Pinta
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Pinta
Najmniejszy statek z floty Kolumba, który brakuje mi do kolekcji. Budowa w skali 1:96 w oparciu o wycinankę Shipyardu. Po złożeniu szkieletu okazało się, że jeszcze mniejszy niż przypuszczałem. W niektórych relacjach widziałem większe szalupy
Całość zamierzam wykończyć w fornirze plus detale z drewna, w ramach testów na kadłub wybrałem buk i olchę oraz brzozę na pokłady i sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.

- Witek...
Re: Pinta
Pokład zrobiłem nieco inaczej niż w Pincie. Korzystając z porad doświadczonych kolegów najpierw krawędzie pasków forniru przesmarowałem patexem i dopiero na to czarny mazak. Imitacje wychodzą dużo równiejsze i cieńsze. Nie kładłem też każdej deseczki osobno tylko całe paski po długości. Później miejsca przecięć nacinałem lekko nożykiem i podkolorowałem ołówkiem. Szybciej i co najważniejsze równiej. Listwy boczne pokładu robiłem pierwszy raz w sposób pokazany na zdjęciach następnie przykleiłem pokład i do boku listwy z naddatkiem. Do wyrównania powierzchni skrobanie nożykiem, szlifowanie porozmazuje mazak. Imitacja kołkowania igłą lekarską dotykaną do czarnego mazaka.
Dla "starych wyjadaczy" to banalne, ale myślę, że początkującym przydadzą się takie informacje.
Dla "starych wyjadaczy" to banalne, ale myślę, że początkującym przydadzą się takie informacje.
- Witek...
Do ścianki na rufie zabrałem się od wykonania ramek do okien i drzwi, które wkleiłem na początku. Pomiędzy nie dopasowywałem kolejno deseczki. Wykonanie drzwi przedstawiają zdjęcia. Zawiasy i klamki z rozklepanego i poczernionego drucika miedzianego przyklejone na CA.
- Witek...
Na kolejnych pokładach zrobiłem sobie mały poligon doświadczalny z wykonaniem listew bocznych. Na głównym pokładzie w wycinance była dodatkowa listwa naklejona na wierzch, więc zrobiłem z grubszego forniru (wcześniejszy wpis), podobnie pokład dziobowy gdzie zrobiłem trochę inaczej i nakleiłem fornir 0,6 na wierzch. Natomiast na rufowych pokładach okazało się że nie ma w wycinance dodatkowej listwy, a jest wrysowana na pokładzie, więc założyłem, że była równo z powierzchnią desek. Zrobiłem to z forniru 0,6 i wkleiłem w sposób pokazany na zdj. Jak dla mnie pierwsze próby akceptowalne. Natomiast czy te listwy powinny być wyższe czy równe z deskami nie wiem, może doświadczeni koledzy to rozstrzygną.
I obecny stan budowy z doklejonymi burtami.
I obecny stan budowy z doklejonymi burtami.
- Witek...
Dno oklejone fornirem olchowym i wstępnie oszlifowane.Klej Patex Expres. Na pierwszym zdj doginanie planek, dla lepszego dopasowania do dna. Spiętych kilkanaście szt razem, namoczonych i doginanych podczas suszenia suszarką.
- Witek...
Wewnętrzne strony burt wydeskowane z forniru bukowego. Uznałem, że kontrast pomiędzy pokładem z brzozy a bukiem będzie zbyt mały, więc zdecydowałem się na bejcę jasny dąb (rustykalna z Dragona). Ot tak jak napisałem na wstępie trochę testów z innymi fornirami i kolorystyką. Tak więc początkujący - nie bać się, nie teoretyzować tylko próbować
Jak to Pawlak powiadał: ...co bedzie to bedzie 

- Witek...
Okienka na burty wykonałem nieco inaczej niż dotychczas.
Na kawałek listewki nałożyłem folię o tym samym rozmiarze i następnie całość owinąłem nitką w odstępach ok 1mm. całość przelakierowana akrylem. Ramki z forniru nakleiłem na tak przygotowane szybki i po wycięciu tak to wyszło ...
Na kawałek listewki nałożyłem folię o tym samym rozmiarze i następnie całość owinąłem nitką w odstępach ok 1mm. całość przelakierowana akrylem. Ramki z forniru nakleiłem na tak przygotowane szybki i po wycięciu tak to wyszło ...
- Witek...
Postęp prac typowo wakacyjny, ale coś tam przybywa. Skończone poszywanie burt, wklejony kil i początek prac przy wzmocnieniach zewnętrznych burt.