Polonez cos innego

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Travis22

O:Polonez cos innego

Post autor: Travis22 »

Dzisiaj poskrobałem trochę przy okuciach piety bomów i spinakerbomów . Wykonałem je z drutów cynowych różnej grubości
Obrazek
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
Travis22

Okucie spinakerbomu tez już wykonane a sam spinakerbom jest wstępnie zawieszony i muszę powiedzieć ze model w tej konfiguracji wygląda kapitalnie . Zlikwidowałem też właz (drzwiczki włazu) na dziobie ponieważ w mojej wizji modelu, spinaker częściowo będzie wychodził z luku dziobowego .
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
Travis22

B) B)
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
Travis22

A tak wygląda moja przelotka cumownicza.
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
Travis22

praktycznie odkąd zacząłem budować model zastanawiam sie jak lub z czego wykonać pół-sferyczne oszklenie kabiny jedyny pomysł jaki krąży mi po głowie to z opakowania po trackballu ale gdzieś mi sie zapodziało i nie mogę znaleźć, wiec zwracam sie pomoc jak coś takiego wykonać albo może w jakim produkcie coś takiego sie znajduje ??

Istnieje też możliwość którą znalazłem w jednej z książek czyli pleksję nagrzać w oleju i naciągnąć na stempel , ale jakoś wolał bym obejść ta metodę
Może wy coś poradzicie w swojej nieskończonej mądrości.
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

To wcale nie musi być plexiglas , możesz to zrobić z każdego tworzywa które daje się formować na gorąco.
Innego wyjścia jak tłoczenie nie widzę , no chyba , że znajdziesz to opakowanie.
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

czy w środku ma coś być widać?
jeśli nie, to wytoczyć takie coś z plexi
i ładnie wypolerować ala na taki półmat.
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
Travis22

Nie musi być super przezroczyste ale też nie mleczne ,jeżeli chodzi o toczeni to może jakaś pomoc skąd wziąć pręt o średnicy 30mm . Z drugiej strony zastanawiam sie żę wyszła by ciekawa relacja z budowy takiej półsfery, metodą tłoczenia.
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
Travis22

Poniżej schemat z książki, wygląda bajecznie prosto ale tak to ma wyglądać na rysunku. Zapewne pojawi się szereg problemów podczas realizacji. Jak pomyśle że mam sie za to zabrać to żałuje ze nie jestem modelarzem teoretykiem.:)

Pojawiła sie nowa koncepcja półkole zostało wykonane z płyty wernikulidowej, na to położony zostanie separator z glinki kaolinowej Na formę zostanie położona tafla szkła okiennego 2mm i to wszytko zostanie włożone do zaprzyjaźnionego pieca, oby sie udało.
Obrazek
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA

W porcie:
Section HMS Victory
Awatar użytkownika
banderas

Post autor: banderas »

Podaj wielkość a zrobie Ci coś takiego albo znajde w swoich zasobach bo po minionej dla mnie erze modelarstwa plastikowego zostało mi jeszcze tego mnóstwo.
Aleeeeeee nie za darmo.
Otóż plany tylko że Opty chociaż polonez to prawie to samo ale musi być opty moja córka chodzi do szkoły im.Teligi i właśnie nadchodzi jej 50 lecie i mam koncepcję na budowę tej jednostki w formie n.
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
ODPOWIEDZ