[Dżonka - UNO]

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
bartes123

Re: [Dżonka - UNO]

Post autor: bartes123 »

Sebastian.M pisze:Sam nie tak dawno też spłodziłem Dżonkę wg pana opracowania i choć na początku model ten wydawał mi się straszydłem to teraz zyskałem do niego wiele sentymentu i z ciekawością oglądam relacje z jego budowy.
Pozdrawiam

Jakbyś się bardziej przykładał to by nie była straszydłem...
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

bartes123 pisze:
Sebastian.M pisze:Sam nie tak dawno też spłodziłem Dżonkę wg pana opracowania i choć na początku model ten wydawał mi się straszydłem to teraz zyskałem do niego wiele sentymentu i z ciekawością oglądam relacje z jego budowy.
Pozdrawiam

Jakbyś się bardziej przykładał to by nie była straszydłem...

Nie wiem bartes123 co ja ci w poprzednim życiu zrobiłem, ale przepram za to :lol: :D ;)
Awatar użytkownika
Szynal

Post autor: Szynal »

Witam wszystkich

Trochę czasu minęło od mojego ostatniego postu ale to wszystko przez te kamienie do obciążenia kotwicy - nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiednich egzemplarzy;-)) Koniec końców budowę model udało się doprowadzić do szczęśliwego finału. Wygląda tak, jak na poniższych zdjęciach. Jestem z niego bardzo zadowolony i muszę przyznać, że jako model na początek przygody z modelarstwem szkutniczym jest idealny. Więc wszystkim, którzy chcą zacząć składać swoje statki od razu od modelu Victory dobrze radzę aby zweryfikowali swoje zapędy ;-)) co zresztą słusznie nadmieniło już w swoich relacjach i wypowiedziach całkiem spore grono kolegów.

IMG_3653.jpg
IMG_3666.jpg
IMG_3665.jpg
IMG_3663.jpg
IMG_3662.jpg
IMG_3661.jpg

pozdrawiam
--
Rafał Szynalski
Awatar użytkownika
bartes123

Brawo i gratuluję!
Dobrze i fachowo wykonany model jest solidną zachęta do zrobienia kolejnego. A i wiedza jaką zdobyłeś jest nie do przecenienia.
I tak krok po kroczku i ani się obejrzysz a Victory będzie cieszył oko :mrgreen:
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Gratulacje.
Poznales troche technik.
Przyda sie do nastepnego modelu.
No i warto bylo, prawda....
Pisze z kompa corki (nie chce mieszac z polskimi znakami).
Tez budujemy Dzonke LUX (bo w Luksemburgu)
Awatar użytkownika
bartes123

RomekS pisze:Tez budujemy Dzonke LUX (bo w Luksemburgu)[/size]

Zapewne w przerwach popijacie LUKSusową :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bartek_W

Post autor: Bartek_W »

Ładny model. Gratuluję pomyślnego i satysfakcjonującego ukończenia.
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Jezeli wolno mi sie do czegokolwiek przyczepic, to te luzne linki z bloczkami przy krawedziach zagla (bowlines?). Wygladaja nienaturalnie. Probowalbym je delikatnie naciagnac i w takim stanie pomalowac raz czy dwa pedzelkiem umoczonym w rozrzedzonym woda kleju do drewna. Wysychajacy klej usztywni linki ktore pozostana w takim ksztalcie.
Awatar użytkownika
Szynal

Post autor: Szynal »

Cześć

Szoty faktycznie były pierwotnie pomalowane rozrzedzonym klejem do drewna, później napięte i zostawione do wyschnięcia. Niestety później statkiem zainteresował się bliżej mój kot, pewnie zechciał być chińskim marynarzem no i trochę zepsuł efekt ponaciąganych linek ;-). Kot dostał szlaban na wchodzenie do pokoju a szoty pozostały już nieco zluzowane.

pozdrawiam
--
Rafał Szynalski
ODPOWIEDZ