Na tym zdjęciu jest dobrze widoczna szerokość desek pokładu.
Wizyta Chruszczowa na pokładzie Sobieskiego w Odessie ( Теплоход "Грузия") w 1963 roku.
Jak widać deski nie są jednakowej szerokości.
SOBIESKI W 66
-
Re: SOBIESKI W 66
Witam.
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc przy ustalaniu szerokości desek pokładu .
Z deseczek gruszki naciąłem około 2 tyś "patyczków" na deski pokładu 2x1.5 mm .
Czasu za dużo nie ma na razie ( porządki na budowie i ogrodzie ) ale coś tam dłubie .
Musiałem odciąć burty ażurowe i zrobić je od nowa bo walnąłem się na wymiarach , głowa już nie ta
Zamocowałem wały i stabilizatory . Teraz jestem na etapie szpachlowania i szlifowania i tak kilka razy .
Jak dojdę do gruntowania to będę potrzebował pomocy od Was bo w ogóle nie znam się na tej chemii modelarskiej .
Praca przy "blaszaku" przynosi , o dziwo
, dużo przyjemności .
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc przy ustalaniu szerokości desek pokładu .
Z deseczek gruszki naciąłem około 2 tyś "patyczków" na deski pokładu 2x1.5 mm .
Czasu za dużo nie ma na razie ( porządki na budowie i ogrodzie ) ale coś tam dłubie .
Musiałem odciąć burty ażurowe i zrobić je od nowa bo walnąłem się na wymiarach , głowa już nie ta

Zamocowałem wały i stabilizatory . Teraz jestem na etapie szpachlowania i szlifowania i tak kilka razy .
Jak dojdę do gruntowania to będę potrzebował pomocy od Was bo w ogóle nie znam się na tej chemii modelarskiej .
Praca przy "blaszaku" przynosi , o dziwo

Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
-
- rychenko
witam
Andrzeju z przyjemnością oglądam Twoją relacje , kto jak kto ale Ty „fundamentalista” Kornik
i piszesz ze sprawia Tobie przyjemność praca przy blaszaku? cieszy mnie ze tak ładnie Tobie prace postępują będzie piękny model!!!
Andrzeju z przyjemnością oglądam Twoją relacje , kto jak kto ale Ty „fundamentalista” Kornik

Pozdrawiam Ryszard
- pablo62
Myszor, kilka obiecanych zdjęć,może się przydadzą.
- Załączniki
-
- 24.jpg (38.62 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
- 174.jpg (47.46 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
- 175.jpg (57.78 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
- 2005-29-067-10.jpg (23.84 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
- 061101-0434-0699.jpg (65.65 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
- 1023771-i_076.jpg (35.22 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
- odessa-flot-12.jpg (47.46 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
- odessa-flot-13.jpg (72.52 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
- s640x480.jpg (75.99 KiB) Przejrzano 7154 razy
-
Dziękuję bardzo Wojtek i Rysiu za słowa wsparcia a Tobie Pablo za zdjęcia .
Z jednej fotki można odczytać że kadłub był nitowany i że bulaje miały kołnierz na zewnątrz a nie schowane w kadłub . Daje mi to do myślenia bo teraz muszę zmienić taktykę budowy bo znalazłbym się w czarnej dupie jakbym dalej jechał z budową .
Te nitowanie jest dla mnie wyzwaniem i może pokuszę się to zrobić . Musze tylko ustalić jak szły arkusze blach .
Tadziu miałeś racje z tym nitowaniem .
Tylko ile taki nit by miał średnicy przy tej skali ? 50 mm ,40 mm ?
W RB Model najmniejszy nit to 0,8 a to daje 53 mm . Chyba nie będzie tragedii .
Fajnie by to wyglądało z tymi nitami .
Ale to spowolni mi budowę bo wiercenia byłoby od cholery.
A co tam , raz się buduje Sobieskiego .
Wyglancuje kadłub i popróbuje rozrysować blachy . Zobaczymy jak będzie szło . Trzymajcie kciuki bo to będzie moje pierwsze nitowanie .
Dostałem fotkę od Kolegi Lucky moich okapników bulai .
Będą cięte na dwie równe części .
Dziękuje bardzo lucki
Z jednej fotki można odczytać że kadłub był nitowany i że bulaje miały kołnierz na zewnątrz a nie schowane w kadłub . Daje mi to do myślenia bo teraz muszę zmienić taktykę budowy bo znalazłbym się w czarnej dupie jakbym dalej jechał z budową .
Te nitowanie jest dla mnie wyzwaniem i może pokuszę się to zrobić . Musze tylko ustalić jak szły arkusze blach .
Tadziu miałeś racje z tym nitowaniem .
Tylko ile taki nit by miał średnicy przy tej skali ? 50 mm ,40 mm ?
W RB Model najmniejszy nit to 0,8 a to daje 53 mm . Chyba nie będzie tragedii .
Fajnie by to wyglądało z tymi nitami .
Ale to spowolni mi budowę bo wiercenia byłoby od cholery.
A co tam , raz się buduje Sobieskiego .
Wyglancuje kadłub i popróbuje rozrysować blachy . Zobaczymy jak będzie szło . Trzymajcie kciuki bo to będzie moje pierwsze nitowanie .
Dostałem fotkę od Kolegi Lucky moich okapników bulai .
Będą cięte na dwie równe części .
Dziękuje bardzo lucki

Pozdrawiam . Andrzej :)
- lucky
Andrzeju przy tej skali czy nit będzie miał 1 mm czy 0.8 mm to jest już bez znaczenia tak sądzę.
Co do nitowania to ja mam pewien patent na nitowanie
zresztą nie jedyny ale więcej informacji znajdziesz na moim blogu tutaj
Jest tam opisane kilka metod w zależności od potrzeb i możliwości jak i portfela
Lacky
Co do nitowania to ja mam pewien patent na nitowanie

Jest tam opisane kilka metod w zależności od potrzeb i możliwości jak i portfela

Lacky
- Irek350
- Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Można też spróbować techniki "wyciskania" nitów w cienkiej blaszce specjalnym przyrządem z ząbkami.
Np. takim:
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... clSft9D6ko
lub takie coś:
http://www.fajga.pl/modele/nity_wypukle_2.jpg
Np. takim:
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... clSft9D6ko
lub takie coś:
http://www.fajga.pl/modele/nity_wypukle_2.jpg
-
Bardzo ładnie wyglądają te wyciśnięte nity, tylko nie bardzo rozumiem jak je zastosować w modelu który buduje Andrzej...
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
Wojtek
-
Witam,
pomysł z nitami z kulek fi 0,4mm,wklejanymi nawiercane otworki to niewypał. Po pierwsze płożenie kilkudziesięciu nitów tym sposobem to totalna porażka, anielska cierpliwość to za mało, a Ty Andrzeju będziesz ich miał na Sobku tysiące. Po drugie nity tej wielkości praktycznie są niewidoczne.
Na fotce pokazałem imitację nitów wykonaną innym sposobem.
W otworki wiercone wiertłem fi 0.8 wciskałem na klej CA wykałaczki. Po wciśnięciu obcięcie obcinaczkami, a po wyschnięciu szlifowanie papierkiem 300.
Zdjęcie zostało zrobione z odległości 0.5 m.
pomysł z nitami z kulek fi 0,4mm,wklejanymi nawiercane otworki to niewypał. Po pierwsze płożenie kilkudziesięciu nitów tym sposobem to totalna porażka, anielska cierpliwość to za mało, a Ty Andrzeju będziesz ich miał na Sobku tysiące. Po drugie nity tej wielkości praktycznie są niewidoczne.
Na fotce pokazałem imitację nitów wykonaną innym sposobem.
W otworki wiercone wiertłem fi 0.8 wciskałem na klej CA wykałaczki. Po wciśnięciu obcięcie obcinaczkami, a po wyschnięciu szlifowanie papierkiem 300.
Zdjęcie zostało zrobione z odległości 0.5 m.
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
Wojtek