Budowa HMS Endeavour

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
PawelCH

O:Budowa HMS Endeavour

Post autor: PawelCH »

Witajcie
Powoli, ale do przodu.Kolejne sztaksle wiszą,tym razem między grotem a bezanem.Powoli zaczyna brakować miejsca na ręce.coraz więcej linek.Niedługo pora na żagle rejowe, tylko nie wiem czy reje mają być całe czarne, czy może tylko na środku i końcach.Podobnie z wytykami.
Pozdrawiam
paweł
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

PawelCH napisał:
Witajcie
tylko nie wiem czy reje mają być całe czarne, czy może tylko na środku i końcach.Podobnie z wytykami.

Całe czarne- ja zrobiłem błąd:)
Awatar użytkownika
PawelCH

Już wiem że czarne-oglądałem replikę, ale dzięki za zainteresowanie.
paweł
Paweł
Awatar użytkownika
PawelCH

Kolejny żagiel przygotowany .Tym razem na bezanmaszt.Jedynie muszę poczekać aż reja wyschnie i można zabrać się za mocowanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam
Praca wczoraj trwała do późnego wieczora ale żagiel na bezanmaszcie skończony.Trochę linki zaczynają się plątać i miejsca zaczyna brakować, ale do końca budowy coraz bliżej.Coraz częściej brakuje już cierpliwości i ciężko czasem zabrać się do roboty,zwłaszcza że efekt końcowy i tak będzie taki sobie, bo nic nie jest w stanie zastąpić drewnianego modelu.Czas rozpocząć ożaglowanie rejowe.
Pozdrawiam wszystkich szkutników
paweł
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam Wszystkich
Kolejny żagiel, tym razem grotmasztu.Prace idą bardzo wolno.Póki co reja zrobiona.Środek reji o przekroju ośmiokąta zrobiłem z cienkich pasków plastyku.Okucia z drutu i blaszki stalowej.Główną część wystrugałem z okrągłej listewki (samba albo maranti)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
PawelCH

No i jeszcze żagiel.Zdaje sie, że o sposobie wykonania już pisałem.Nie wyglądają rewelacyjnie, no ale cóż.Nie przeszywam ich, bo uważam że setka to za mała skala aby to robić.Linką też nie oklejam na krawędziach:) nie ma czasu. Na żaglu zrobię jeden rząd reflinek, a nie dwa tak jak podają plany.Na zdjęciach repliki jest jeden.
Pozdrawiam
paweł
Obrazek
Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam
Oto owoc mojej dzisiejszej pracy. Za wiele nie zrobiłem jedynie reflinki i przyszyłem żagiel do reji.Teraz tylko wszystkie bloki i można go będzie montować na maszcie.
pozdrawiam
paweł
Obrazek
Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
PawelCH

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
Kilka żagli przybyło. Niestety nie miałem wcześniej aparatu aby zamieszczać montaż każdego z nich.
Jeszcze tylko fokmaszt i bukszpryt i po robocie:)
pozdrawiam
paweł
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[
Obrazek
Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
GrzesiekD

Post autor: GrzesiekD »

Dopiero dziś przeczytałem całą relację Endeavour'a i rzuciła mi się w oczy Twoja wypowiedź "zwłaszcza że efekt końcowy i tak będzie taki sobie". Ujmę to tak- weź Ty się chłopie porządnie napręż i się w kostkę ugryź!!! Efekt końcowy mogę sobie wyobrazić po ostatnich zdjęciach i wiem, że to będzie super model. Bardzo ładny - poprawnie wykonany żaglowiec. Co z tego że karton? A poza tym karton robi się zdrewna, nie?:)
pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek

Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
ODPOWIEDZ