Wodnik50. Fotorelacja z budowy

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Odp:Wodnik50.

Post autor: Slawek Kromer »

co prawda pytanie było nie domnie ale powiem tak o szpachli gipsowej trzeba zapomnieć,balsy trochę szkoda wystarczy zwykła sklejka.Druga sprawa czym model będzie kryty jeśli fornirem to szpachlować trzeba musi być gładko (szpachlę można zrobić samemu sypiąc do lakieru nitro talk-im więcej talku bardziej miękka szpachla) ewentualnie szpachlę do drewna akrylową.Pokrycie listewkami nie wymaga szpachlowania
Hubert Przysiwek

Post autor: Hubert Przysiwek »

Bardzo dziękuje panie Sławomirze.
Bardzo mi to pomoło.
Nie bede niczym krył kadłuba, tylko postaram się pokryć tą szpachlą do drewna, ładnie się pomaluje na drewniany kolor oczywiście dno będzie drewniano-białe, jak ja to mówie :)

Jeśli się uda, to do końca lipca skończe, gdyż jeszcze nie rozpoczęłem budowy z powodu budowy Wodnika z MM który sklejam dla koleżanki, bo mnie poprosiła.

W razie czego piszcie jakie skany MM potrzebujecie (piszcie równeż rok wydania, lub przybliżoną datę i nazwe Modelu), ja ich poszukam czy mam na dysku i dam znać, jak tak spakuje w Win rar i wyśle mailem.

Pozdrawiam Hubert:):) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) [/size][/size][/size]
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Witam Hubert,
Co do szpachli to zastosowalem szpacle akrylowa.
Po wyszpachlowaniu i wygladzeniu pomalowalem powierzchnie farba akrylowa i powstala cienka skorupka.
Pred szpachlowaniem dobrze jest wybrac troche pianki przy styku wregi z pianka i w te miejsca wcisnac szpachle. Szlifuje sie az do wreg. Metoda z drewniana szpachla moze byc problematyczna. Beda Ci przeswitywac wregi z pod farby. Lepiej jest zafornirowac.
Taka fornirowa skorupka jest bardzo wytrzymala w przeciwienstwie do szpachli i farby.

ie bede niczym krył kadłuba, tylko postaram się pokryć tą szpachlą do drewna, ładnie się pomaluje na drewniany kolor oczywiście dno będzie drewniano-białe, jak ja to mówie

Poswiec troche czasu na fornirowanie. Zdobedziesz doswiadczenie i model bedzie inaczej wygladal..

Jeśli się uda, to do końca lipca skończe, gdyż jeszcze nie rozpoczęłem budowy z powodu budowy Wodnika z MM który sklejam dla koleżanki, bo mnie poprosiła.

Bez pospiechu, rob dla przyjemnosci, jak nie wychodzi to odloz i potem do tego wrocisz.
Wodnika dla kolezanki skoncz zwlaszcza ze Cie prosila....;)

W razie czego piszcie jakie skany MM potrzebujecie (piszcie równeż rok wydania, lub przybliżoną datę i nazwe Modelu), ja ich poszukam czy mam na dysku

:blink: :blink: :blink: Hubert te plany na dysku nie sa Twoje. Oczywiscie mozesz je miec do ogladania ale takie publiczne przyznawanie sie do rzeczy niechlubnych jest troche nietaktowne wobec Tworcow tych planow.

Zaloz relacje bedzie mozna Ci pomoc. Model robisz dla przyjemnosci i zabawy....to najwazniejsze.
:)
Hubert Przysiwek

A własnie panie Romku, że one są moje.
Ja je skanowałem, gdyż mój kolega ma antykwariat, i ma bardzo dużo MM.
Wpadł do mnie z nimi i zeskanowałem je (troche mi to zajęło)

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Adm. Hubert napisał:
A własnie panie Romku, że one są moje.
Ja je skanowałem, gdyż mój kolega ma antykwariat, i ma bardzo dużo MM.
Wpadł do mnie z nimi i zeskanowałem je (troche mi to zajęło)

Hubert, z okazji SMOKA napisałem co myślę o takich wpisach. powtórzę więc jeszcze raz: forum służy do wymiany myśli modelarskiej, a nie do wymiany bezprawnie skanowanych materiałów. potraktuj to jako przyjacielskie przypomnienie. zobacz archiwum forum - z okazji naszego poradnika wystarczająco dużo postów na ten temat napisaliśmy.
nie interesuje nas co posiadasz w swoich zasobach, chyba, że ktoś z nas Cię o to zapyta. jeśli tak będzie to raczej odbędzie się to za pośrednictwem Prywatnej Wiadomości. jawny obrót materiałami nielegalnymi w ogóle nie wchodzi w grę.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Hubert Przysiwek

Nie ma sprawy.

Bedzie to dla mnie naucza i nie będe pisał takich postów.

Szukam natomiast kogoś, kto ma na sprzedaż plany modelarskie żaglowców.

Jeżeli ktoś posiada plany, oczywiście nie skany planów tylko plany na papierze, np PM to proszę pisać na maila : mohaa1@o2.pl
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

zobacz T U T A J. trzeba się trochę uzbroić w cierpliwość, żeby upolować coś fajnego. z drugiej strony określ się, jaki model Cię interesuje, może ktoś ma w zapasie i Ci odstąpi. chyba, że zbierasz hurtem wszystko ;)

p.s. widać, że Wodnik i Smok są na topie. ceny, że szczęka opada.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Hubert Przysiwek

Dziekuję za link.

A szczerze mówiąc szukam wszystkiego, gdyż w co mi wpoadnie dobrego w łapy, to będę sklejał i w to się zaangażuję.

Podrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

cholera, przymierzałem się do tych planów Wodnika :blink:
A tak swoją drogą to ten sam gość licytuje plany ponad 100zł Smok, Wodnik. Może ktoś podbija cenę :huh: przed środą
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Mysle ze trzeba poczekac.
Trojca:
Mesjano, jpopik, Prewwit
powtarza sie w licytacjach za bajonskie sumy.
Moim zdaniem to zmowa i powinno sie to przeczekac.
ODPOWIEDZ