Witam
Jestem początkującym modelarzem więc zaprenumerowałem ten model tej firmy by móc sie nauczyć składać modele z drewna może to nie jest budowanie od podstaw ale jak dla mnie model początkujący. kleiłem modele papierowe i plastikowe trochę modelarstwa więc liznąłem. Model jak do tej pory idzie mi poprawnie bez kłopotów opierając się trochę o instrukcje i trochę o forum. Dotarłem do etapu dla mnie ciężkiego i niezrozumiałego częściowo - poszycie kadłuba. Nigdy tego nie robiłem jedynie co oglądałem filmiki na youtube po angielsku ale tam modelarze mięli inne modele inaczej zaczynali z poszywaniem. Od czego zacząć?? Co zrobić?? Potrzebuje waszej pomocy by zrobić prawdziwe poszycie a nie jak w instrukcji żart faktem jest że model posiada dwa poszycia ale na tym etapie chcę się nauczyć prawidłowego poszywania kadłuba deseczkami tak bym nie miał kłopotów w innych modelach. Dlatego proszę was o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Marek
Czarna Perła Hachette
- Pallantides
Czarna Perła Hachette
- Załączniki
-
- Instrukcyjny żart...
- 2 (1).jpg (29.45 KiB) Przejrzano 10678 razy
- Pallantides
Re: Czarna Perła Hachette
Witajcie
Posyłam zdjęcia z obecnego statusu składania
Pozdrawiam
Marek
Posyłam zdjęcia z obecnego statusu składania

Pozdrawiam
Marek
- Załączniki
-
- Deseczka poszycia pierwszego ma wymiary 1x6x248 rodzaj deseczki lipa.
- IMG_3785 (1)sd.JPG (13.27 KiB) Przejrzano 10675 razy
- Pallantides
Kolejne zdjęcia z przebiegu prac 

- Załączniki
-
- Pokład wykonałem z forniru orzech amerykański, między deseczkami zastosowałem karton w kolorze czarnym. Treenails jest niewidoczny bo zrobiłem z igły lekarskiej, ale pod światło i z bliska bardzo dobrze widać :-)
- IMG_3783 (1).JPG (26.89 KiB) Przejrzano 10662 razy
-
- IMG_3784 (1sw).JPG (16.15 KiB) Przejrzano 10662 razy
- TomekA
Poczytaj ten tekst:
www.marecki.user.icpnet.pl/poszycie.htm
www.marecki.user.icpnet.pl/poszycie.htm
- Pallantides
Witam
Nie stety chyba strona padła bo nie moge wejść no komputerze też nie mogę wejść, masz może w pdf??
Pozdrawiam
Marek
Nie stety chyba strona padła bo nie moge wejść no komputerze też nie mogę wejść, masz może w pdf??
Pozdrawiam
Marek
- TomekA
Jak znasz angielski, to moge Ci podeslac oryginalna broszurke Jima Robertsa pt. "Planking the built up ship models", wg. ktorej napisalem kiedys ten artykul (byla to dosc luzna interpretacja w/w broszurki w serii emaili do kolegi Mareckiego na temat poszywania kadluba, ktore on potem zlozyl w calosc).
Mam cyfrowa wersje (38 plikow jpeg) tej broszurki. Wielkosc calosci ok. 26 MB.
Mam cyfrowa wersje (38 plikow jpeg) tej broszurki. Wielkosc calosci ok. 26 MB.
- Pallantides
Cześć
Jak mógłbym Cie prosić w dwóch paczkach bo moja skrzynka do 20 Mb wiadomości przyjmuje, mój e-mail
Mareckif@gmail.com
Z góry dziękuję
Marek
Jak mógłbym Cie prosić w dwóch paczkach bo moja skrzynka do 20 Mb wiadomości przyjmuje, mój e-mail
Mareckif@gmail.com
Z góry dziękuję
Marek
- ador
https://wetransfer.com/
Tu jest rozwiązanie problemów z przesyłaniem dużych załączników. Można legalnie, za free przesłać załącznik do 2 GB na skrzynkę pocztową.
Pozdrawiam
Tu jest rozwiązanie problemów z przesyłaniem dużych załączników. Można legalnie, za free przesłać załącznik do 2 GB na skrzynkę pocztową.
Pozdrawiam
- Mumin
TomekA pisze:Jak znasz angielski, to moge Ci podeslac oryginalna broszurke Jima Robertsa pt. "Planking the built up ship models", wg. ktorej napisalem kiedys ten artykul
Można też artykuły z NRG:
Film Chucka:
A oryginalną broszurkę J.R. można kupić w ModelExpo (na amazonie też, ale drożej)
- Pallantides
Witam
Dziękuje za szybkie odpowiedzi i za materiały. Jak miał by ktoś jeszcze jakieś podpowiedzi, rady to bardzo proszę śmiało pisać, jak juz pisałem jestem początkujący i każda informacja jest na wagę złota.
Pozdrawiam
Marek
Dziękuje za szybkie odpowiedzi i za materiały. Jak miał by ktoś jeszcze jakieś podpowiedzi, rady to bardzo proszę śmiało pisać, jak juz pisałem jestem początkujący i każda informacja jest na wagę złota.
Pozdrawiam
Marek