"STRAŻAK-3"
- grzegorz75
- rychenko
Re: "STRAŻAK-3"
Witam
Na dworze pada to i sprzyja pogoda aby sobie porobić przy modelu, w ostatnich dniach wytoczyłem łączniki do węży a dziś przyszła pora aby zmontować wszystko w całość , długo się zastanawiałem z czego by można takowe węże zrobić a to różnego rodzaju sznurowadła linki i wszelakiej maści inne pierdoły były brane pod uwagę ale żadne z nich nie spełniało moich oczekiwań aż znalazłem „SHOCKCORD” jest to guma stosowana w żeglarstwie ma ona odpowiednio drobny oplot i miała odpowiednia średnice , ale problem się pojawił po ucięciu tejże gumy , oplot się natychmiast rozwarstwiał a gumki wewnątrz „napuchły” i średnica się zwiększała, przypalenie końcówki nie dawało por zadanego efektu gdyż tez zmieniała się średnica na pomoc przyszła koszulka termozgrzewalna która po podgrzaniu zaciskała całość a po ucięciu na odpowiednią długość nie zmieniała średnicy gumki wystarczyło nałożyć aluminiowe zakończenia zsunąć i rozciąć koszulkę termozgrzewalna i od wewnętrznej strony łącznika przykleić . Na dziobie dorobiłem tez małą skrzynie na węże Ppoż. tak ze ostatnie dni upłynęły mi na „produkcji „ armatury Ppoż.
Na dworze pada to i sprzyja pogoda aby sobie porobić przy modelu, w ostatnich dniach wytoczyłem łączniki do węży a dziś przyszła pora aby zmontować wszystko w całość , długo się zastanawiałem z czego by można takowe węże zrobić a to różnego rodzaju sznurowadła linki i wszelakiej maści inne pierdoły były brane pod uwagę ale żadne z nich nie spełniało moich oczekiwań aż znalazłem „SHOCKCORD” jest to guma stosowana w żeglarstwie ma ona odpowiednio drobny oplot i miała odpowiednia średnice , ale problem się pojawił po ucięciu tejże gumy , oplot się natychmiast rozwarstwiał a gumki wewnątrz „napuchły” i średnica się zwiększała, przypalenie końcówki nie dawało por zadanego efektu gdyż tez zmieniała się średnica na pomoc przyszła koszulka termozgrzewalna która po podgrzaniu zaciskała całość a po ucięciu na odpowiednią długość nie zmieniała średnicy gumki wystarczyło nałożyć aluminiowe zakończenia zsunąć i rozciąć koszulkę termozgrzewalna i od wewnętrznej strony łącznika przykleić . Na dziobie dorobiłem tez małą skrzynie na węże Ppoż. tak ze ostatnie dni upłynęły mi na „produkcji „ armatury Ppoż.

Pozdrawiam Ryszard
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Że tak się wyrażę : o ... mać, mać.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S. Wybacz, że się czepiałem aluminiuma.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S. Wybacz, że się czepiałem aluminiuma.
- rychenko
W związku z wątpliwościami co do koloru Węży , mam od dłuższego czasu stały kontakt z Panem Zbigniewem Rybickim który co jakiś czas jest tak uprzejmy i dostarcza mi nieocenionej wartości zdjęcia starych jednostek pływających w Straży portowej , na co dzień Pan Rybicki pracuje w Straży Portowej od wielu lat i jak mam jakie kol wiek wątpliwości co do detali czy innych zagadnień jest tak miły ze mi udziela wyczerpujących informacji , a tak mi odpisała w związku z moim pytaniem o kolor węzy mocowanych na burtach Strażaka
„Te węże były wykonane ze zbrojonej gumy (parciono-gumowe) i z biegiem lat wycierały się. Słona woda też swoje zrobiło i zaczął prześwitywać szary materiał dlatego mogą wyglądać trochę jakby były szare. W rzeczywistości jak były nowe to były czarne.”
„Te węże były wykonane ze zbrojonej gumy (parciono-gumowe) i z biegiem lat wycierały się. Słona woda też swoje zrobiło i zaczął prześwitywać szary materiał dlatego mogą wyglądać trochę jakby były szare. W rzeczywistości jak były nowe to były czarne.”
Pozdrawiam Ryszard
- PiotrekM
Pieknie Ci to wychodzi, te weze sa jak prawdziwe, tak zreszta jak i caly model, pomimo ze nie sa z drzewa.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek

Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- Tomsonikkk
Andrzej1 pisze:Że tak się wyrażę : o ... mać, mać.
Tak Andrzej użył trafnego określenia

A tak swoją drogą to już wiem z czego będą węże na halnym
Z pozdrowieniami Tomek
-
Masakra , brak słów
Tak jak napisał PiotrekM mimo że nie z drewna to jest pięknie !
Takie relacje powinny być zakazane , w Konstytucji RP , pokazywać .

Tak jak napisał PiotrekM mimo że nie z drewna to jest pięknie !
Takie relacje powinny być zakazane , w Konstytucji RP , pokazywać .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- rychenko
Witam
Mówią że niedzielna praca w gówno się obraca ale mam nadzieję ze całkiem G…. mi nie wyszło
Ostatni z reflektorów pokładowych tym razem reflektor na głównej nadbudówce .
Ps. Dostałem w ostatnich dniach mały prezencik naszywka w munduru Straży Portowej będzie w sam raz się komponowała z tabliczką przy modelu .
Mówią że niedzielna praca w gówno się obraca ale mam nadzieję ze całkiem G…. mi nie wyszło

Ps. Dostałem w ostatnich dniach mały prezencik naszywka w munduru Straży Portowej będzie w sam raz się komponowała z tabliczką przy modelu .
Pozdrawiam Ryszard
- Romanov
Normalnie mnie zazdrość zżera jak to Ci Rysiu Pięknie wszystko wychodzi. Brawo 
Zdradź mi jak zrobiłeś tak śliczny uchwyt do tego reflektorka
Pozdrawiam
Romanov

Zdradź mi jak zrobiłeś tak śliczny uchwyt do tego reflektorka

Pozdrawiam
Romanov
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
- oksal
Takie to wszystko realne, że już myślałem, że i ta naszywka jest w skali:)