Section HMS Victory

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Travis22

O:Section HMS Victory

Post autor: Travis22 »

Jeszcze dorzucę fotkę jako uzupełnieni spodu pokładu A jeżeli chodzi o poszycie pokładu to zostaje tak jak jest tylko jeszcze zrobię imitacje gwoździ pod warunkiem ze mi sie je uda wykonać w satysfakcjonujący sposób. Ewentualnie zastanawiam sie nad ponacinaniem tak listewek aby imitowały łączenie desek . Niestety w każdym ze źródeł podany jest inny sposób deskowania
A co do materiału to nie dysponuje żadnymi materiałami opisującymi z jakiego drewna były wykonane poszczególne elementy , patrząc na modele to każdy z modelarzy interpretuje to na swój sposób a chcąc wzorować sie na zdjęciach obecnego stanu to generalnie tylko pokład ma kolor drewna a reszta jest pomalowana na biało albo żółto.
Obrazek
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Travis22 napisał:
Niestety w każdym ze źródeł podany jest inny sposób deskowania ....

Witam ziomala....:)
Czy mógłbyś załączyć parę skanów przykładów różnego deskowania.
W jakiej skali będzie przekrój i jaka to część przekroju.
To takie pytania na szybko...

Szkoda, że przy Twojej bardzo czyściutkiej robocie stosujesz sosnę i karton.
Naprawdę lepiej wyglądałyby prace z innego "materiału" (sklejka na wręgi i listwy np. z czereśni...)

No ale to Twój model, i jeżeli sosna Ci leży to nie mam nic przeciwko.
Cieszę się, że następny "cross section" jest na Forum,
zwłaszcza, że jesteśmy z jednego miasta (i to nie jest Byd...cz):)

:woohoo:
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Pozwól , że zacytuje fragment z opracowania Stefana Hebdy w Planach Modelarskich nr 37 z 1970 r. :
Cały kadłub był wykonany z dębu , a kil z teaku
Sosnę będzie ci trudno zabejcować i na poszycie, lepsza już by była olcha lub brzoza a tego materiału naprawdę nie trzeba długo szukać , jest dostępny prawie w każdym markecie budowlanym pod różnymi postaciami.
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Travis22

Witam ziomala :) i szybkie bardzo ważne pytanie czy w Toruniu jest jakikolwiek sklep modelarski ?? Bo krzyżakiem jestem od roku z hakiem, a zaopatruje sie w sklepie modelarskim w Inowrocławiu A jeżeli jest to może jakiś adres.. z góry dzięki.

Jutro postaram sie wrzucić fotki deskowania
Skala modelu to 1:50 i jest to wycinek ze środkowym masztem.

A Tobie Mirku dziękuje za informacje o budowie kadłuba a jeżeli kadłub był wykonany z dębiny to wręgę okleję od nowa fornirem dębowym a pokład zabejcuję a resztę pomaluje zgodnie z obecnym stanem "muzealnym"
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Travis22 napisał:
Witam ziomala :) i szybkie bardzo ważne pytanie czy w Toruniu jest jakikolwiek sklep modelarski ?? Bo krzyżakiem jestem od roku z hakiem, a zaopatruje sie w sklepie modelarskim w Inowrocławiu A jeżeli jest to może jakiś adres.. z góry dzięki.

Skala modelu to 1:50 i jest to wycinek ze środkowym masztem.

Równie szybka odpowiedź.
W Toruniu nie ma sklepu modelarskiego, natomiast można zakupić różnego rodzaju fornir i obłogi na ul Chełmińskiej (skrzyżowanie ze Żwirki) sklep na 1 piętrze.
Jest też DLH z drewnem egzotycznym na ul Grudządzkiej, ale tam trzeba by się złożyć na pojedynczą "dechę " do pocięcia. Na rynku ul. Chełmińska jest "facio" ze sklepem z modelami plastikowymi ale za to ma pełen wybór farb "Pactra". Jest OBI i "LIROY" z różnymi gatunkami parkietów egzotycznych, są sklepy gospodarstwa domowgo z dębowymi deskami do krojenia za grosze itp. itd....
Zgodnie z przysłowiem cytowanym dosłownie....

Dla chcącego nie ma nic.....Kropka....:woohoo:

Ale można to obejść....:)
Osobiście listwy do ST kupiłem u Mirka, i polecam każdemu....
Awatar użytkownika
Travis22

Dzięki Romku za informacje 'Sęk" w tym ze nie dysponuje zadna maszyna która mógł bym pociąć deski dlatego jestem skazany na gotowce . Nawet jeśli mój wciąż studencki budżet pozwolił by na kupno takiej maszynki to blokada staje sie kochane 25metrow mieszkania do którego juz nic nie da sie wcisnąć ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
rczarnec

Post autor: rczarnec »

Pokłady kołkuj na bieżąco. Po montażu kolejnych pokładów będzie to trudne / niemożliwe.
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Awatar użytkownika
Travis22

Pierwszy pokład zakołkowany i zalążek drugiego pokładu
Obrazek
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
Travis22

Jest już drugi pokład praca wre :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Marcin, bardzo ładne wykonanie, jestem pod wrażeniem :)
jednak gdybym miał wybrać materiał to byłaby zapewne olcha lub grusza.
a to z tego powodu :
Obrazek
nie chcąc być "aptekarzem" przyjmę iż jest to skala 1:50 - twardziel szerokości 1 mm dałby nam 50 mm szerokości twardzieli w rzeczywistym okręcie. Sosna jest niewdzięcznym materiałem w tym wypadku, to tak na moje oko;) i moje subiektywne odczucia.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
ODPOWIEDZ