drobnicowiec FRANCISZEK ZUBRZYCKI

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Jacek.

Re: drobnicowiec FRANCISZEK ZUBRZYCKI

Post autor: Jacek. »

Trochę cierpliwości bo nie zawsze jest w kadrze . Próba statku na wodzie .Statek jest wykonany z metalu i słychać jak pracują przekładnie metal to potęguje. Przyjdzie jeszcze nadbudówka i pokrywy . Statek nie jest wyważony bo myślę że leży równo na wodzie ale dopiero jak bedą wszystkie elementy zobaczę jak to wygląda . Dociążać nie ma co bo zanurzenie prawie jest po furty bramowe . Są wszystkie elementy mechaniczne niezbędne do uruchomienia wszystkich elementów.
rekmak

Post autor: rekmak »

Widzę trudności z filmowaniem. Ja, mocuję aparat do nadajnika uchwytem. Jest też na Aliexpress specjalny uchwyt do smartfona na nadajnik. Na filmie brakowało mi manewrów z użyciem steru. Małej i większej prędkości.
Awatar użytkownika
Jacek.

Filmowania jeszcze nie ogarnąłem. Podziękowanie za podpowiedzi . Co do manewrów już zauważyłem że muszę zwiększyć na serwie wychylenie steru . Prędkość obrotową silnika muszę zmniejszyć do 20 % chociaż zobaczę jaki będzie wymóg . bo te są o wiele za duże .Manewry były nie do wykonania bo jeziorko było tak zarośnięte że nie można było ich wykonać .Przy następnym filmowaniu postaram się iść nad jezioro .Jedynie co to sprawdziłem czy nie utonie bo strasznie sie martwiłem , ale jest jeszcze zapas na nadbudówkę i pokładowe wyposażenie .Ster strumieniowy jest zmniejszony i myślę że jest dobrze , na pełnym ciągu nie zawraca szybko .
Awatar użytkownika
ryszardb
Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: ryszardb »

Cześć Jacku!
Oglądnąłem film. Co zauważyłem t : obniż środek ciężkości, wytrymuj przechył na prawą burtę. Po założeniu nadbudówki obawiam się, że możesz utracić stateczność. Napęd powinien miękko startować , bo to widziałem to może przewrócić Ci statek, za bardzo go przechyla w kierunku obrotów. Ujmij ciężaru powyżej wodnicy pływania. Ujmij ciężaru bo stoi za głęboko w wodzie. Czy założyłeś stępkę przeciwprzechyłową , powinna ona zmniejszyć przechyły na burty.

Pozdrowienia
Ryszard
Awatar użytkownika
Jacek.

Na razie nic balastu nie dawałem.Jest zanurzony prawie max.może 3 mm poniżej max.zanurzenia oznaczonego w planach.Zanurzeniejest wynikiem umieszczonych mechanizmów. Na razie nie ogarnąłem aparatury ale może kogoś poproszę o pomoc w ustawieniu .chciał bym aby poruszał się bardzo wolno.
rekmak

Post autor: rekmak »

Początkowe ustawienie apki mode 2 to prawy drążek prawo lewo kieruje sterem. Do tego dochodzi rewers. Lewy drążek góra dół kieruje regulatorem, który daje stop, małe obroty rosnące do dużych obrotów śruby. Przy małej prędkości działanie steru jest mniejsze. Model powinien pływać powoli i szybciej dając ładny kilwater.
Awatar użytkownika
Jacek.

Mam takie pytanie do tych co widzieli podobne jednostki . Czy liny na bomach są na stałe czy zakładane sa w zależności od potrzeb . Zastanawiam się czy zakładać imitację lin na bomy .
Załączniki
343655245_1182282869141674_7461812374398068550_n.jpg
Awatar użytkownika
Jacek.

Żeby nie było głupie pytanie uściślę . Przeczytałem że bomy ciężkie miały na stałe olinowanie ale mniejsze były olinowane dopiero w portach w zależności od potrzeb . Zależało od której burty były ładowane i od jaki ciężki ładunek było trzeba podnosić .Bomy spoczywały na lewej albo prawej burcie .Trzeba było jeszcze przekładać liny na krążkach w zależności od ciężaru . Ile w tym prawdy to nie wiem dlatego zadałem pytanie .
Awatar użytkownika
ryszardb
Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: ryszardb »

Urządzenia ładunkowe są otaklowane cały czas. Podlegają one odbiorowi przez Towarzystwa Klasyfikacyjne. Co 5 lat przeprowadzany jest przegląd tzw dla odnowienia klasy ,podczas którego oceniana jest kondycja olinowania i urządzeń.
[060508].jpg
[060508].jpg (119 KiB) Przejrzano 193 razy
[060509].jpg
[060509].jpg (121 KiB) Przejrzano 193 razy
[060585].jpg
[060585].jpg (112 KiB) Przejrzano 193 razy
[060640].jpg
[060640].jpg (129 KiB) Przejrzano 193 razy
[060643].jpg
[060643].jpg (125 KiB) Przejrzano 193 razy
Pozdrowienia Ryszard
Awatar użytkownika