San Martin

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
myszor

O:San Martin

Post autor: myszor »

Witaj . Nie będe cukrzył , ale mi się Twoja praca podoba .:)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Mirek77

Post autor: Mirek77 »

Zrobiłem kolumny masztów.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

...i marsy.Krok po kroku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

Maszty gotowe.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wreszcie zrobiłem też podstawkę.

Obrazek
...i zacząłem robić okucia z samoprzylepnej taśmy aluminiowej,którą później maluję.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wurcelstock

Post autor: wurcelstock »

Zgadzam się z Myszorem.
Coraz ładniej.

Ale, żeby nie było za słodko:
Czy kolumny masztów mają taką samą średnicę na całej długości?
Nie widać tego na zdjęciach

T
Awatar użytkownika
Mirek77

Tak,kolumny są na całej długości takie same.Czy to błąd?Jeśli tak to trudno, już tego nie zmienie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Karrex

O:San Martin / Maszty

Post autor: Karrex »

Mirek77 napisał:
Tak, kolumny są na całej długości takie same. Czy to błąd? Jeśli tak to trudno, już tego nie zmienie.
Pozdrawiam.

Witaj Mirku.
Wg mojej wiedzy, to jest jednak błąd. Kolumny masztów, jak i steng (bramsteng też :)) powinny mieć różne średnice na podstawach (piętach) i topach.
Niestety nie znam właściwych proporcji tego zwężenia i szkoda, że koledzy, którzy mają wiedzę na ten temat się nie wypowiadają, bo na braku tej wiedzy tracimy wszyscy. Być może jest to gdzieś na forum, ale w tych relacjach, które przeglądałem z tym się nie spotkałem.

Dla przykładu kolumna grotmasztu Santisimy na pięcie ma 12 mm, i na długości 41 cm zwęża się na topie do 8 mm. Jak zapewne wiesz Santisima nie jest najlepszym przykładem, dlatego odwołuję się do wiedzy kolegów.

Obrazek
Niestety tak cieniutkie w proporcjach stengi do kolumn masztów nie wyglądają dobrze.

Dzielę się tym spostrzeżeniem w nadziei, że jednak ktoś nam to wyjaśni. Nie jestem alfą i omegą i uczę się jak wszyscy.
To czy zmienisz, czy nie zmienisz, to jest oczywiście Twoja sprawa, ale wiedza na ten temat się przyda.

[Edit]
W poradniku modelarza w temacie III-1 Maszty i reje, jest tylko tyle
Maszty i reje - warsztat

a przecież kilku kolegów wybudowało swoje modele.

[Edit2]
Mój błąd (zmęczenie), poprawiłem. Nie powinno już razić ;) .
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

Dzięki Karol za zainteresowanie.Różnice w grubościach kolumn masztów-nawet gdybym je zrobił to i tak nie były by widoczne kiedy dojdą żagle i olinowanie.Jeśli chodzi o stengi to patrząc w plany są ok.
Mam do Ciebie jak i innych osób zainteresowanych pytanie: Czy na żaglach San Martina mogły być naszyte jakieś krzyże lub herby?Coś jak na załączonym zdjęciu.Pytam bo chciałbym coś takiego zrobić,a ty trochę siedzisz w tym temacie:) Poza tym model zyskał by na atrakcyjności.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek77

Bartku dzięki za pomoc.Nadal liczę na Waszą pomoc w tej sprawie.
Oczekując na zamówione materiały do dalszej budowy postanowiłem namalować flagę.Materiał-bawełna ze starego prześcieradła.Farby akrylowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I jeszcze kilka drobiazgów.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Karrex

O:San Martin / Żagle

Post autor: Karrex »

Mirek77 napisał:
...Czy na żaglach San Martina mogły być naszyte jakieś krzyże lub herby? Coś jak na załączonym zdjęciu. Pytam bo chciałbym coś takiego zrobić, a ty trochę siedzisz w tym temacie:) Poza tym model zyskał by na atrakcyjności...

O aplikacjach na żaglach San Martina niestety nic mi nie wiadomo.
San Martin należał do floty Wielkiej Armady 1588 roku, fotka którą zamieściłeś to model galeonu hiszpańskiego (firmy nie pomnę) datowany na 1588 rok, więc jeżeli będziesz chciał malować to masz historyczną zgodność ;) .
W necie znalazłem taki plan tego malowania.
Obrazek
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
ODPOWIEDZ