Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antosiek

O:Jeszcze jeden Halny

Post autor: antosiek »

Ciąg dalszy drobiazgów.
Brakujące dwa nawiewniki na dachu sterówki, i wysięgnik mocowania anteny.
Wysięgnik lutowany z mosiądzu. Główny pręt ścieniony tak jak na planach, choć myślę, że w oryginale tak nie było. Kto by się w to bawił. Nawiewniki zrobiłem z materiału o nazwie AXSON. Jest to płyta modelowa w formie gęstej pianki. Gęstość jest tak duża, że materiał sprawia wrażenie jednolitego. Są różne gradacje. Obrabia się to bardzo dobrze. Ten akurat twardością przypomina lipę. Świetnie się klei żywicą jak i cyjanoakrylem. Z malowaniem też nie ma żadnych kłopotów.
Przy okazji malowania tych dupereli pomalowałem trap i schodki. Zrobione były dość dawno. Gdzieś na początku mojej relacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Jest ślicznie. A moje literki w szufladzie się "gnietą".
Gdybyś Andrzeju wyretuszował tło, to nie bardzo byłoby wiadomo czy to model czy oryginał.
No, może, oryginał byłby brudniejszy i ot cała różnica.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Andrzej1 napisał:
Gdybyś Andrzeju wyretuszował tło, to nie bardzo byłoby wiadomo czy to model czy oryginał

Prawda, ale na niektórych fotach już można się pomylić:)
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witaj
Andrzeju jak zwykle Twoje detale sa zrobione perfekcyjnie i tylko można pozazdrościć , podoba mi się w twojej relacji ze pokazujesz kolejne fazy jak wykonujesz poszczególne elementy które składają się na całość, napisz coś więcej o tym materiale AXSON , gdzie można go nabyć w jakich jest formatkach , grubościach itp. Bo z tego co piszesz można z niego nie jeden element zrobić .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Post autor: PanLipazMiodem »

Mogłem dzisiaj popatrzeć na podobną łajbę, chyba brat bliźniak Halnego (ale zapomniałem nazwy....Szkwał???), stoi u mnie w porcie w Ustce teraz.

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
antosiek

No ile można podchodzić do jednego tekstu. Koga się na mnie wnerwia czy jak.:evil:

Po raz kolejny dzięki za naprawdę mile słowa. Halny jest sterylny, ale pociesza mnie fakt, że wszyscy tak robią modele. No może prawie. :P
A dbałość o szczegóły, to robię co mogę w miarę dostępnej dokumentacji.

I tu apropo szczegółów. Przemek, czy w jakiejś tam wolnej chwili nie dało by się zrobić paru fotek masztu z lewej strony. I ewentualnie kolory lamp. W większości mam obcykaną prawą.

Do Ryśka. Axson rozprowadza u nas firma AMOD. Tu jest strona:
http://www.amod.com.pl/cgi-bin/axson/index.pl?pl_part=1&katid=7
tylko to jest drogie bo płyta o wymiarach 0.5x1.5m i grubości 50mm (PROLAB 45) to kaszt ok. 600 EURO netto. Ja dostałem ścinki od firmy, która wykonuje nam foremniki. Trzeba szukać firm mających plotery frezujące 3D.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Dzięki Andrzeju za link cena faktycznie powalająca ,wiec raczej będę szukał ewentualnie kto pracuje z tym materiałem i może się załapie na jakieś „odpady”:)
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Post autor: PanLipazMiodem »

Witaj Andrzeju.

Porobiłem dzisiaj parę zdjęć tej łajbki. POWIEW, zwie ona się POWIEW a nie jak wcześniej pisałem "Szkwał".

Nie wiem czy to bliźniacza jednostka ale ma też takie fajne czerwone krzyżyki na nadbudówkach :laugh: .

Nie wiem czy zdjęcia wstawiać Ci tutaj czy przesłać Ci mejlem. Więc napisz mi na pw jak to zrobić lub podaj mi swój adres pocztowy.

PS. Na Twoje szczęście Powiewik stał lewą burtą do nabrzeża portowego B)

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
antosiek

Znowu przybyło kilka pracochłonnych drobiazgów. Ten rozbudowany element, jakiejś zapewne hydrauliki, to tylko 51 elementów. W większości nie bardzo wiem jakie było przeznaczenie tych urządzeń. Na razie wszystko tylko powtykane, na czas budowy masztu, z obawy przed uszkodzeniem, przy zakładaniu i zdejmowaniu nadbudówki. Rozpędem dorobiłem łańcuchy zabezpieczające wejścia na górny pokład. Jak powieszę dzwon to już zostanie tylko maszt.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Oglądając Twoją robotę to zawsze trzeba gałki oczne upychać w oczodoły, trzymać szczękę i myśleć jak to się robi.

A co do tego

antosiek napisał:
... nie bardzo wiem jakie było przeznaczenie tych urządzeń....

to stawiam na bimbrownię podpokłądową;) Też nie wiem
ODPOWIEDZ