Witam serdecznie...

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
rokita661

Witam serdecznie...

Post autor: rokita661 »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników portalu.

Jestem wiernym czytaczem postów tutaj zamieszczanych, az w końcu zdecydowałem się zarejestrować no i efekt właśnie widać... Parę słów o sobie. Wiek 34 lata, imię Marcin. Nick taki jak widać, zawsze i wszędzie taki sam. Modelarstwem "pływającym" interesuję się od około 20 lat. Lotnictwo, pojazdy i takie tam (za wyjatkiem lokomotyw) nigdy jakoś mnie nie pociagały za bardzo. Najpierw oczywiście był to karton,potem drewno -gdy warunki na to pozwalały (kadłuby lite z warstwic jak i metoda wręgowa). Obecnie z uwagi na sytuację zawodową, rodzinną i wszelkie inne zbiegi okoliczności nie mam już warunków na dłubanie w "twardym" materiale więc wracam do kartono-forniru.

Obecnie w stoczni pustka, ale wolniutko przymierzam się do zapełnienia pochylni. Gromedzę materiały i będę się zabierał za najpiękniejszą moim zdaniem fregatę - USS CONSTITUTION. Model w skali 1:100 (skala ulubiona bo jestem leniwy i nie chce mi sie przeliczaćB) ) na podstawie kartonowca FLY. Model będzie budowany w wersji obecnej - bo nie mam przekonania do opracowania w wersji po 1812 roku (takową posiadam), a wiadomości na temat pierwotnego wyglądu jednostki sa baaaardzo skąpe. Specjaliści twierdza jednak, że obecna rekonstrukcja feregaty jest wykonana źle (chodzi tu o liczbę dział, pawęż rufy, furty, malowanie i inne drobiazgi) nie mniej skoro już jest taka jaka jest, to model też będzie na jej podstawie.

Oprócz modelarstwa również biała broń - (pochwalę się, że mam wszystkie regulaminowe szable polskie)

No to tyle by było na mój temat:)

Pozdrawiam Wszystkich:):):)
Stocznia czeka na fundusze z premii i gotowa jest do rozpoczęcia prac nad USS Constitution :)
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Witam serdecznie...

Post autor: RomekS »

Witam Marcin.
Cieszę się ,że dołączyłeś do Nas. :)

rokita661 napisał:
..... więc wracam do kartono-forniru.

A to mnie cieszy najbardziej.
:)
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

dołączam się do Romkowego powitania!

Nick taki jak widać, zawsze i wszędzie taki sam.

a dlaczego taka cyfra w nicku? czy nie powinno być 666? ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
rokita661

a dlaczego taka cyfra w nicku? czy nie powinno być 666? ;)

I własnie dlatego cyferka 1 zamiast 6 :evil:

Pozdrawiam:)
Stocznia czeka na fundusze z premii i gotowa jest do rozpoczęcia prac nad USS Constitution :)
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Witam również serdecznie.
Model wybrałeś naprawdę piękny moim zdaniem, tylko skala nie taka :(
Model będzie miał ok 62 cm długości i 34 cm wysokości.
Zastanawiam się jak sobie poradzisz z bloczkami, jufersami oraz inną drobnicą.
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
marekk

Post autor: marekk »

Mirku, szablami wytnie - oczywiście to był żart.

Przy okazji zadam małe pytanko, co oznacza "regulaminowe szable Polskie"?

Modelarzy przepraszam, wiem że pytanie nie jest w temacie.
Pozdrawiam - Marek

marek.kijew@op.pl
Awatar użytkownika
marekk

Post autor: marekk »

Oczywiście przymiotniki pisze się z małej literki:S
Pozdrawiam - Marek

marek.kijew@op.pl
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

rokita661 napisał:
...będę się zabierał za najpiękniejszą moim zdaniem fregatę - USS CONSTITUTION. Model w skali 1:100 :)
:):):)

W ubieglym roku bylem w Bostonie i stamtad przywiozlem ok. 150 zdjec USS Constitution (jest to jeden z moich przyszlych modeli - bede waloryzowal zestaw firmy Model Shipways).
Jak chcesz, to chetnie moge podeslac fotke z tym lub innym detalem.

Pozdrowka,
Tomek A.
rokita661

Odzyskawszy dostep do kompa a co za tym idzie i netu odpowiadam na pytania Szanownych Kolegów

Mirek - skala 1:100 owszem stwarza pewne problemy ale jakoś przyzwyczaiłem się do jufersów o średnicy 4 mm:) to raz, a dwa, miejsce, miejsce i jeszcze raz miejsce... nawet moi rodzice mają juz dosyc zastawiania ich domu a i ja bym cos chciał miec u siebie:woohoo:

Marekk - regulaminowe oznacza takie, które zostały wprowadzone na uzbrojenie odpowiednimi rozkazami i są dokładnie opisane w odnośnych regulaminach, np Regulamin Kawalerii

Tomek - narobiłeś mi smaku, gy napotkam na niejasności odezwe się na pewno..

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ