W wolnych chwilach wykonuję drobne prace. Zacząłem budować działa. Jest ich 26 sztuk. Na chwilę obecną powstało 10. A zaczęło się tak

Wymiary z planów nie obowiązują ze względu na przeskalowanie modelu.
Kołek drewniany fi8mm (tu sapeli) pocięty na odcinki 40mm (przed szlifowaniem krawędzi)
Drut fi1mm nawinięty na kołek drewniany fi8mm i pocięty na pierścienie:
Następnie pierścienie po dopasowaniu nałożyłem na przygotowane już działa, podkleiłem wstępnie w miejscu nacięcia pierścienia kropelką (miejsce to będzie nie widoczne po skompletowaniu całości).
Malowanie tak przygotowanych dział farbą Humbrol Matt 33, świecące miejsca to jeszcze wilgotna farba i wpływ lampy błyskowej:
Opis budowy lawet umieszczę następnym razem. Jest to tylko 10 z 26 dział a praca trwała z malowaniem ok 6 godzin

Drobne wyposażenie pokładu wykonałem z listewki lipowej 2x7mm:
Pewne elementy pokładu wykonuję lub będę wykonywał, właśnie z listwy lipowej. I tu naszło mnie pytanie na jaki kolor malować te drobiazgi, aby znacznie nie odróżniały się od reszty. Może koledzy coś doradzą?
Większość pokrycia powierzchni to fornir Dąb Kakao, drzewce masztów kołek sapeli. Co by do tego pasowało? Czy nie wykonać drobnicy z listew sapeli?
Pozdrawiam i życzę spokojnego tygodnia
Krzysiek