Witam Cię młody kolego,
chyba dobrze, że ponownie zacząłeś interesować się modelarstwem. W mojej definicji modelarstwa - model powinien odzwierciedlać możliwie dużo cech oryginału. Zależy to od skali, w jakiej ma być zrobiony; lecz przede wszystkim powinien przedstawiać coś realnego, coś co było, jest lub będzie wykonywane jako rzecz użytkowa. I tu przychylam się do wszystkich uwag pisanych przez moich poprzedników. Warto się zastanowić, co ma przedstawiać Twój model.
Mieszkając w Gdańsku przejdź się do Muzeum Morskiego, gdzie będziesz mógł zobaczyć wiele różnych luf i dział, tych użytkowych. (Niestety Twoja lufa do żadnej z nich nie jest podobna).
Dla ilustracji, kilka fotek z tego muzeum przedstawiających realne działa i lufy. Niektóre z nich to oryginale lufy ze szwedzkiego Solena, wydobyte z Zatoki Gdańskiej. Nie są to przedmioty proste do wykonania, jeśli chce się je wykonać poprawnie.
A tak w ogóle, to muzea nie są dla „starych zgredów dla zabicia czasu”, tylko dla ludzi, którzy chcą się czegoś nauczyć. W modelarstwie jest b. dużo do uczenia się, warto więc do nich zaglądać!
Pozdrawiam, i życzę wytrwałości
Wojtek
Szaman
- Szaman
Re: Szaman
Lubię chodzić po muzeach, szczególnie właśnie po takich jak muzeum morskie. W tym muzeum byłem jakieś 4 lata temu, ale się wybiorę w najbliższym czasie. I tak jak mi napisał RomekS zajmę się najpierw dżonką, a później spróbuję zrobić tą armatę.
- mirek
Szaman pisze: I tak jak mi napisał RomekS zajmę się najpierw dżonką, a później spróbuję zrobić tą armatę.
Jeżeli zaczniesz robić armatę to służę pomocą , mam sporo materiałów na ten temat
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Szaman
Dziękuję za chęć pomocy. A z tej lufy da się jeszcze coś zrobić, czy raczej nie?
- mirek
- Szaman
Okej, zajmę się tą dżonką. Jak wyjdzie ładna, to wezmę się za armatę. Mam jeszcze miesiąc wakacji to dużo czasu.