Witam z mazowsza!

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KubaWas

Witam z mazowsza!

Post autor: KubaWas »

Od pewnego czasu jestem stałym czytelnikiem kogi, jednak w końcu postanowiłem oprócz czytania i podziwiania, zacząć również coś kleić, ciąć, szlifować z nadzieją, że kiedyś przyniesie efekty :D

Co (być może) ciekawe, zainteresowanie modelarstwem szkutniczym przyszło przez czytanie kogi, a nie na odwrót. Jakiś czas temu szukałem w sieci projektu łódki, którą dałoby się w prosty sposób zrobić ze spienionego PVC - jako edukacyjną zabawkę dla dzieci, żeby mogły się ćwiczyć w nazewnictwie części jachtów. W tym miejscu składam serdeczne podziękowania Panu Sławkowi, za przygotowanie i udostępnienie tego projektu.

Oglądając na forum piękne modele nabrałem ochoty, by spróbować swoich sił z fornirowaną dżonką. Przeczytałem już chyba wszystkie posty dotyczące jej budowy i mam wrażenie, że jest szansa jako-tako ją wykonać. Czy się uda? Czas pokaże. Mam nieco pojęcia o pracy w drewnie, kilka narzędzi i chęć. Zobaczymy, czy to wystarczy :D
Awatar użytkownika
Fluto

Re: Witam z mazowsza!

Post autor: Fluto »

Witaj, sam jestem tu nowy, powodzenia i przyjemności w modelowaniu.
To czekam na Twoją relację. :)

Pozdrawiam
Maciek
Awatar użytkownika
KubaWas

Re: Witam z mazowsza!

Post autor: KubaWas »

Jak najbardziej relacja będzie. Na razie jestem w trakcie kompletowania podstawowych materiałów. Myślę, że w przyszły weekend będę miał trochę czasu, żeby rozpocząć wycinanie szkieletu kadłuba.

W międzyczasie także przerysowuję projekt Dżonki, by linie cięcia były cieńsze i dokładniejsze. Nie wiem, czy to konieczne, ale odnoszę wrażenie, że skany dostępne w dziale download zostawiają zbyt duży margines błędu przy wycinaniu - przynajmniej tak wyglądało przy mojej pierwszej (z PVC) dżonce.

Mam nadzieję, że autor projektu nie będzie miał mi tego za złe - w razie zainteresowania chętnie udostępnię to, co powstanie.
ODPOWIEDZ