USS Baltimore 1:100 Budowa od podstaw

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Re: USS Baltimore 1:100 Budowa od podstaw

Post autor: Slawek Kromer »

w poprzednim poście piszesz
To jest tylko szykowanie szablonów
dlatego nie rozumie dlaczego zaczołeś wklejać elementy zaznaczone
b15.JPG
b15.JPG (41.12 KiB) Przejrzano 6118 razy

b13.JPG
b13.JPG (43.22 KiB) Przejrzano 6118 razy

możesz wyjaśnić jak będziesz robił dalej?
Awatar użytkownika
zablo1978

Post autor: zablo1978 »

Witam.
Odpowiadając na tak ważne pytanie te elementy zaznaczone to jak widać wejścia. Mam ich już porobionych dużo. Wież jest ogólnie 6 teraz wycinam każdy element aby wystarczyło na 6 wież takie małe prefabrykaty. Elementy robię wg. planów w skali 1:1 modelu wycinam i odejmuję 1mm gdzie trzeba bo z takiej grubości buduję wieże. Gdy już tego na wycinam wystarczającą ilość wtedy wszystko posklejam.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witam
Piszesz w Informacjach „O mnie” Modelarz okrętowy i lotniczy głównie modele kartonowe!!!, nie wiem jak wyglądały Twoje poprzednie modele kartonowe , ale jak patrzę na to co wyprawiasz z tą wieżą działową to ręce opadają wstydził bym się robić makro takich detali , czy ty nie widzisz jak to jest krzywo niechlujnie sklejone? :!:
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Cezar65

Post autor: Cezar65 »

Przepraszam... tę -to coś co nazywasz wieżą działa to Twoja praca , czy może to zlepiał uczestnik warsztatów terapii zajęciowej dla dzieci chorych.... . To ma być szablon?, kopyto ? , chcesz robić te wieże z laminatu??? .
http://budowa-modelu-atlas-ll.blog.onet.pl
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

Witam
Określ jasno co chcesz robić. Piszesz, że to tylko szablon, a wklejasz elementy metalowe, drabinki itp. Traktujesz to co zrobiłeś jako kopyto, czy będziesz malować to , co zrobiłeś ? Jeżeli masz zamiar malować, to co zrobiłeś, to lepiej zacznij od początku starannie. W tej skali takie elementy można naprawdę dokładniej wykonać. A powiem, ze nawet w skali 1:200 można to dokładniej wykonać. Widzę lufy zwijałeś z kartonu. Widać był za gruby, krawędź łączenia wyszła mocno widoczna, te wszystkie niedokładności wyjdą po malowaniu ( dokładnie nie wiem co chcesz robić, więc zakładam, ze właśnie to).
PS> Tutaj nikt się nie chce czepiać na siłę, ale naprawdę można lepiej się przyłożyć.
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
zablo1978

Witam.
Ta wież to prototyp pisząc szablon mam na myśli każdy element jest tu oddzielny nie jest to siatka jak w typowych modelach kartonowych. Teraz już wiem że materiałem do budowy będzie balsa jutro jadę na modelarnię i wezmę kilka deseczek. Z laminatów na razie nic nie robię. Bo nie potrafię i mnie na nią na razie nie stać. Wiem że na razie to wszystko jest koślawe ale wytrzymajcie jeszcze trochę aż napiszę że działa kalibru 127mm są już gotowe.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

raz piszesz że masz

Mam ich już porobionych dużo.

a teraz że będziesz robił z balsy
-wydaje mi się że sam jeszcze nie wiesz co chcesz robić.To co pokazałeś wcześniej (modele) też mają wiele braków a gdyby były pokazane z bliska to nawet nie warto zawiesić oka.Masz zrobiony prototyp to wiesz jak powinno wyglądać teraz zrób poprawnie szablony i pokarz że można zrobić a nie spieprzyć i po jobach się tłumaczyć że to prototyp
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Z balsy ??? A dlaczego z balsy ?

Z polistyrenu !
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
Sance

Post autor: Sance »

grzegorz75 pisze:Z balsy ??? A dlaczego z balsy ?

Z polistyrenu !

zablo1978 pisze:Z laminatów na razie nic nie robię. Bo nie potrafię i mnie na nią na razie nie stać.

Pytanie co tańsze i łatwiejsze w obróbce.
Obrazek
Awatar użytkownika
zablo1978

Bo akurat balsy mam dużo i jest łatwa w obróbce a tego polistyrenu jeszcze nie obrabiałem i nie wiem czym go kleić. Z balsą już miałem do czynienia.
ODPOWIEDZ