na kadłubie zastosować pokost lniany czy kapon? (mam obie puchy)
Sovereign of the Seas - De Agostini 1:84
- ppawpp
Re: Sovereign of the Seas - De Agostini 1:84
pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Piękne poszycie .
Pokost .
Pokost .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- piter56
Może się przydać, wszystkie rysunki są w formacie pdf
- ppawpp
Stępka musi jeszcze poczekać aż nabiorę trochę chęci, tymczasem wykonałem poszycie na lewej burcie z listewek sapele,
przed oklejaniem burt rozrysowałem linie planek i kadłub zabejcowałem po obu stronach aby zabezpieczyć się przed powstawaniem ewentualnych jasnych szczelin na stykach planek (np w wyniku rozsychania), powyżej tego pasa burty będą w czarnym kolorze
potem już było żmudne klejenie planek, planki około 3,8mm x 90mm w układzie jak dolne poszycie (styki pionowe pokrywają się z dolnym poszyciem - dlatego każdą plankę trzeba było indywidualnie docinać)
została mi do oklejenia druga burta
, ale na razie stocznia zwinięta - jadę na narty
przed oklejaniem burt rozrysowałem linie planek i kadłub zabejcowałem po obu stronach aby zabezpieczyć się przed powstawaniem ewentualnych jasnych szczelin na stykach planek (np w wyniku rozsychania), powyżej tego pasa burty będą w czarnym kolorze
potem już było żmudne klejenie planek, planki około 3,8mm x 90mm w układzie jak dolne poszycie (styki pionowe pokrywają się z dolnym poszyciem - dlatego każdą plankę trzeba było indywidualnie docinać)
została mi do oklejenia druga burta

pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Piotras
Ładna, czysta robota. Masz fach w rekach żeby z takiego zestawu taki model "zlepić".
- Motyl
Poszycie naprawdę robi wrażenie 

- ppawpp
Piotras, Motyl dzięki,
relacji ciąg dalszy
tego pokładu w zasadzie nie będzie widać ale: tak jest w instrukcji
a tak u mnie
poszywanie drugiej burty
oraz efekty końcowe
i pierwsza skrzynka (będzie z nimi zabawy)
tyle na dziś
relacji ciąg dalszy
tego pokładu w zasadzie nie będzie widać ale: tak jest w instrukcji
a tak u mnie
poszywanie drugiej burty
oraz efekty końcowe
i pierwsza skrzynka (będzie z nimi zabawy)
tyle na dziś
pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Jarcio
Tradycyjnie świetna, rzetelna robota, a wersja z upgradem pokładu o niebo lepsza. Z przyjemnością oglądam to, co robisz z tym modelem. Dowodzisz tego, że przy odrobinie wysiłku, zastosowaniu odpowiednich modyfikacji, z zestawu też można zrobić ładny model.
- Sebastian.M
Oj czeka Cię zabawy z tymi skrzynkami
powiedział bym nawet że nie zazdroszczę ale efekt będzie niesamowity. Zastanawiam się czy nie powinieneś ich robić odrobinę delikatniejszych,(cieńszych)
Pozdrawiam
S.M

Pozdrawiam
S.M
- ppawpp
Jarcio dziękuję za pochwały, Sebastian wlałeś nutkę niepewności i być może masz nawet rację, poczekam bo może jeszcze by ktoś się wypowiedział czy takie obramowanie ambrazur może zostać, w końcu to tylko składak bez planów
pozdrawiam
Paweł
Paweł