Treenailsy na oko wygladaja dobrze, moze odrobinke zbyt kontrastowe (w oryginale to nie byly treenailsy (drewniane gwozdzie) sensu stricto, a raczej plytkie czopy z tego samego drewna co planki - przewaznie dab, wbijane na lby od metalowych gwozdzi czy srub, ale wbijane slojami w pionie, wiec tylko odrobinke ciemniejsze od koloru desek plankowych, gdzie sloje biegna wzdluznie.
Tu masz ich wyglad naturalny na przykladzie barku Star of India w San Diego.
Wolf 1752 - Shipyard - skala 1:72
- TomekA
- Maverick
Re: Wolf 1752 - Shipyard - skala 1:72
Dobrze, że Tomku pokusiłeś tego diabła i dałem się namówić na kołkowanie pokładu. Bardzo jestem zadowolony ale roboty z tym od Kazimierza Wielkiego...
Kilka fotek poniżej z prac:

- Maverick
Re: Wolf 1752 - Shipyard - skala 1:72
Dobrze, że Tomku pokusiłeś tego diabła i dałem się namówić na kołkowanie pokładu. Bardzo jestem zadowolony ale roboty z tym od Kazimierza Wielkiego...

Pytanie od razu z miejsca mam. Czy teraz przed zamocowaniem pokładu na szkielet mam go smarować tym olejem ?
Tomaszu bo wiem, że mnie ocenisz i podpowiesz
Jeśli chodzi o etap malowania bo zaraz będzie to grane. Jak osiągnąć idealny efekt ? Wzorem, który bym chciał osiągnąć jest malowanie Ikemota z leokadi. testowałem na kawałku balsy modelarskiej ostatnio farbę akrylową białą rembranta na dwa sposoby.
Pierwszy sama farba niestety za gęsta i strasznie szybko to zasychało.
Drugi - rozrzedzałem z wodą ale po pokrycie było dosyć dziwne, biała farba lekko przykrywała materiał. Czy pod to jakiś podkład trzeba dać ? czy jakiś specjalny specyfik kupić do rozrzedzenia niż woda ?

Pytanie od razu z miejsca mam. Czy teraz przed zamocowaniem pokładu na szkielet mam go smarować tym olejem ?
Tomaszu bo wiem, że mnie ocenisz i podpowiesz

Jeśli chodzi o etap malowania bo zaraz będzie to grane. Jak osiągnąć idealny efekt ? Wzorem, który bym chciał osiągnąć jest malowanie Ikemota z leokadi. testowałem na kawałku balsy modelarskiej ostatnio farbę akrylową białą rembranta na dwa sposoby.
Pierwszy sama farba niestety za gęsta i strasznie szybko to zasychało.
Drugi - rozrzedzałem z wodą ale po pokrycie było dosyć dziwne, biała farba lekko przykrywała materiał. Czy pod to jakiś podkład trzeba dać ? czy jakiś specjalny specyfik kupić do rozrzedzenia niż woda ?