Michał, nie bardzo wiem jakim aparatem wykonujesz fotografie stąd trudno mi powiedzieć co i gdzie powinieneś ustawić, z resztą nie znam instrukcji obsługi wszystkich aparatów a raptem kilku, jednak mogę doradzić ci zwrócenie uwagi na kilka szczegółów
tak jak napisał ci Ataman, przy zbilżeniach masz opcję makro - tego używaj tylko doświetl sobie to co fotografujesz
następnie jest coś takiego jak balans bieli - kilka opcji musisz wybrać metodą doświadczalną tak by najbardziej odpowiadało barwom naturalnym i co za tym idzie musisz odpowiednio dobrać tło na jakim robisz zdjęcia
kolejny element to tryb pomiaru jedno , wielo punktowy - też sprawdź doświadczalnie
w prostych cyfrowych aparatach nie masz możliwości regulacji przysłony czy czasu, ale powyższe może dużo zmienić w ekspozycji zdjęcia
zrób małą sesję zdjęciową i fotografuj wyłącznie jeden i ten sam obiekt z różnymi nastawami - zapisuj kolejne zdjęcia jak robiłeś i przy jakim ustawieniu, potem obejrzyj efekty na ekranie monitora, nie ekraniku aparatu ( bo tam przeważnie nie widać braku ostrości itd.)
Zobacz przede wszystkim na fotki kolegów jak wykonują zdjęcia. Miłego pstrykania :)
Dżonkę na nowo czas zacząć
- Emilius
-
O:Dżonkę na nowo czas zacząć
Witam. Mam pytanie... Jak moge zrobic taki waleczek??
(zdjecie z relacji Sławka)
Mam już ster ale muszę jeszcze zrobić górną jego część i zastanawiam się jak zrobić ten waleczek :). Kupic gdzies czy samemu rzezbic? (Nawet sobie tego nie wyobrazam :P )

Mam już ster ale muszę jeszcze zrobić górną jego część i zastanawiam się jak zrobić ten waleczek :). Kupic gdzies czy samemu rzezbic? (Nawet sobie tego nie wyobrazam :P )
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Utnij patyk z leszczyny (orzech laskowy) o odpowiedniej średnicy,
okoruj i nic nawet nie musisz strugać.
I jeszcze będziesz miał na maszty.
Albo i z innego patyka zrób, najlepiej suchego.
Co ty widzisz za problem.
Będziesz miał lepszy wałek niż ten Sławka.
okoruj i nic nawet nie musisz strugać.
I jeszcze będziesz miał na maszty.
Albo i z innego patyka zrób, najlepiej suchego.
Co ty widzisz za problem.
Będziesz miał lepszy wałek niż ten Sławka.
-
Narazie niestety nie bylo czasu... I do czwartku go nie bedzie bo wyjezdzam :(... Pozniej wyrusze w poszukiwania i postaram sie to zrobic :)
-
Witam. Zrobiłem już kolejne części do steru i został mi tylko wałek. Na planie jest napisane A.A - nie wiem co to znaczy... Jaka powinna być średnica? Jutro wyjeżdzam na tydzień do rodziny i tam mógłbym poszukać leszczyny. Jednak nie znam tej średnicy...
Więc co oznacza to A.A
Więc co oznacza to A.A
- jaxa
A-A to przekrój (rzut) w płaszczyźnie na rysunku gdzie jest zaznaczone A ____ (rys) ____ A, średnicę zaznacza się jako FI (przekreślone kółeczko)
i taka właśnie powinna być średnica patyczka (po oszlifowaniu),
więc lepiej grubsze patyki zorganizować, a najlepiej dużo, dużo patyków o różnych średnicach - przydają się i nie będziesz musiał za każdym razem rodziny odwiedzać ;)
Ja w ogóle szlifowałem z kwadratowej listwy zostawiając taki profil przy samym sterze, ale skoro w planach jest profil okrągły...
Pozdrawiam

i taka właśnie powinna być średnica patyczka (po oszlifowaniu),
więc lepiej grubsze patyki zorganizować, a najlepiej dużo, dużo patyków o różnych średnicach - przydają się i nie będziesz musiał za każdym razem rodziny odwiedzać ;)
Ja w ogóle szlifowałem z kwadratowej listwy zostawiając taki profil przy samym sterze, ale skoro w planach jest profil okrągły...
Pozdrawiam
-
Tak własnie zrobiłem. Poszukałem w miarę równej gałęzi i uciąłem ją przy samym końcu dzięki czemu mam 2 długie gałęzie o różnych średnicach. No to do końca tygodnia powinienem ukończyć ster :)
-
Witam ponownie. Ster chyba ukończony ale mam do niego 1 pytanie... Ogólnie prezentuje się, myślę iż nieźle.
Moje pytanie tyczy się tego uchwytu (zdjęcie zapożyczone z relacji Arisa http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,18162/catid,530/limit,6/limitstart,42/).
Chodzi mi o wymiary... Jestem w stanie sam to zaprojektować bo znam wymiary więc nie będzie trudno. Ale chodzi mi o długość. Na planach tego nie ma. Jakby mógł mi ktoś podać wymiar. Ewentualnie sam jakoś dam radę ale chodzi mi o jak najwięcej szczegółów. Żebym nie zrobił zbyt wielkiej bądź za krótkiej.
A oto fotki mojego steru
Strzałką zaznaczyłem miejsce, które ucierpiało podczas nieprzyjemnego wypadku... Niestety nie jest to jedyne... Teraz zanim zaczne robić maszty postaram się poprawić je wszystkie.
A, i jeszcze jedno. Czy ma być dziura w sterze ? :D
Moje pytanie tyczy się tego uchwytu (zdjęcie zapożyczone z relacji Arisa http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,18162/catid,530/limit,6/limitstart,42/).

A oto fotki mojego steru

Strzałką zaznaczyłem miejsce, które ucierpiało podczas nieprzyjemnego wypadku... Niestety nie jest to jedyne... Teraz zanim zaczne robić maszty postaram się poprawić je wszystkie.

A, i jeszcze jedno. Czy ma być dziura w sterze ? :D
- jaxa
ma być, bo inaczej nie będzie można go (nim) sterować - nie będę się rozpisywał - MUSI być
-
OK, Tera jestem w kawiarence... Jak wrócę do domu zaprojektuję "rączkę" do steru i zrobię dziurę. Dzięki i pozdrawiam