M/S Zenit

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

O:Odp:M/S Zenit

Post autor: JurekBin »

Na PW dostałem pytanie dotyczące świateł pozycyjnych.

Otóż akurat w Zenice mi bardzo przypasowały lampy z naszego sklepiku - 5 milimetrowe:

Obrazek

Aczkolwiek również przymierzałem się do zrobienia od zera.
Do tego celu przygotowałem sobie nawet testowy nóż tokarski i podtoczyłem tę białą lampkę. Może na zdjęciu wyszła super, ale w rzeczywistości całkiem ładnie się prezentuje i ma srednicę i wysokość 3.5 mm.

Również nabyłem kawałki plexi czerwonej i zielonej. Wyciąłem paski skleiłem ze sobą i przetoczyłem aby uzyskać okrągły kształt. Z tego miałem toczyć dalej "szklane" elementy... no ale wówczas wpadły mi ręce już gotowe, które wraz z mosiężną oprawką mi pasowało do modelu. Mosiądz oczywiście pomalowałem na zielono i czerwono.

Obrazek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

JurekBin napisał:
. . . . Mosiądz oczywiście pomalowałem na zielono i czerwono. . .

M o s i ą dz !? Aż muszę zajrzeć do jakiejś dokumentacji fotograficznej żeby upewnić się, zanim coś napiszę o tym, że oprawy lamp są w kolorze naturalnym mosiądzu (lub niklu) a tylko światła a raczej ich szklane osłony i obudowy są barwione?!
Czasem pamięć potrafi spłatać figla.:P
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

W pewnym sensie Cię uprzedzę.... też się zastanawiałem nad tym.
Ale zdjęcie Zenita w KOLORZE mnie przekonało.
Zwykle same osłony już są czarne, ale nie na Zenicie:

Obrazek
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Budrys napisał:
JurekBin napisał:
. . . . Mosiądz oczywiście pomalowałem na zielono i czerwono. . .

M o s i ą dz !? Aż muszę zajrzeć do jakiejś dokumentacji fotograficznej żeby upewnić się, zanim coś napiszę o tym, że oprawy lamp są w kolorze naturalnym mosiądzu (lub niklu) a tylko światła a raczej ich szklane osłony i obudowy są barwione?!
Czasem pamięć potrafi spłatać figla.:P

Święte słowa!!! pamięć jest zawodna, tym bardziej, im wiecej się ma lat, ale to i tak nie usprawiedliwia delikwenta...(nadal czekam na podzielnicę z rezystora...;P)
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

JurekBin napisał:
. . . . Ale zdjęcie Zenita w KOLORZE mnie przekonało.
Zwykle same osłony już są czarne, ale nie na Zenicie

Jerzy! Masz rację. Zdjęcia nie kłamią. Byłem przekonany, że zazwyczaj oprawy świateł są mosiężne lub niklowane (chromowane) a ich osłony malowane.
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Mam pytanie dla bardziej biegłych w temacie.
Przymierzam się do masztu.
Patrzę w plany i patrzę i nie wiem jakie powinny być lampy pozycyjne?
Wszystkie białe? Czy może na maszcie znajdują się również inne kolory?
Obrazek
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Polukaj Jureczku tutaj , może coś znajdziesz . Ja się dowiedziałem , że u mnie ta u góry na topie ma być biała i taką niegdyś zrobiłem :) .

http://www.sailing.compnet.com.pl/light-ship.html
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Dzięki, Grzesiu.
Bardzo fajna strona. Przyda się.

Ja dziś dokończyłem mocowania tratw i zrobiłem wirujące okna sterówki.
Trochę na sam koniec mi się glut zaciekł pod szybkę :sick:
No cóż, trudno.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
SZKUTNIK

Post autor: SZKUTNIK »

Ahoj Jurek

Jeśli idzie o światła nawigacyjne to światło oznaczone cz. 45 musi byc białe - jest to światło masztowe. Swiatła oznaczone cz.44 to już tzw popularnie choinka. Sa to 3 światła umieszczone pionowo jedno pod drugim , znajdowały się po prawej stronie masztu. Gorne i dolne czerwone środkowe zaś białe. Zenit musiał pokazywać 2 czerwone światła w pionie widoczne dookola widnokręgu gdy nie odpowiadal za swoje ruchy oraz palil 3 światła w pionie (od gory) czerwone, białe, czerwone - ograniczenie zdolnosci manewrowe.Na wspolczesnych statkach ogólnie te światła są zdublowane i znajdują sie na maszcie (choince) po obu stronach masztu.Aha , dobrze pamietam że osłony na żarówki z choinki miały inny kształt niż osłona światła masztowego. Widać to dobrze na rysunku. Na choince był to szklany klosz kształtem przypominający zakrętkę od metalowej butli z tlenem czy acetylenem uzywanych podczas spawania. Inne lampy były z grubego szkła. Natomiast te 3 światła na pierwszym rysunku pod anteną radionamiernika to 2 górne lampy białe - jest to zdublowane światło rufowe. Najniższe światło (to przypuszczenie moje) musi być żółte- zapalane było podczas ewentualnego holowania innej jednostki chyba że jest to zwykłe światlo "robocze" uzywane do oświetlenia rufy podczas nocnych manewrów cumowniczych tak by załoga widziała co gdzie jest wtedy swiatlo bylo by biale
Tak sobie teraz patrzę że na planie nie ma zaznaczonego głośnika, który znajdował się na maszcie od strony rufy na wysokości podsawy na której zamocowana jest dolna antena radaru cz.47. Był to głośnik w kształci "tuby" w kolorze zielonego groszku - podobne używa się jako przenośne glośniki podczas strajków i manifestacji. Przez te głośniki wrzeszczano na nas kadetów krzycząc pobudka , jakaś gimnastyka poranna i inne pierdoły. Zastrzegam jak zwykle że ten głośnik był na Zenicie w latach 1992-1993. Wiem że Ty budujesz z wyglądem wczesnych lat 70. Na planach tego nie ma więc pewnie jakiś idiota zamontował ten głośnik później.
Pozdrawiam SZKUTNIK

szkutnik-model@wp.pl
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

a ja przez przypadek znalazłem coś takiego
http://www.allegro.pl/item400116281_leksykon_morski_szkutnictwo_marynarka_i_inne_.html
może się komuś przyda?
pozdrawiam
PS: a jak kto kupi to niech da znać :)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ