Adam - przekonałeś mnie - będą 4 łódki . Co do tej dodatkowej belki - na razie jest jedna na prawej burcie , ale dorobię okucia - tylko okucia na lewą burtę . Pozdrawiam Kuba
Witam Mam problema / problem ( dla naszych Kogowych polonistów) Jaką długość łodzi przyjąć? Mianowicie wg ?Anatomy of the Ship - Captain Cook's Endeavour? widać dwie zupełnie różne długości łodzi. Na zdjęciach modelu łodzie wyglądają na znacznie dłuższe i umieszczone zupełnie inaczej niż na planach .
łodzie 2.JPG (31.9 KiB) Przejrzano 6951 razy
łodzie 1.JPG (24.79 KiB) Przejrzano 6951 razy
łodzie 3.JPG (93.24 KiB) Przejrzano 6951 razy
Długość łodzi ze zdjęć wariant 3 łodzie umieszczone na ?grillu? ( kolor czerwony) bardziej odpowiada długością łodzi zaprojektowanym przez ?wycinankę? Shipyard`u, ale ni jak nie zmieszczą się pomiędzy ściankę grodzi i zejściówkę ( zielony kolor). W planach wariant 4 łodzi- 2 na pokładzie ,2 na ? grillu? (znacznie krótszych). Co wybrać? A może ktoś z Kolegów zna ( nie mogę znaleźć ) rzeczywiste wymiary łodzi ( longboat, pinnace, yawl, skiff) będących na wyposażeniu Endeavour`a , to przeskaluje i zobaczymy co z tego wyjdzie? Pozdrawiam Kuba
Adam dzięki za szybką odpowiedź. Właśnie tak chciałem zrobić i już wczoraj zacząłem rysować w Corelu nowe pomniejszone linie teoretyczne dla zmniejszonych łódek. Zrobi się nowe "kopytka" a na nich łódeczki , a na tych "za dużych" na pewno mini Barbie , albo inne Polipocket ( mojej młodej) chętnie popływają Pozdrawiam Kuba
Witam Oto efekt pracy przy łodziach. Na razie dwie z czterech Longboat i Yawl. Technika ogólnie znana, ale dla przypomnienia, ewentualnie dla tych co zobaczą to po raz pierwszy. Wręgi wyrysowane na podstawie planów, naklejone na tekturę 1 mm i wycięte . Wypełnienie między wręgami - modelina, następnie przeszlifowane i oklejone taśmą samoprzylepną. Tak powstałe kopytko przymocowałem do tekturki, powierciłem otwory na przyszłe wręgi, następnie przymocowałem stewę i paski forniru imitujące wręgi. Całość okleiłem paskami forniry ( Longbota -od góry na dół, Yawl - od dołu do góry - deski wychodzą " na zakładkę"
Kazimierz- rozgryzłeś mnie . Ten grosik jest wielkości talerza , a zamówiony i wykonany u " przyjaciół ze wschodu" - patrz jaka precyzja . Pozdrawiam Kuba