Wodnik50. Fotorelacja z budowy
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Wodnik50. Fotorelacja z budowy
Jeszcze jedna fotka szalupy

- Rychu
Powitać pana Romka
znowu musze pozazdrościć panu Romkowi :) ładna łudeczka i te gretingi ;)
ja niestety dalej sie grzebie z narzędziami tylko że tym razem po ścierarce musze se zrobić szlifierke tarczową ze stolikiem rególowanym pod kątem zbieram materiały, jakiś silnik od pralki, głowica do silnika, akurat zdobyłem głowice od tokarki taka fajna malutka, blacha 4mm, sklejka i tak dalej, troche jest roboty, a robie tylko jak mam czas, ostatnio stwierdziłem żeby robić jakieś modele to trzeba się zaopatrzyć w cały warsztat stolarski hehe, oczywiście po szlifierce zabieram się za ropewalka do kręcenia lin, ale niewiem czy jest sens go robić jak liny są ogólnie dostępne na necie w sklepach internetowych, no ale wydaje mi się że sama satysfakcja kręcenia samemu lin dużo daje.
Pozdrawiam.
znowu musze pozazdrościć panu Romkowi :) ładna łudeczka i te gretingi ;)
ja niestety dalej sie grzebie z narzędziami tylko że tym razem po ścierarce musze se zrobić szlifierke tarczową ze stolikiem rególowanym pod kątem zbieram materiały, jakiś silnik od pralki, głowica do silnika, akurat zdobyłem głowice od tokarki taka fajna malutka, blacha 4mm, sklejka i tak dalej, troche jest roboty, a robie tylko jak mam czas, ostatnio stwierdziłem żeby robić jakieś modele to trzeba się zaopatrzyć w cały warsztat stolarski hehe, oczywiście po szlifierce zabieram się za ropewalka do kręcenia lin, ale niewiem czy jest sens go robić jak liny są ogólnie dostępne na necie w sklepach internetowych, no ale wydaje mi się że sama satysfakcja kręcenia samemu lin dużo daje.
Pozdrawiam.
a moze jednak sie uda :)
- RomekS
Dzieki Rycho za pochwaly :x .
Dalej nie mam weny tworczej.
Dzisiaj bawilem sie scierarka. Wyszlifowalem kilkanascie listewek z modrzewia (mialem scinki z boazerii - jakies 20 letnie....!!). Listeweczki sa pierwsza klasa, a scierarka to chyba najlepsze urzadzenie :laugh:: . Dobrze ze takie cos zrobilem, polecam wszystkim.
Wszystkie Twoje urzadzenia Rychu ogladam z zaciekawieniem. Jak cos zrobisz to dawaj na forum, napewno sie kazdemu przyda.
A wszystko to co sie samemu zrobi, a nie kupi (bo to najprostsze) jest "takie swoje" ...
Tak, ze publikuj Rychu wszelkie urzadzenia, zwlaszcza ze masz naprawde ciekawe rozwiazania ... :laugh::
Dzisiaj bawilem sie scierarka. Wyszlifowalem kilkanascie listewek z modrzewia (mialem scinki z boazerii - jakies 20 letnie....!!). Listeweczki sa pierwsza klasa, a scierarka to chyba najlepsze urzadzenie :laugh:: . Dobrze ze takie cos zrobilem, polecam wszystkim.
Wszystkie Twoje urzadzenia Rychu ogladam z zaciekawieniem. Jak cos zrobisz to dawaj na forum, napewno sie kazdemu przyda.
A wszystko to co sie samemu zrobi, a nie kupi (bo to najprostsze) jest "takie swoje" ...
Tak, ze publikuj Rychu wszelkie urzadzenia, zwlaszcza ze masz naprawde ciekawe rozwiazania ... :laugh::
- stefan
No jasne, ta szalupe to zrobily skrzaty? Weny to niemam jaa! Nic mi nie wychodzi, od baaardzo dlugiego czasu (choc to pojecie wzgledne :laugh::) przykleilem trzy listwy poszycia! A przy tej okazji to zepsulem chyba osiem czy dziewiec! Taa... tak sobie siedze (browarek, mile towarzystwo...:laugh::) i mysle ze to może być... zmeczenie wiosenne! :laugh:::laugh:::laugh::
Taa... tak sobie siedze (browarek, mile towarzystwo...:laugh::) i mysle ze to może być... zmeczenie wiosenne! :laugh:::laugh:::laugh::
Mysle ze to minie i wezme sie za te "relingi"
:rolleyes:
- RomekS
Wzialem sie wreszcie za te "relingi".
Byla to raczej chec wyprobowania nowego nabytku z Allegro - lupy naglownej.
Bardzo dobre urzadzenie. Dzieki niej widac wszystkie niedociagniecia, a na lupie najmniejszej (jest ich 4 pary) mozna czytac gazete, lepiej niz w zwyklych okularach :ohmy:
Zalaczam fotki z relacji. Mysle ze teraz po przelamaniu sie, pojdzie to nieco szybciej ....

Byla to raczej chec wyprobowania nowego nabytku z Allegro - lupy naglownej.
Bardzo dobre urzadzenie. Dzieki niej widac wszystkie niedociagniecia, a na lupie najmniejszej (jest ich 4 pary) mozna czytac gazete, lepiej niz w zwyklych okularach :ohmy:
Zalaczam fotki z relacji. Mysle ze teraz po przelamaniu sie, pojdzie to nieco szybciej ....

- RomekS
I jeszcze fotka lupy dzieki ktorej, mam nadzieje - bedzie mniej niedorobek, ktorych "normalnie" sie nie widzi.

- RomekS
Na dzisiaj koniec. Barierki musza solidnie wyschnac.

- RomekS
Slupki relingow zrobilem z wykalaczek. Maja 1,5 mm co w skali 1:50 daje walek o srednicy 7,5 cm. Mysle ze nie popelniam tu razacego bledu. Mocowanie jest na koleczki z drutu 0,3 mm. Trzyma to bardzo dobrze.
W kazdym koleczku trzeba wywiercic otworek 0,25 mm.... :(
No ale mam lupe i jak sie przez nia patrzy to wiertlo jest "ogromne", tylko strasznie skacze (Parkinson czy co??)
Poprzednia konstrukcje rufowa rozebralem i wstawiam "te slupki" co widac na fotkach.
Pogoda sprzyja bo najchlodniej jest w domciu.
Na dzialce wczoraj nie wiedzialem gdzie sie skryc przed sloneczkiem :P
Ide ciac slupki z wykalaczek.....
Zalaczam fotki.

W kazdym koleczku trzeba wywiercic otworek 0,25 mm.... :(
No ale mam lupe i jak sie przez nia patrzy to wiertlo jest "ogromne", tylko strasznie skacze (Parkinson czy co??)
Poprzednia konstrukcje rufowa rozebralem i wstawiam "te slupki" co widac na fotkach.
Pogoda sprzyja bo najchlodniej jest w domciu.
Na dzialce wczoraj nie wiedzialem gdzie sie skryc przed sloneczkiem :P
Ide ciac slupki z wykalaczek.....
Zalaczam fotki.

- RomekS
Na te druciki trzeba tylko nalozyc slupki z otworkami.....